Tarihin en büyük şifre sızıntısı: e-Devlet ve banka şifreleri tehlikede mi? - Sayfa 2

Buradaki veri sızıntısının doğrudan parola listesi denilen parolaları kırmak için kullanılan ‘wordlist’lerin yayınlanması olduğunu aktaran Siber Güvenlik Uzmanı Emrullah Akdemir, ‘’Kelimelerin, sayıların içinde bulunduğu herkesin kullanabileceği parolaların bulunduğu bir karakter listesidir. Lise içinde herkesin parolasının olması muhtemel. Örneğin siz bir oyun sitesinde parola kullanmışsınızdır, bu oyun sitesi hacklendikten sonra ifşa ediliyor’’ dedi.

210
Tarihin en büyük şifre sızıntısı: e-Devlet ve banka şifreleri tehlikede mi? - Sayfa 3

Milliyet'in haberine göre Çok büyük kuruluşların geçen dönemlerde hacklendiğini hatırlatan Akdemir, ''Bu deepweb gibi yerlerde paylaşıldı. Hackerlar da bu veri tabanlarını toplayarak çok büyük bir parola bilgisi olsun diye bu tür wordlistlerden yararlanıyorlar. Hacklenen veri tabanlarında bu tür verilerin, şifrelerin her yerde kullanılmaması gerekli. Örneğin siber güvenlik şirketleri bu tarz ifşa olan parolaları bazı kurumlara da bildiriyor'' şeklinde konuştu.

310
Tarihin en büyük şifre sızıntısı: e-Devlet ve banka şifreleri tehlikede mi? - Sayfa 4

TÜM PAROLALAR DEĞİŞTİRİLMELİ Mİ?

İfşa olan parolaları kullanıcıların farklı yerlerde kullanmaya devam etmesiyle ciddi sorunlar çıkabildiğini söyleyen Akdemir, ‘’Bu tür ihlallerle karşılaşmamak adına yapılacak en büyük önlemler çift doğrulama seçeneğinin aktif edilmesidir. Parola verinizi hackerlar elde etse dahi sizin cep telefonunuzu, e mail adresinizi ele geçiremezlerse hesabınıza doğrudan erişim sağlayamıyorlar’’ ifadelerini kullandı. Akdemir'in ifadeleri şu şekilde:

410
Tarihin en büyük şifre sızıntısı: e-Devlet ve banka şifreleri tehlikede mi? - Sayfa 5

''Kurumlarda ve farklı yerlerde çift doğrulama seçeneği desteklenmeyen uygulamalar olabilir. Buralarda da aynı parolaların kullanılması tehlikelidir. Her yerde aynı parolalar kullanılmamalıdır.''

510