17 Kas 2016 17:24 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 18:36

TBMM KİT Komisyonu

- Ziraat Bankası Genel Müdürü Aydın:- "Ziraat Bankasının hukuki statüsü ve ticari unvanı TC Ziraat Bankası AŞ'dir. Marka ismi Ziraat Bankasıdır. Asla 'TC Ziraat Bankası' unvanını değiştirmedik"- "Türk tarımına verilen kredinin yüzde 65'ini Ziraat Bankası tek başına veriyor. Bu konuda bir numarayız"

TBMM (AA) - Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, "Ziraat Bankasının hukuki statüsü TC Ziraat Bankası AŞ'dir. Marka ismi Ziraat Bankasıdır. Asla 'TC Ziraat Bankası' unvanını değiştirmedik." dedi.

TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonunda Ziraat Bankası, Ziraat Yatırım, Ziraat Portföy, Ziraat Sigorta, Ziraat Hayat ve Emeklilik, Ziraat Finansal Kiralama ile Ziraat Teknoloji'nin 2012-2014 bilanço ve netice hesapları görüşüldü.

Aydın, buradaki sunumunda, Ziraat Bankasının son 5 yılda iş modelinde ciddi değişiklikler yaptığını belirterek, 2012 yılı 2016 Eylül ayı arasında yıllık ortalama yüzde 15 büyüdüğünü ve aktifini yaklaşık yüzde 100 arttırdığını söyledi. Aydın, söz konusu dönemde kredilerdeki artışın yüzde 222'ye yükseldiğini bildirdi.

"Bugün Ziraat Bankası 330 milyar lira, 100 milyar dolar büyüklüğünde aktife sahip bir banka." diyen Aydın, Ziraat Bankası daha önce ağırlıklı olarak devlete borç verirken, bugün kurumlara, şirketlere borç verdiğini bildirdi.

Gayrinakdi kredilerde 2012 yılından bu yılın eylül ayına kadar yüzde 400'e yakın büyüme görüldüğünü aktaran Aydın, Hazinenin borçlanma ihtiyacındaki azalma nedeniyle devlete verdikleri borcun, bilançolarının yüzde 65'inden yüzde 20'sine gerilediğine dikkati çekti. Takipteki kredi miktarına ilişkin bilgi veren Aydın, "Sorunlu toplam kredi rasyomuz 2012 yılında yüzde 2,8 iken, 30 Eylül itibarıyla yüzde 1,8. Sektörde bu oran yüzde 4 civarında." diye konuştu.

Aydın, Ziraat Bankasının 2012 yılına kadar tek kaynağı ülke içi tasarrufken, sonraki dönemde bu çeşitlendirip yurt dışından kredi almaya başladığını vurgulayarak, "Burada çok büyük artış var. Kıt olan tasarrufa yönelseydik, mevduatın maliyetleri artıracaktı. Bu maliyet artınca kredi maliyetlerimiz artacaktı. Herkesi arzusu olan kredi maliyetlerinin/faizlerinin aşağı yönlü olması arzusunu gerçekleşmenin yollarından biri de kaynağı çeşitlendirmektir. Bu konuda da başarılı olduk." ifadesini kullandı.

Devletin yaptığı ödemeleri takvim oluşturarak gerçekleştirdiklerine de dikkati çeken Aydın, büyük Ziraat Bankası şubelerinin yerine daha butik, küçük şubelerine dönüş yapmaya başladıklarını bildirdi.

Ziraat Bankasının özkaynağının 37 milyar lira olduğuna işaret eden Aydın, Ziraat Bankasının Türkiye'de özkaynağı en yüksek, en güçlü banka olduğunu söyledi. Bankasının bu yıl da karlı bir yıl geçirdiğine dikkati çeken Aydın, bu sene de kazandıklarını özkaynaklarına ekleyerek Türkiye'nin büyümesine katkıda bulunacaklarını ifade etti. Aydın, "Ziraat Bankasının aktif getirisi yüzde 2'nin üstündedir. Batı'daki bankaların üstündedir. Bankamızın özkaynak getirisi yüzde 19 civarında gıpta edilecek bir düzeydedir. Ziraat Bankası'nın verimlilik rasyosu yüzde 30'dur. Dünyada bu verimlilikte çalışan bir başka banka çok azdır." dedi.

- "İflas masası kurulursa Banka olarak projemiz var"

Sayıştay Raporunda yer alan, İstanbul Bayrampaşa’da bulunan alışveriş merkezi otel, kongre merkezi ve eğlence merkezinin bulunduğu kompleksin yapımında kullandırılan 270 milyon avro kredinin tahsilatına ilişkin konuşan Ziraat Bankası Kredi Politikaları Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Göğebakan, söz konusu projenin tamamlanmasına ve çalıştırılmasına yönelik Bankanın tavsiyelerinin proje sahipleri tarafından dikkate alınmadığını, sadece mahkeme yoluyla borcun ödenmesinin erteleme yoluna gidildiğini vurguladı.

