Gündem
05 Eyl 2012 13:47 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:06

SURİYE VE TERÖR SALDIRILARI AĞUSTOS AYINA DAMGA VURDU!

Medya Takip Merkezi (MTM) geçtiğimiz ayın siyasi gündemini belirleyen araştırmanın sonuçlarını açıkladı.

Suriye gündemin ilk sırasında

Medya Takip Merkezi’nin (MTM), geçtiğimiz ayın siyasi gündemini içeren araştırmasına göre, ay boyunca medyanın en çok yer verdiği konu Suriye oldu. Başbakan Erdoğan'ın Esad rejimine tepkisi sürerken, CHP Lideri Kılıçdaroğlu ise hükümetin Suriye politikasına ağır eleştiriler getirdi. Suriye’de yaşanan olaylarla ilgili İran’ın Türkiye’yi sorumlu tutarak, açık şekilde tehdit etmesi üzerine, İran ile de ipler gerildi. Suriye’nin Halep şehrinde muhalifler ve Esad’ın ordusu arasında yoğun bir çatışma yaşandı. Uçakların, tankların ve helikopterlerin kullanıldığı saldırıda, pek çok sivilin hayatını kaybettiği belirtildi. Yüksek Askeri Şura’nın da gündeminde yer alan Suriye, ay boyunca medyada 129 bin 391 haber ve yazıda yer aldı.

Gaziantep’e hain saldırı

Ayın, medyada çok ses getiren olaylarından bir diğeri, Gaziantep’te gerçekleştirilen terör saldırısı oldu. Ramazan Bayramı’nın 2. günü, Karşıyaka Polis Karakolu yakınında gerçekleşen saldırıda, 10 kişinin hayatını yitirdiği ve 60'tan fazla kişinin ise yaralandığı bildirildi. Olay üzerine Gaziantep’te bir araya gelen devletin zirvesi, yaşamını yitiren vatandaşların cenazelerine katıldı. Siyasi partiler tarafından olayı kınayıcı açıklamalar yapıldı. Muhalefet, olay ile ilgili istihbarat eksikliği var diyerek hükümeti eleştirirken, iktidar kanadından ise konuya ilişkin savunma geldi. Gaziantep, ay içerisinde 42 bin 740 haber ve yazıda yer buldu.

Hüseyin Aygün PKK tarafından kaçırıldı

CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün’ün PKK tarafından kaçırılması, Ağustos ayı gündemine bomba gibi düştü. Hükümetin üst kademelerinden, olay ile ilgili yazılı ve sözlü olarak açıklamalar gelirken, tüm siyasi partiler olaya karşı ortak duruş sergiledi. Hüseyin Aygün, kaçırılmasından 48 saat sonra serbest bırakıldı. Aygün’ün kaçırılması kadar, serbest bırakıldıktan sonra yaptığı açıklamalar da gündemde bomba etkisi yarattı. Aygün’ün, kendisini kaçıran teröristlerden ‘genç arkadaşlar’ diye söz etmesi ve kaçırılma olayı ile ilgili ‘2 günlük dağ maceram’ ifadesini kullanarak olayı sempatik göstermesi kamuoyunda tepkiyle karşılandı. Konunun yurt dışı basınında da yer bulduğu öğrenilirken Hüseyin Aygün medyada 23 bin 156 haber ve yazı ile gündeme geldi.

Şehit haberleri ülkeyi yasa boğdu

Şehit haberleri, ayın öne çıkan bir başka konusu oldu. Hakkari Çukurca’dan gelen 8 şehit haberi ülkeyi yasa boğarken, Şemdinli’de terör örgütüne yönelik yürütülen operasyonlarda 6 askerin şehit olduğu ve 18 askerin ise yaralandığı bilgisi kamuoyunda tepkiyle karşılandı. Durumun üzerine CHP, meclisin acil toplanmasını talep ederken hükümet kanadından olağanüstü bir durum olmadığı ile ilgili yorum geldi. Ay içerisinde bir diğer şehit haberi de Hakkari’nin Yüksekova ilçesinden geldi. Mayın patlaması üzerine 1 asker şehit oldu, 2 asker ise yaralandı. Şehit haberleri medyada, 99 bin 650 haber ve yazı ile yer aldı.

SİYASET GÜNDEMİ

Medya Takip Merkezi’nin (MTM) hazırladığı siyaset gündemi raporuna göre, ayın en fazla konuşulan siyasi partisi AKP oldu. Geçtiğimiz aya göre, haberlerinde yüzde 9’luk bir artış yaşanan AKP medyada, yüzde 10’luk seçim barajının düşürüleceği, HAS Parti ile birleşme ve CHP’nin Suriye ve terör gündemiyle TBMM Genel Kurulu’nu olağanüstü toplantı çağrısına katılınmaması ile ilgili haberler ile yer buldu. Parti, Ağustos ayında, 129 bin 222 haber ve yazı ile medyada yansıma sağladı.

Ayın medyada öne çıkan diğer siyasi partisi, CHP oldu. CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün’ün PKK tarafından kaçırılması, partinin en çok konuşulduğu konular arasında yer alırken, Sosyalist Enternasyonal Organizasyonu’na yeniden katılma çalışmaları ve terör olayları ile Suriye gündemiyle TBMM’yi olağanüstü toplantıya davet etmesi CHP’nin medyada en fazla yansıma bulan diğer haberleri oldular. Bir önceki aya göre yüzde medyada yüzde 26 oranında daha fazla görünen CHP, 96 bin 217 haber ve yazıda yer aldı.

MHP Genel Başkanlığı’na sürpriz aday

Araştırmaya göre, Ağustos ayında medyanın en çok bahsettiği 3. siyasi parti MHP oldu. Temmuz ayına oranla haberlerini büyük ölçüde arttıran siyasi parti, bünyesinden ihraç edilen Antalya Bağımsız Milletvekili Yusuf İrbeç’in MHP Genel Başkanlığı’na adaylığını açıklaması ile medyada geniş yer buldu. Ayrıca, hükümetin Mart 2014’teki yerel seçimleri Kasım 2013’e çekme önerisine sıcak baktığını belirten ve milletvekili dokunulmazlığının sınırlandırılmasına yönelik Anayasa değişiklik teklifi sunan MHP, 36 bin 518 haber ve yazıda yer aldı.