Taşıt Tanıma Sistemi zorunlu mu? UTTS taktırmayana ceza ne kadar kesilecek?
Yeni düzenlemelerle birlikte, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) ticari araçlar için zorunlu hale geliyor. Gelir İdaresi Başkanlığı, ticari araç sahiplerini ilgilendiren bu uygulama hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Taşıt Tanıma Sistemi hangi araçlarda zorunlu? sorusu da bu sebeple merak edilmeye başlandı. Peki, Taşıt Tanıma Sistemi zorunlu mu, ne zamandan itibaren geçerli? İşte UTTS son tarih bilgisi!
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), milyonlarca araç sahibini ilgilendiriyor. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamalara göre, ticari araçlar için UTTS zorunluluğu başlıyor. Türkiye genelinde yaklaşık 8 milyon ticari araca uygulanması planlanan bu sistem için belirtilen son tarih hızla yaklaşırken, UTTS'ye ilişkin detaylar merak ediliyor. Peki, Taşıt Tanıma Sistemi zorunlu mu, ne zamandan itibaren geçerli?
TAŞIT TANIMA SİSTEMİ ZORUNLU MU, NE ZAMANDAN İTİBAREN GEÇERLİ?
Gelir İdaresi Başkanlığı, ticari araçların akaryakıt alımlarında 1 Ocak 2025'ten itibaren UTTS kullanımının zorunlu olacağını duyurdu. Vergi mükellefi olmayan araç sahiplerinin ise sisteme dahil olması için 30 Haziran 2025 tarihine kadar süre tanındı.
Bu tarihlerden sonra UTTS takılmayan araçlara trafik cezası uygulanacak. Ayrıca, 1 Temmuz 2025'ten itibaren satılacak tüm sıfır araçlarda UTTS zorunluluğu bulunacak.
TAŞIT TANIMA SİSTEMİ NASIL UYGULANACAK?
Sistemin işleyişi şu şekilde olacak:
-
Taşıtların depo girişlerine taşıt tanıma birimi takılacak.
-
Akaryakıt pompalarına, bu birimleri okuyacak taşıt tanıma cihazları monte edilecek.
-
Araç bilgileri, pompa üzerindeki cihaz tarafından otomatik olarak Yeni Nesil Pompa Ödeme Kaydedici Cihazlara (YN Pompa ÖKC) aktarılacak.
Bu sistem sayesinde, akaryakıt alımı sırasında plaka bilgisi manuel olarak girilmeyecek ve işlemler tamamen elektronik olarak gerçekleştirilecek.
UTTS Taktırılmazsa Ne Olur?
Taşıt tanıma sistemi zorunluluğuna uymayan araç sahipleri hem trafik cezalarıyla karşı karşıya kalacak hem de sistem kapsamında düzenlenmeyen belgeler, vergi kanunları açısından geçersiz sayılacak. Bu nedenle akaryakıt giderleri belge ile doğrulanamayacak ve gider olarak kaydedilemeyecek.
UTTS ile ilgili detaylı bilgi, yetkili firmalar listesi ve rehber dokümanlar için www.utts.gov.tr adresi ziyaret edilebilir.