TBMM’ye sunuldu: Emekli askerlere TV’lerde ‘örtülü yasak’ getiriliyor
TBMM’ye yeni sunulan TSK Personel Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifiyle, emekli askeri personellerin televizyonlarda açıklamalarda bulunmalarına “örtülü yasak” getirilmesi teklif edildi.
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu. AKP milletvekilleri imzasıyla sunulan 60 maddelik kanun teklifinde, emekli olan askeri personellerin televizyon kanallarında kendi alanlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunmalarına “örgütü yasak” getiriliyor. Teklifin ikinci maddesiyle 1632 sayılı Askeri Ceza Kanunu’nun 95’inci maddesinde değişiklik öngörülüyor. Bu kapsamda görevli personel ile kamu görevi sıfatı sona eren personellerin makam ve görevlerine ilişkin unvanlarını kullanarak; beyanat vermeleri, yazı yazmaları ya da açıklamalarda bulunmaları durumunda üç yıla kadar hapisle cezalandırılmaları ön görülüyor.
Söz konusu teklifin ilgili maddesi şöyle:
“Kendisine özel bir mezuniyet verilmediği halde, görevdeki personel ile kamu görevlisi sıfatı sona erenlerden, görevde oldukları süre içerisinde bulundukları makam ve görevlerine ilişkin unvanlarını kullanarak veya görevi ve sıfatı icabı muttali olduğu askeri muamelat, teşkilat, harekat, tesisat veya tertibata müteallik işler hakkında beyanat veren, yazı yazan veya sair surette açıklamada bulunanlar her kim olursa olsun, fiili daha ağır bir cezayı gerektirmediği takdirde altı aydan üç seneye kadar hapsolunur.”
Düzenlemeyle Askeri Ceza Kanunu’nda ilgili maddede değişiklik yapılırken, önceki düzenlemede görevi sona eren personeller açısında herhangi bir ayrıntı yer almıyordu. Değişikliğinin teklifinin yapıldığı ilgili madde ise şöyleydi:
“Kendisine özel bir mezuniyet verilmediği halde, görevi ve sıfatı icabı muttali olduğu askeri muamelat, teşkilat, harekat, tesisat veya tertibata müteallik işler hakkında beyanat veren, yazı yazan veya sair surette açıklamada bulunanlar her kim olursa olsun, fiili daha ağır bir cezayı gerektirmediği takdirde altı aydan üç seneye kadar hapsolunur.”
ASKERİN SOSYAL MEDYA KULLANIMINA DA ‘KISMİ YASAK’
Politik Yol’un haberine göre, teklifin bir başka maddesiyle de operasyonlara çıkan askerlerin çeşitli görüntü ve fotoğrafları sosyal medyadan paylaşmasının önüne geçilmek hedefleniyor. Sık sık gündeme gelen bu konuyla ilgili teklifte, bakanlıkça yetki verilen materyaller hariç askeri personellerin görsel ve işitsel materyalleri paylaşmasına yasak getiriliyor.
Teklifte yer alan ilgili madde şu şekilde:
“Kendisinin veya başka bir askeri personelin askeri kimliğinin, görev veya faaliyetleri kapsamında askeri bilgi, belge, konum bilgisi veyahut bunlardan herhangi birini içeren resim, yazı, fotoğraf, ses kaydı, video gibi görsel ve işitsel materyallerin, Millî Savunma Bakanlığınca yetki verilen durumlar hariç, radyo, televizyon, internet, sosyal medya, gazete, dergi, kitap ve diğer tüm medya araçları ile her türlü yazılı, görsel, işitsel ve elektronik kitle iletişim araçları vasıtasıyla yayınlanması veya açıklanması yasaktır.”