12 Mayıs 2017 13:24 Son Güncelleme: 20 Kas 2018 00:30

Tarihi Zeynel Bey Türbesi'nin yeni yerine taşınması

- Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu:- "Bu manzara dünyaya bir örnek. İstersek yaparız, dünyanın en büyük barajlarını da yaparız, tarihi eserleri de taşırız"- "Bunu Hasankeyf için yapıyoruz. Hasankeyf'e söz vermiştik"

BATMAN (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, tarihi Zeynel Bey Türbesi'nin taşınmasına ilişkin, "Bu manzara dünyaya bir örnek. İstersek yaparız, dünyanın en büyük barajlarını da yaparız, tarihi eserleri de taşırız." dedi.

Batman'daki tarihi Zeynel Bey Türbesi'nin Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı'na taşınması dolayısıyla, video konferans aracılığıyla, Ankara'da bulunan Bakan Eroğlu ile canlı bağlantı gerçekleştirildi.

Bölgeye inşa edilen Ilısu Barajı'nda bütün imalatların bu yıl tamamlanacağını belirten Eroğlu, gelecek yıldan itibaren Ilısu Barajı'nda su tutumunun gerçekleştirileceğini söyledi.

Su tutum işlemine ilişkin bilgi veren Eroğlu, "Dicle Nehri, Türkiye ile Suriye arasında 25 kilometrelik bir sınır teşkil ediyor. Daha sonra Irak topraklarına geçiyor. Irak tarafıyla da görüşüyoruz. Su tuttuğumuz zaman onları susuz bırakmayacak kati bir çözüm üreteceğiz, bu örnek bir çalışma olacak." diye konuştu.

Hasankeyf'teki birçok tarihi eserin harap hale geldiğini, sahilinde birtakım kulübeler yapıldığını, Zeynel Bey Türbesi'nin de neredeyse yıkılmak üzere olduğunu anlatan Eroğlu, şöyle devam etti:

"Allah'a şükür, bu proje sayesinde Hasankeyf'teki bütün eserler ihya ediliyor. Türkiye'nin en modern ve açık müzesini Hasankeyf'e yaptık. Eserlerin hepsi orada sergilenecek. Buraya muhteşem bir Hasankeyf inşa etme kararı aldığımızda Sayın Cumhurbaşkanımız projeleri gördü ve muhteşem bir ilçe yapılması talimatını verdi, bizden söz aldı. Hükümet konağı, belediye, hastane, yüksekokul, ilkokul, ortaokul inşa ettik. Konutları da vatandaşların istediği şekilde yapıyoruz. Daracık çok basit olan dükkanları, İstanbul'daki gibi bir çarşıya dönüştürdük. Orada muhteşem bir ilçe doğuyor. Mezarlığına kadar her şeyini planladık. Önümüzdeki yıl her şey tamamlanacak."

- Zeynel Bey Türbesi'nin taşınması

Tarihi Zeynel Bey Türbesi'nin taşınması için ilgili kurumlarla görüştüklerini dile getiren Eroğlu, şunları kaydetti:

"Bu baraj olmasaydı, o tarihi eserleri korumak mümkün olmayabilirdi. Tarihi eserlerin taşınması için dünyadaki taşıma işiyle ilgili bütün çalışmaları izledik. Burada 44 adet kriko yerleştirildi ve kaldırıldı. Uzaktan kontrollü bir araçla bin 150 ton ağırlık 2 kilometre yukarıya taşınacaktı. Bunun için de yeni bir yol yapıldı. Bugün sabah, gün ışırken, mübarek cuma günü, türbede yatan Zeynel Bey'e hürmeten çalışmayı başlattık. Cuma namazına kadar taşınacağı yere ulaştı. Yüreklerimiz kıpır kıpır. Bu manzara dünyaya bir örnek. İstersek yaparız, dünyanın en büyük barajlarını da yaparız, tarihi eserleri de taşırız."

