Tahıl Koridoru Anlaşması sona erdi; Açıklama Kremlin'den geldi
Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birlemiş Milletler arasında imzalanan "Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması"nın süresi bugün doldu. Kremlin'den son dakika açıklaması geldi. Yapılan açıklamada, "Anlaşma bugünden itibaren yürürlükte olmayacak" denildi.
Dünyayı olası bir gıda krizinden korumak için oluşturulan tahıl koridorunda, anlaşmanın süresi bugün sona eriyor.
Bugüne kadar 32 milyondan fazla tahılın dünyaya taşınmasını sağlayan anlaşmanın 4. kez uzatılıp uzatılmayacağına ilişkin Rusya'dan bir açıklama geldi. Kremlin'den yapılan açıklamada, Karadeniz Tahıl Anlaşması'nın askıya alındığı duyuruldu.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, tahıl koridoru anlaşmasının bugünden itibaren yürürlükte olmayacağını açıkladı ve "Bize verilen sözler tutulmadı, süre bugün doldu" açıklamasını yaptı. Moskova'nın anlaşmaya geri dönmesinin Rusya'yı etkileyen şartlara bağlı olduğunu vurguladı.
Peskov açık kapı bırakarak, "Şartlarımız kabul edilirse anlaşmayı sürdürürüz." dedi ve Kerç Köprüsü'nde yaşananlarla anlaşmanın durdurulmasının birbiriyle bağlantılı olmadığını söyledi.
Türkiye ve BM arabuluculuğunda imzalanan Tahıl Anlaşmasının süresi bugün sona eriyor. Anlaşma şu ana kadar sonuncusu bu yılın Mayıs ayında olmak üzere 3 kez uzatılmıştı.
Tahıl Koridoru Anlaşması nedir?
2022 yılının ağustos ayında Ukrayna ve Rusya, Moskova'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından aylarca kapalı kalan Ukrayna'nın Karadeniz'deki üç limanını yeniden açan ayrı anlaşmalar imzaladı.
Bu anlaşmalar aynı zamanda Rus ürünlerinin dolaşımını da kolaylaştırdı.
Her iki ülke de Afrika, Orta Doğu ve Asya'da bazı ülkelerin ihtiyaç duyduğu buğday, arpa, ayçiçek yağı ve diğer gıda ürünlerinin başlıca küresel tedarikçileri.
Ukrayna büyük bir mısır ihracatçısı iken Rusya gübre ihracatı konusunda kritik önemde.
"Dünyanın ekmek sepeti" olarak adlandırılan Ukrayna'dan kesintiye uğrayan sevkiyatlar, küresel gıda krizini şiddetlendirdi ve dünya genelinde tahıl fiyatlarının yükselmesine neden oldu.
Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi Küresel Gıda ve Su Güvenliği Programı Direktörü Caitlin Welsh, "Büyük bir tarım üreticisi diğer büyük bir tarım üreticisine savaş açıyor ve bu da dünya çapında gıda ve gübre fiyatlarını etkiliyor" diyor.
Anlaşma, Ukrayna limanlarına giren ve çıkan gemilerin saldırıya uğramayacağına dair güvence sağlıyor.
Gemiler Rus, Ukraynalı, BM ve Türk yetkililer tarafından kontrol edilerek sadece gıda taşıdıklarından emin olunuyor.
Her dört ayda bir uzatılması öngörülen anlaşma, savaşın ortasında bir umut ışığı olarak görüldü ve şu ana kadar üç kez yenilendi.
Geçen yıl ağustos ayından bu yana kurulan tahıl koridorundan 33 milyon tondan fazla tahıl ürünü geçirildi. Bunun yarıdan fazlası Dünya Gıda Programına ait olanlarda dahil az gelişmiş ülkelere ulaştırıldı.