04 Şub 2009 11:11 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 13:31

"TARİKAT ÜYESİYİM,ALKOL VE KAHVE İÇMEM!!!" FOX TV GENEL MÜDÜRÜ'NDEN İLGİNÇ AÇIKLAMA!..

Murdoch'un görevden aldığı FOX Genel Müdürü Dave Reid Türkiye'den ayrılmadan önce Habertürk'e konuştu.

Gülin Yıldırımkaya: ABD'de ne iş yapıyordunuz? Neden Türkiye için siz görevlendirildiniz?

Dave Reid Parker: 1985'ten beri televizyonlarda genel müdür olarak çalıştım. Bu programların satış direktörlüğünü de yaptım Genel Müdür olarak çalıştığım kanallarda. 30 yıl içinde birçok televizyon kanalında çalıştım. Küçük ve orta büyüklükte televizyon kanallarında bulundum. Aynı zamanda Kanada'da da çalıştım. News Corp TGRT'yi satın alacağı zaman, benim yaptığım da benzeri şeyler vardı, tecrübem vardı ABD'de çalışırken. Ama gelince gördüm ki, ABD'de bir televizyonu yönetmek, buradakinden çok farklı.

Ne gibi farklar var?

Oradaki program yapımcıları, distribütörler bütün ABD'de yaygın ve aynı distrübitörlerden alıyorlar. Buradaki gibi değil. Televizyonlardaki genel müdürlerin bu programlarda çok belirli etkinliği yok.
Hollywood'da yapılıyor bu programlar ve satın almak istediklerini içinden seçiyorsun. Türkiye'de ise direkt yapımcılarla çalışıyoruz ve projenin yaratılışında onlara yardımcı oluyoruz. İşte biz bu yaratış yani programlarla
ilgili bütün yıl boyunca uğraşıyoruz, onlara yardımcı olmak için. Bu da ABD'dekinden çok daha heyecanlı.

Siz FOX'u nereden aldınız? Nereye getirdiniz?

TGRT çok fazla program yatırımı yapamıyordu ben ilk geldiğimde. Ve belirli bütçeleri vardı. İlk 3-4'teki kanallarla yarışacak durumda değillerdi. TGRT için çalışanlar kendilerini adamışlardı ve çok çalışıyorlardı.
Ama bütçe olmadığı için, yarışacak durumları kalmadığı için durdular yarışa son verdiler. Malzemeleri de eskiydi. Bozulmaya başladı ekipmanları.
Okuyucuların bazılarını bilebileceği uydu ekipmanları diğer kanalların çekiş gücünden daha zayıftı. Bu da İhlas Holding'in önemsememe durumundan değil, tamamen şartlardan kaynaklanıyordu. İmkanları olmadığı için de teknik ekipmanları güçlendiremediler. İhlas'ın sahipleri diğer kanallarla yarışabilecek bir yatırımcı aramaya başladılar. Gördüler ki News Corp'un dünyanın diğer bölgelerinde çok fazla ve başarılı kanalları var. İkisi de birbirini seçmiş oldu bu anlaşma için. İlk görüşmede kanal çok mücadele eden zor bir durumdaydı. İlk beş ayı ben kendi yönetim ekibimi oluşturmak için harcadım. Ve ben de şanslıyım ki şu an FOX'un bulunduğu ortam, Türk idareciler ve
ekibimizle birlikte oluştu. Ocak 2007'de FOX başlamadan önce TGRT 8'inci sıradaydı. O zamanlar 24 kanal birbiriyle mücadele ediyordu.
Ve bu 24'ten 15'i arasında mücadele etmek iyiydi ve 15 kanal arasında yarış başladı. FOX, başladığımızda 3.7 share'di. Bizler tabii kanalın konseptini değiştirmiş olduk. Daha önce muhafazakar ve dini yapıda bir kanaldı.
Tamamen değiştirmiş olduk. Ben kanala yardımcılarımı, idarecileri işe aldığım zaman Türkçe konuşamıyordum. Deseydim ki 'Şunları yapmamız lazım' çok büyük bir hataya düşmüş olurduk. Bana üst yönetimden 'Şu şu şeyleri yap' dediler. Ama ben düşündüm ki öyle başarılı olamayız.
Ve kanalın başlamasından önce dedim ki 'Bazı değişiklikler yapmak lazım'. En son şu an yönetimde olan kadro 2007 Şubat'ta büyük kararlar
almak için başlayalım dedik ve Mayıs'ta başladı. Yönetim Kurulu benim yardımcım Aslı Keskinoğlu, yine yardımcım ve satıştan sorumlu olan Koray
Altınsoy, Kemal Coşkuner de yaratıcı ve promosyondan sorumlu müdür, Haber Müdürü de Doğan Şentürk, IT'deki Necip mühendislikle ilgili işlerden sorumlu, finansman başmüdürü de Hakan Bey, Gül Arslan da program müdürü olarak çalışıyor. Biz hepsini FOX'un bir ekibi olarak düşündük.
FOX bu ekiple ciddi bir yükselme yaşadı.