- Pazartesi yerine yerleştirilecek

Bakan Eroğlu, Başbakan Binali Yıldırım'ın uygun görmesi halinde, 15 Mayıs Pazartesi günü türbenin nihai yerleştirmesinin yapılacağını söyledi.

Sadece Zeynel Bey Türbesi'ni taşımadıklarına dikkati çeken Eroğlu, "Tarihi eserlere karşı hassasiyetlerimiz var. DSİ barajları yaparken, orada arkeolojik kazılar yaparak, tarihi eserleri koruma altına alıyoruz, bunu çok yaptık." dedi.

Bir kesimin baraj yapımına karşı çıktığını ifade eden Eroğlu, "Bazıları karşı çıkıyordu, Hasankeyf sular altında kalacakmış. Bir defa Hasankeyf'in tamamı sular altında kalmıyor. Zeynel Bey sular altında kalacaktı, bir de orada Artuklu Köprüsü var. Gördüğüm zaman yüreğim sızladı. Köprünün taşlarını tamamen almışlar, gecekondu yapmışlar. Bu mu korumacılık? Burada bir yarımada oluşuyor. Orada o yarımadanın üzerinde haliç oluşuyor. O halicin üzerine o köprüyü yapıp, su altında o köprüyü koruyacağız. Bu da tarihe bir kayıt olarak geçecek." diye konuştu.

Eroğlu, "Er-Rızık Camisi, Süleyman Han Camisi mimari unsurları, Koç Camisi, Orta Kapı, Artuklu Hamamı, İmam Abdullah Zaviyesi, bunların hepsi taşınacak. Özellikle koruma kurullarının istediği yere taşınıyor. Yapılacak bütün tesislerde Artuklu mimarisi uygulanacak." bilgisini verdi.

- "Hasankeyf'e söz vermiştik"

"Bunu Hasankeyf için yapıyoruz. Hasankeyf'e söz vermiştik." diyen Eroğlu, Hasankeyf'i dünyanın en mükemmel ilçesi yapacaklarını söyledi.

Bu çalışmanın önemine işaret eden Eroğlu, "Bununla ilgili kitapçıklarımızı hazırlayalım. Bu gelecek nesiller için örnektir. Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorum. Bize tarihi eserleri korumamızın talimatını verdi. 'Zeynel Bey Türbesi'ni nasıl taşırsanız taşıyın ben karışmam' dedi, biz de bu çalışmayı yaptık." ifadelerini kullandı.

İlçeyle ilgili başka çalışmalar da yürüttüklerine değinen Eroğlu, şunları kaydetti:

"Yukarıda tarihi bir kapı var. Burada maalesef bu tarihi şehir dediğimiz eski şehir, buranın yapısı, jeolojik yapısı açısından sıkıntılı, zaman içerisinde kayıyor. Bununla ilgili bir çalışma yapıyoruz. Yamaçların zeminine ilişkin bir çalışma yapacağız. Yukarı şehir dediğimiz şehir, sular altında kalmıyor. Burada çok güzel bir liman yapalım, bunun talimatını verelim. Suyun seviyesine göre bir liman. İki tane de tarihi yarımadanın içine liman yapalım. Bu da DSİ'nin hediyesi olsun. Ayrıca ağaçlandırma yapıyoruz. Bütün yamaçları ağaçlandıracağız. Turizm meslek yüksekokulu da açtık, buraya güzel bir gidiş geliş olacak. Muazzam bir göl olacağı için göl üzerinden de ulaşım sağlanmış olacak. Türbe cuma namazından önce konumlandırılacağı yere geldi, Allah'a şükürler olsun. Bu tarihe geçecek, ileride kartpostal olacak bir an."

Bakan Eroğlu, konuşmasının ardından alanda bulunan Batman Valisi Ahmet Deniz, DSİ Genel Müdürü Murat Acu, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt'a da çalışmalarından dolayı teşekkür etti.