Kredi borcuna aylık 1,6 milyon avro civarında faiz işlediğine dikkati çeken Göğebakan, bu borcun üzerine 4 yılda yaklaşık 80 milyon avroluk faiz ve masraf eklendiğini, bu tesisin kazanacağı paranın söz konusu borcu ödeyemeyeceğini söyledi. Bu borcu azaltacak yaklaşık 100 milyon avroluk sermaye girişi gerektiğini belirten Göğebakan, mahkeme süreçlerinde halen iflas erteleme davalarına hüküm verilemediğini anımsattı. Göğebakan, “Şubat ayına ertelenen duruşmada iflas masası kurulursa Banka olarak tesisi çalıştırma, yatırımcıları davet etme ve tesisi iflas masasında satarak Bankanın aktiflerine geçirdikten sonra ehil bir müteşebbise devretme konusunda bir projemiz var. Kısmet olursa bunu yapacağız.” ifadesini kullandı.

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar'ın ekspertiz şirketlerinden kaynaklanan sorunlara yönelik eleştirilerine ilişkin Göğebakan, Sermaye Piyasası Kurulunun firmalara lisans verdiğini, BDDK'nın da bu firmalar arasından akreditasyon yaptığını anlattı. Göğebakan, Ziraat Bankasının çalıştığı ekspertiz firmalarının performanslarını ölçüp, bankayı zarara uğratanların sözleşmelerini fesh ettiklerine dikkati çekti.

Tekrar söz alan Genel Müdür Aydın, Ziraat Bankası tarafından tarım sektörüne yönelik borç erteleme/yapılandırmaya ilişkin 5 yılda Bakanlar Kurulu Kararıyla yaklaşık 255 bin müşterinin 13 milyar lira borcunun yapılandırıldığını, bankanın da 132 bin müşterisinin 6,1 milyar liralık kredi borcunu yapılandırdığını bildirdi. Aydın, "Çiftçiye mevcut kredilerini ödeyebilme kabiliyetinin artırılması ve tarımsal üretim faaliyetinin devam ettirilebilmesi amacıyla 7 milyar liraya yakın ilave kredi kullandırıldı." diye konuştu.

- "Kaldırılmış ne T, ne C var"

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in bankanın adının farklı illerdeki şube tabelalarında "TC Ziraat Bankası" veya "Ziraat Bankası" olarak yer aldığını belirterek, bunlardan hangisinin bankanın adı olduğunu sorması üzerine Aydın, "Ziraat Bankasının hukuki statüsü TC Ziraat Bankası AŞ'dir. Ziraat Bankasının marka ismi Ziraat Bankasıdır. Kaldırılmış ne T, ne C vardır. Hiçbirinde TC yazmıyor. Ticaret unvanı ile marka ismi farklıdır. Asla TC Ziraat Bankası unvanını değiştirmedik." yanıtını verdi.

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel'in bir sorusu üzerine Genel Müdür Yardımcısı Göğebakan, borcunu ödemeyen çiftçileri kredilerinin takibe düşmemesi için yönlendirdiklerini, bu sayede takibe düşen kredi oranının binde 9 olduğunu söyledi. Kredi borcunu ödeyemeyen çiftçilerin tarımsal arazilerinin Ziraat Bankasına geçtiğine yönelik eleştirilere ilişkin Göğebakan, bu şekilde çok az sayıda arazi bulunduğunu kaydetti.

Hüseyin Aydın, "Türk tarımına verilen kredinin yüzde 65'ini Ziraat Bankası tek başına veriyor. Bu konuda bir numarayız." diye konuştu.

Aydın, şubelerine yönelik temizlik ve çay hizmetleri için ihale sonucu 4 firmayla çalıştıklarını ve bu şirketlerle kredi ilişkisinde bulunmadıklarını anlattı.

Tadilat işleri için kurallara uygun firmalarla çalıştıklarını da belirten Aydın, "Ziraat Bankası, Kamu İhale Kanununa tabi değil ama bütün alımlarımızı bu kanundan daha şeffaf şekilde yapıyoruz." diye konuştu.

Akar'ın "Emeklilere promosyon vermeyi düşünüyor musunuz?" sorusu üzerine Aydın, "Sosyal Güvenlik Kurumu ile bankalar arasında görüşme oldu ama nihayetlenmedi." dedi.

Komisyonda Ziraat Bankası ve bağlı şirketlerinin 2012-2014 yıllarına ilişkin hesapları görüşülerek genel görüşe sunuldu.