Burada News Corp'un yaratıcılığı değil, Türk'ün yaratıcılığı oldu. News Corp'un bilgeliği onların önünü açtı. Ve bu takım kalacak. Devam edecek.

FOX DİGİTURK'E RAKİP BİR PLATFORM HAZIRLIĞINDA

Ekip kalacak ama siz neden görevden alındınız? Yarın dönüyorsunuz...

Sekizincilikten üçüncülüğe çıktık sıralamada. Karasal yayın olarak biz ilk baştaki kanalların üçte biri para harcayarak bunu başardık. .
News Corp'un da vizyonu bu başarının da ötesinde bir ağ televizyonu olması.
Tam bilemiyorum hangi planları var diye ama benim yerime almış oldukları biri var. Dijital platformlarda çok tecrübeli biri. Digitürk gibi bir dijital platform düşünceleri olabilir. İngiltere ve İtalya'daki SKY gibi. Bana söylemediler, kesin bir şey yok. Ama Türkiye'de çok büyük bir piyasa istiyorlar.
Kendilerine sunulan fırsatları da değerlendirmek istiyorlar. Televizyon kanalı olarak devam etmek isteselerdi beni burada tutarlardı. Hazırlıklı olmaları gerekiyordu bu ivmeyi yakaladıkları için. Belki 1 ay belki 6 ay sonra düşündükleri şeyi gerçekleştirmek için hazırlık yapmaları gerekiyordu. Dijital platformda başarılı olmak için gerçekten bir uzmana ihtiyaç var.
O kişiler de gelip benim yerime geçtiler. Yakın gelecekte FOX Dijital Platform'u oluşturmak için.

Üzüldünüz mü görevden alındığınıza?

Ben genel müdür olarak devam etseydim normal televizyon kanalı olarak gelişmemiz devam edecekti. Ama dijital platforma çevirmek istediler. Ben dijital platformu bilmiyorum. News Corp da böyle çalışıyor. Doğru insanı işin başına getiriyorlar.

Türkiye'den ayrıldığınız için üzülüyor musunuz?

Türkiye'de bulunmaktan çok zevk aldım. Memnun oldum. Çalıştığım yönetimle çok zengin tecrübeler kazandım. İnsanları bırakıp gitmek beni üzüyor.
Ben buraya gelmeden önce hiç olmazsa 1 yıl News Corp'la yarışmayacağım diye anlaşma yapmıştım. Bu başarıyı sağlayanlar yönetimdeki arkadaşlardır. Ben sadece orkestrayı idare ettim, hiçbir enstrümanı çalmadım.
News Corp da biliyor başarıda anahtar kişilerin olduğunu. Ekipten hiç kimseyi görevden almayacaklar, değiştirmeyecekler.
Ben de olsam aynısını yapardım. Çünkü başarı onlara ait. Türkiye'ye dönersem bir televizyon için herhalde 1 yıl sonra olur.
Ben Türkiye'yi çok seviyorum ve bir davet olursa dönerim. Diğer kanallar benim gidişime sevinmişlerdir. Bir Amerikalı gelip 2 yıldan az bir sürede kanalı 8'incilikten 3'üncü sıraya getiriyor.

Ne hoşunuza gitti Türkiye'de, ilginç bir anınız var mı sizi şaşırtan, güldüren?

Çok rekabet içeren bir piyasa. Türkiye'de harcanan yüksek rakamlara Amerikada'da zor inanırlar.Bazı televizyon programları mesela Kurtlar Vadisi,
Arka Sıradakiler, Bez Bebek yüksek kalitede programlar bunlar gerçekten. Türkiye'nin ihtiyacı olanı fikirleri çok iyi biliyorlar.

Türkiye'deki dizi piyasası Amerika'dakinden daha mı iyi?

Türkiye'de başardığımız bu kalite için bu fiyatlar az. Örneğin Kurtlar Vadisi Amerika'da olsaydı daha yüksek fiyatlara çekilebilirdi,
2 katından bile fazla. Türk yapımcıların burada yaptığı Amerika'da imkansız olan bir şey.

MEHMET ALİ ERBİL DÜNYANIN EN İYİ ŞOVMENİ

Türkiye'de yapılan hangi iş Amerika'da da tutar sizce?

Mesela Arka Sıradakiler adapte edilebilir.Veya Bez Bebek. Cuma Akşamları Atv'de yayınlanan yeni başlayan bir dizi var 9-10 hafta önce başladı
ama adını hatırlayamadım. Kurtlar Vadisi ABD'ye uyarlansa film olabilir Hollywood'da ama bütçesi buradakinin 2 katını aşar. Çok fazla Türk teması olan şeylerin adapte edilmesi gerekiyor tabi. Türkiye'de idareciler, yapımcılar senaristler her hafta bir film yaratıyorlar aslında. Çünkü 85 dakika daha uzun sürüyor. Çok yorucu bir alan. Amerika'da aynı cins bir dizi dramalar mesela daha kısa sürüyor.

