"TARAF'IN İLK GÜNÜ GERÇEK BİR HAYAL KIRIKLIĞI OLDU...GAZETEDE BARİZ EKSİKLİKLER VAR" DİYEN ORAY EĞİN'E GÖRE BU EKSİKLİKLER NELER?..TARAF'IN ARTILARI,EKSİLERİ NE?..
1994´te çıkmıştı Yeni Yüzyıl ve bugünün Taraf´ı onu maalesef aşamamış. Halbuki Ahmet Altan´ın iddiasından ve reklam kampanyasından `başka türlü bir şey´ bekliyorduk. Biraz hevesim kursağımda kaldı.
Yeni Gazete Yine Hayal Kırıklığı
Ben Taraf'ın en çok kağıdını beğendim. Alışılagelmiş gazete kağıtlarından daha kalın, daha iyi bir kağıtmış gibi duruyor. Dergi kağıdı gibi. Taraf´çılar iki aylık almışlar bu kağıdı, tepkilere göre değiştireceklermiş. Ayrıca mizanpajını da beğendim. Temiz, kolay okunan sayfalar çizilmiş, tırnaklı yazı tipi şık.
Taraf logosunda yenilik adına denenmemiş bir renk seçmiş ama bütün dünyada bu konuda yapılmış o kadar çok araştırma var ki. Pek çok gazete Türk okuru arasında da bu araştırmayı yaptırdı üstelik ve kırmızı logodan yana sonuçlar çıktı. Ben yeni bir gazetenin kırmızı alışkanlığını da yıkmasını isterim, ama alternatifi koyu yeşil mi emin olamadım.
Keşke 1 YTL´lik yeni gazetenin sadece logosunu tartışsaydık. Ama maalesef Taraf´ın ilk günü gerçek bir hayal kırıklığı oldu...
Gazetede bariz eksiklikler var:
İlk gün manşeti zayıf. Neşe Düzel gibi usta bir mülakatçı, aylardır her yere konuşan, her yere her şeyi anlatan Osman Pamukoğlu´nu almış karşısına. İlginç ve yeni bir sözü yok.
Birinci sayfada iç siyasete neredeyse yok. Siyaset sadece "asker" büyütecinden verilmiş. İkinci Cumhuriyetçiler´in bilinen formülü aynen uygulanacak mı: Askeri eleştir, AKP´ye dokunma?
Magazin toptan reddedilmiş. Buna karşılık dış haberler fazla. Bu, orada çalışan gazetecilerin "aktarmacı" olduğuyla ilgili olabilir. Yabancı gazeteleri takip edip, kendileri hiçbir yeni boyut katmadan sadece çevirerek sayfaya koyuyorlar. Eskinin kötü alışkanlığı, yeni gazetede aynen devam etmiş.
Gazete genel olarak "masabaşı" havası veriyor. Ajanslara teslim olunmuş. Bu belki bir zorunluluk ama o zaman da habere takla attırmak, analiz, sunum ve yorumla başka bir şekle sokmak mümkün, hatta şart.
Ben en çok gazetenin AKP´ye mesafesini merak ettim. Ama buna dair pek bir işaret bulamadım. Gazetede AKP´ye dair hiçbir ize rastlanmaması, hükümete muhalefet yapılmayacağı anlamına geliyor olabilir mi?
Medya eleştiri sayfasında ağırlıklı olarak ne yazılacağını kestirmek kolay. İyimser bir tahminle Alper Görmüş´ün yazılarının yüzde 80´inin Hürriyet ve Ertuğrul Özkök hakkında olacağı söylenebilir.
Alışkanlık yaratan, kendine bağlayan köşeleri yok Taraf´ın. Ahmet Altan ve Yasemin Çongar dışında "isim" yazarı da. Halbuki köşe yazarı gazetenin nikotinidir. Taraf, kadrosundaki çok iyi bir kalemden, Alev Er´den de faydalanmalı. Ümit Kıvanç´ı dört gözle bekliyorum.
Taraf´ın logosunun hemen yanında Sezen Aksu fotoğrafı dikkat çekici: Bu gazete de eş-dost-ahbap ilişkilerinden kurtulamamış. Ahmet Altan ve Aksu yakın dost, dahası Aksu´nun "Kahramanım" dediği Üstün Barışta´nın eşi de Taraf´ta yazıyor.
Spor sayfası büyük gazetelerinki gibi renkli, karmaşık, çıfıt çarşısı gibi. Yeni bir üslup, bir haber dili, röportaj stili yok. Tıpkı özel haber olmadığı gibi...
Hal böyleyken, Taraf´la ilgili şu soru da meşruiyet kazanır: Yenilik getirmeyen yeni bir gazetenin işlevi nedir?
Yazılı basına kendi kulvarında yenilik getiren iki yakın tarihli örnek vermek mümkün: Yeni Yüzyıl ve Star... Bu iki gazete denenmemişi yaparak ortaya çıkmıştı. Yeni Yüzyıl entelektüel bir kent gazetesinin tutabileceğini göstermiş, Star tabloid gazeteciliğini Türkiye´ye getirmişti. İkisi de basının genelini etkiledi: Star´ın mavi zemini ve kelime oyunlu başlıkları ilham kaynağı oldu. Yeni Yüzyıl´ın haber dili, yazarları ve mizanpajı...
19