Tapelerin haberleştirilmesine AİHM kararı
Kılıçdaroğlu’nun yolsuzluk soruşturmasındaki tapeleri Meclis’te okumasını haberleştiren Bugün muhabiri Ezelhan Üstünkaya hakkında karar verildi.
Bugün gazetesi muhabiri Ezelhan Üstünkaya hakkında açılan soruşturmada takipsizlik kararı verdi.
AİHM kararları ile Anayasa’nın basın özgürlüğü maddesini referans gösteren savcı,tapelerin Kılıçdaroğlu’nun açıklamasıyla aleniyet kazandığına dikkat çekti.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun partisinin grup toplantısında açıkladığı tapeleri haber yapan muhabir Ezelhan Üstünkaya hakkında kovuşturmaya gerek olmadığına karar verildi.
Eski bakanları da kapsayan yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasının gizliliğini ihlal suçuyla, haberi yapan Bugün gazetesi Parlamento Muhabiri Ezelhan Üstünkaya hakkında açılan soruşturmadan takipsizlik kararı çıktı.
Kararı veren İstanbul Cumhuriyet Savcısı Hasan Bölükbaşı, kamuoyunun bilgilendirilmesine ve basın özgürlüğüne vurgu yaptı.
'GİZLİLİĞİ İHLAL' SUÇLAMASI
Ezelhan Üstünkaya, yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasında adı geçen eski İçişleri Bakanı Muammer Güler ile oğlu Barış Güler arasındaki telefon konuşmasının CHP grup toplantısında yayınlanmasını haberleştirmişti. Bunun üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Üstünkaya hakkında "soruşturmanın gizliliğini ihlal" suçundan soruşturma başlatmıştı.
KAMUOYU BİLGİLENDİRİLDİ
Yaptığı incelemede soruşturmaya gerek olmadığına karar veren İstanbul Cumhuriyet Savcısı Hasan Bölükbaşı, söz konusu konuşma kayıtlarının Kılıçdaroğlu'nun açıklamasıyla aleniyet kazandığına ve haber verme sınırları aşılmaksızın kamuoyunun bilgilendirilmesi amacıyla haber yapıldığına dikkat çekti. Savcı Bölükbaşı, Yargıtay ve AİHM kararları ile Anayasa'nın basın özgürlüğünü düzenleyen maddesini de referans gösterdi.
HALKI AYDINLATMAK GAZETECİNİN GÖREVİ
Kovuşturmaya gerek olmadığı yönünde verilen kararın gerekçesinde şöyle denildi: "Geneli ilgilendiren ya da ilgilendirmesi gereken tüm olaylar hakkında, halkı objektif ve gerçekleri yansıtacak biçimde aydınlatmak, çeşitli sorunlar üzerinde kamuoyunu düşünmeye çağıracak tarzda tartışmalar açmak, onu toplumsal ve siyasal oluşumlar üzerinde doğru ve gerçeğe uygun bilgilerle donatmak, yöneticileri eleştirmek, uyarmak ve bu yöntemlerle denetlemek, ayrıca içinde yaşadığı toplumun ve tüm insanlığın sorunları konusunda bireyi bilinçlendirmek durumunda olan basına, bu ödevlerini yerine getirirken ihtiyaç duyacağı bir kısım haklar da tanınmıştır. Bunlar bilgi edinme, yayma, eleştirme, yorumlama ve eser yaratma haklarıdır. Temelini Anayasa'nın 28. vd. maddelerinden alan ve Basın Yasası'nın 3. maddesinde düzenlenen haklardır. Haber içeriklerinin düşünce açıklama, bilgi verme ve eleştiri sınırları içerisinde kaldığı, açıklanış şekliyle konusu arasında düşünsel bir bağ bulunduğu, gizliliğin ihlali suçunun unsurları açısından oluşmadığı anlaşılmıştır."