Türkiye'de televizyon yıldızı, star olarak kimi görüyorsunuz? Mesela Türkiye'de kalsaydınız diğer kanallardan kimi almak isterdiniz?

Mehmet Ali Erbil dünyanın en iyi şovmeni bence. İnanılmaz bir şovmen. Ben Türkçe bilmiyorum, ona rağmen Mehmet Ali Erbil'i izlerken gülüyorum çok. Çok eğlendirici ve zevk veriyor, kameradan kendi sıcaklığını iletebiliyor. Ancak Mehmet Ali Brand'ı en iyilerden biri diyebilirim. Birand'a büyük bir saygım var.
O çok önem veriyor haberi olduğu gibi yansıtıyor, aşırıya kaçmadan.

6 çocuğunuz 7 torununuz olduğu doğru mu?

Evet.

Oldukça genç görünüyorsunuz.

Çünkü eşim beni genç tutuyor. 28 yıllık evliyim.

Batılıların çok cocuk sahibi olmasına pek alışkın değiliz. Bizim Başbakanımız da en az 3 çocuk yapın" diyor.

Genelde Amerikalılar'ın 2 çocuğu oluyor.Çocuklar insana büyük bir neşe getirir. Kızım ve eşim de Türkiye'deydi. O bizim bebeğimiz. 18 yaşında.

O da dönecek mi şimdi?

Eşimle birlikte bu sabah gittiler.

Farklı bir yaşam tarzınız olduğunu duydum, mesela içki içmiyorsunuz doğru mu?

Evet doğru.

MORMAN TARİKARTI ÜYESİYİM

Bunun özel bir nedeni var mı, Mormon tarikatı üyesi olduğunuz söyleniyor?

Evet doğru. İnancım gereği benim bunları tüketmemem gerekiyor. Bağımlılık yaratacak bir şey ise seçim yapmam gerekiyor. Dinim maddelere bağımlı olmamam gerektiğini söylüyor.Tütün, sigara gibi. O yüzden çay kahve de içmiyorum.

Başka nelere dikkat etmeniz gerekiyor? Özel bir kıyafet giymek gerekiyor mu?

Diğer insanlar gibi giyiniyoruz. Diğerlerinden farklı olarak çay, kahve, içki kullanılmaması. Biz de İsa'ya inanıyoruz. İnancımıza göre büyük bir sapkınlık olduktan sonra kilisenin yok oluşu ve ondan sonra tekrar iade edilmesine inanıyoruz. Saf öğretilerini kaybettiklerini düşünüyoruz. Zamanla çirkin savaşlar sonucu değiştiğini düşünüyoruz. Savaşla ilgili söylenenler yanlış Hz. İsa hiçbir zaman savaş yapın demedi. Müslümanlara zarar verin demedi, Hristiyanlarla benzerliğimiz yok daha çok İslamiyet'le benzerliklerimiz var.

İslamiyet'le ne tür benzerlikler var?

Heyecanlı benzerlikler benim için. Biz de peygamberlere inanıyoruz. Ve bir peygamber var şu anda.

Şu anda dünyada yaşayan bir peygamber olduğuna inanıyorsunuz yani. Kim olduğu belli mi,bir ismi var mı?

Evet. Thomas Monson.

Amerika'da mı yaşıyor?

Evet. Dünyaya yolculuk yapıyor.Onun amacı insanları Hz İsa'ya getirmek, biz inanıyoruz ki İsa Tanrı'nın oğludur. Öldükten sonra dirildiğine inanıyoruz. İslamiyet'te öğretilen Hz İsa peygamber biliyorum. Ama bizim inancımızda İslamiyet'ten farklı Tanrı'nın oğlu ve öldükten sonra dirildi.

Tanıştınız mı Thomas Monson ile?

Tanışmadım.

Nasıl duyuruyor kendisini Thomas Monson?

Yılda iki defa konuşmalar yapıyor Utah'taki merkezden.

Siz Mormon tarikatı mensubu olarak inancınızı özgür yaşayabildiniz mi Türkiye'de, içki içmemeniz bir ABD'li olarak tuhaf karşılanmadı mı?

Bu konuda bir sorunla karşılaşmadım.

Türkiye'de türban ve içki üzerine sık sık tartışmalar yaşanır, tanık olmuşsunuzdur. Nasıl gördünüz bu tartışmaları?

Kur'an'da örtü takmak gerektiği söylenmiyor. Ben bu tartışmalardan uzak durmak istiyorum. Türkiye çok ilerleyici ve açık bir toplum haline geldi.Cumhurbaşkanı ve Başbakan laikliğin açık bir şekilde yaşanmasına inanıyor. Anayasa'da başlıca belirtilen, Atatürk'ün bahsettiği ayrılığın olması lazım. Dinle laikliğin ayrılığının belirgin olması lazım.Çok taze bir konu bu.
Türbanın buradaki anlamı ile Amerika'daki anlamı çok farklı.