Taşyapı kaçıyor, Şişli Belediyesi kovalıyor! Kuleden 33 milyarlık rant çıktı!
Şişli Belediyesi ile Taşyapı İnşaat şirketi arasında adeta satranç müsabakalarını andıran bir mücadele yaşanıyor. Belediye rezerv alanına yapılacak proje detaylarını ıslak imzalı kendilerine sunulmasını İstedi. İnşaat şirketi ise yapacağı projeyi önce imzasız bir şekilde sundu. Belediye, ‘Biz ıslak imzalı istiyoruz’ yanıtını verdi. Şirket yetkilileri, ‘Yarın getiriyoruz’ deseler de belgeyi bir haftadır belediyeye teslim edemedi…
MedyaRadar’dan Ercan Öztürk'ün haberine göre, Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan’ın 31 Mart seçimlerinden sonra koltuğa oturur oturmaz ilk iş olarak Şişli’nin kalbine yapılmak istenen 72 katlı rezidans projesi ile uğraşmak oldu. Şişli Belediye yetkilileri 8 Nisan’da inşaatta tespit edilen eksiklikleri gerekçe gösterecek projeyi durdurdu. Aynı zamanda Şehir Plancısı olan Şahan, Taşyapı İnşaat tarafından hemen belediyenin dibinde yapılacak projeyi ‘Şişli’nin Kanal İstanbul’u’ na benzetti.
BURAYA NE YAPACAKSINIZ?
Taşyapı İnşaat, belediye tarafından durdurulan inşaatın yeniden faaliyetlerine başlatılması için belediyeye resmi başvuruda bulundu. Belediye yetkilileri, ‘Biz buraya ne yapılacağını bilmiyoruz. Önce bize ıslak imzalı burada neler yapmak istediğiniz detaylı anlatan bir dilekçe sunmanız gerekiyor. Biz de o dilekçeye göre size yanıtımızı vereceğiz’ dedi. Taşyapı İnşaat yetkilileri ertesi gün proje alanında yapılacak inşaatla ilgili belediyeye bir dosya sundu. Şirket yetkilileri tarafından belediye sunulan dosyadaki belgeler ıslak imzalı olmadığı için kabul edilmedi. Şirket yetkilileri bunun üzerine ‘İstediğiniz evrakları yarın getireceğiz’ yanıtını verdiler. Ancak aradan geçen bir haftaya rağmen belediyeye hala ıslak imzalı belge sunulamadı.
33 MİLYARLIK RANT VAR!
Taşyapı İnşaat’ın sahibi Emrullah Turanlı, 2022 yılında verdiği bir röportajda Şişli’de yapılacak projeyi "Buraya öyle bir proje yapacağız ki, bu binayı söyleyince akla Türkiye gelecek. Türkiye denilince akla bu bina gelecek" sözleriyle özetlemişti. Taşyapı İnşaat tarafından yapılacak proje maliyetinin 4 milyar 418 milyon civarında olacağı tahmin edilirken, 72 katlı dev rezidansın satış bedelinden ise 33 milyar 800 milyon liralık bir gelir hedefleniyor. Turanlı’nın Şişli projesinden 1 milyar dolar civarında bir kar elde edeceği öğrenildi
TAŞYAPI’NIN GİZLİ PLANI!
Taşyapı İnşaat, 2013 yılından beri kendileriyle uğraşan Şişli Belediyesi’nden intikam almak için de bir hamle hazırlığı içerisinde olduğu iddia edildi. Belediye hizmet binasının Bulgar Vakfı üzerinde kaldığını, dolayısıyla kaçak olarak yapılan binanın projeye dahil edilmesi gerektiğini vurgulayan şirket avukatları da Şişli Belediyesi'ne karşı harekete geçti. Aylardır devam eden bu girişimle ilgili Şişli Belediye eski Başkanı Muammer Keskin’in geçtiğimiz ay bir etkinlikte ’Şişli Belediye binasına göz diktiler’ açıklaması yapmıştı. Avukat Dursun Küçük, ise "Belediye vakıf arazisi üzerine kaçak bina yaptı. Mahkeme kararına rağmen binayı tahliye etmedi. O arazi Bulgar Vakfı'na ait" açıklaması yaptı.
İSTANBUL'UN EN DEĞERLİ ARAZİLERİ ARASINDA
İstanbul'un en eski ve en merkezi yerleşim yeri Şişli’de İstanbul Adalet Sarayı'na çok yakın, E-5’in hemen kenarında, üzerinde Şişli Belediyesi’ne ait ek hizmet binası, Bahçeşehir Üniversitesinin fakülte binaları, Şişli Endüstri Meslek Lisesi, Türkiye Hastanesi’nin bulunduğu arazi yıllardır gündemde. Cemaati diğer azınlıklara göre oldukça az olan Bulgar Eksharlığı Ortodoks Kilisesi Vakfı ile özel kişilere ait olan bu arazi üzerindeki anlaşmazlık vakıf ve belediye arasında açılan davalar nedeniyle yıllardır sürüyordu. Arazinin Hazine’ye geçmesinden sonraki süreçte Bulgar Vakfı’nın tescil için açtığı davaları kazanmasıyla arazi üzerindeki yapıların durumu günlerce konuşulmuştu.
NE OLMUŞTU?
Geçtiğimiz yıllarda Şişli Abide-i Hürriyet Caddesi’nde bulunan 24 bin metrekarelik alan alınan karar ile rezerv alanı ilan edildi. Konu mahkemeye taşındı, 5 Mayıs 2015’te arazinin imar planı değişti. 12 Aralık 2018’de araziye idare mahkemesi zemin etüdü çalışması yapılması için izin verdi. 13 Ocak 2021’de rezerv yapı alanı ilan edilen araziyle ilgili kararı 8. İdare Mahkemesi 24 Nisan 2021’de iptal etti. 8 Ağustos 2022’de ikinci kez rezerv yapı alanı ilan edilen bölge için Şişli Belediyesi tekrar dava açtı. Dava 3’üncü İdare Mahkemesi'nde görüldü. 3 Mart 2023’te 3’üncü İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma kararının ardından davanın reddine karar verildi. Temyiz istemiyle davacılar istinaf mahkemesine başvurdu. Süreç devam ederken geçtiğimiz günlerde arazi için yeniden zemin etüdü yapılmasına dair izin verilmişti.