02 Mar 2016 12:45
Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:22
Suriye, IŞİD'in yükselişi, Ortadoğu'da Kürtler! Ünlü ekran yüzünün bu kitabı ezber bozacak!
Habertürk'ün beğenilen ekran yüzü Benan Kepsutlu ABD’nin Ortadoğu politikasıyla ilgili ezberleri bozan bir kitap yazdı, ünlü akademisyenlerden ve gazetecilerden de tam destek aldı...
Gazetecilikle akademik perspektifin birleştiği, ABD’nin Ortadoğu
politikasıyla ilgili çok konuşulacak bir kitaba imza attı Benan
Kepsutlu. Kitabın adı “Amerika’nın Ortadoğu Politikası – 90’lardan
Bugüne, Başkandan Başkana”... Kitap’ta ABD’nin IŞİD politikasından,
Kürtlere yönelik stratejisine, Arap Baharı’ndan Ortadoğu’nun
tarihsel perspektifine kadar pek çok detay var. Kitap İnkılap
Yayınevi’nden çıkıyor ve önümüzdeki hafta raflarda yerini alacak.
Bu iddialı çalışma için İnkılap Yayınevi duyurularını yapmaya
başladı bile. Kitabın arka kapağına ve içine kimler yazmadı ki...
Marmara Üni. Ortadoğu ve İslam Ülkeleri Enstitüsü Müdürü
Prof. Ahmet Tabakoğlu, Siyasi Tarih ve
Uluslararası İlişkiler Başkanı Prof.
Zekeriya Kurşun, ORSAM danışmanı Prof.
Harun Öztürkler, gazeteci Ahmet Hakan,
Uluslararası Hukuk uzmanı Prof. Mesut Hakkı
Caşın, Bahçeşehir Üniversitesi Hükümet ve Liderlik
Okulu Başkanı Yrd.Doç. Burak Kuntay, gazeteci
Mithat Bereket...
Kanal D Haber, BBC News, CNN Turk, TRT Türk, Haber Türk gibi pek çok kurumda çalışan Benan Kepsutlu, uzun yıllar İsrail, Filistin, Suriye, Afganistan, Pakistan, Mısır, Irak gibi pek çok Ortadoğu ülkesinde gazeteci olarak dünya televizyonlarında “ilk” olarak yayınlanan pek çok habere imza attığı gibi, Marmara Üniversitesi Ortadoğu ve İslam Ülkeleri Enstitüsü’nde doktorasına devam ederek iki farklı bakış açısıyla bu çalışmayı kaleme almış... Ayrıca Ortadoğu’da devlet başkanlarıyla, liderlerle ya da konunun birinci muhattaplarıyla gerçekleştirdiği röportajlardan da alıntılara yer vermiş... Mesela Bölgesel Kürt Yönetimi lideri Mesut Barzani, mesela Beşar Esad’ın eşi Esma Esad, mesela Irak Cumhurbaşkanlarından Celal Talabani ve Fuat Masum, Hamas liderlerinden Mahmud El Zahar, İran Cumhurbaşkan Yardımcısı Rahim Meşai ya da Usama Bin Ladin öldürüldüğünde Pakistan Savunma Bakanı’nın özel röportajı.... Yaklaşan Amerikan seçimlerine dair de fikirler yer alıyor kitapta. Kepsutlu kitapla ilgili Medyaradar’a konuştu...
“ABD’NİN ORTADOĞU POLİTİKASI BAŞKANDAN BAŞKANA DEĞİŞİYOR!”
“Kitabı okuyanlar ABD’nin Ortadoğu politikasına farklı bir gözle bakmaya başlayacaklar diye düşünüyorum. Özellikle günümüz koşullarında... ‘ABD’de hangi parti seçilirse seçilsin, kim başkan olursa olsun, Ortadoğu politikası bellidir’ şeklinde bir genel varsayım vardır mesela.. Bu çalışmada ilk itirazım buna oldu. Temelde niyet belli, Amerikan halkının güvenliği ve ekonomik çıkarları korumak. Ama asıl mesele bu niyetin NASIL hayata geçirildiği! Hangi yaklaşımla hareket edildiği.. İşte bu noktada, sadece Cumhuriyetçilerle Demokratlar arasındaki farklılıktan bahsetmedim, aynı zamanda başkandan başkana yaklaşımların farklılıklarının Ortadoğu’da ne gibi sonuçlara neden olduğu ve olabileceğini de kendi içinde kanıtlamaya çalıştım.”
“BENİM İÇİN HABER DETAYLARDA SAKLIDIR. BİLİM DE ÖYLE...”
“Detaylardan yola çıkmaya çalıştım...Örneğin Bill Clinton döneminde 1995’ten sonraki ‘Ulusal Güvenlik Stratejileri’ belgelerinin satır aralarında saklı kalan ifadeler ya da Clinton’ın genişleme & angajman politikasının aslında Arap Baharı’nı “farkında olmadan” nasıl tetiklediği... Ya da Amerikan düşünce kuruluşu Rand Coorperation’ın W.Bush için 2003 yılında hazırladığı İslama ve Müslümanlara yönelik yürütülmesi gereken stratejilerle ilgili “Sivil Demokratik İslam” raporu...Bu rapor dönemsel olarak ABD’nin Türkiye yaklaşımı için de belirleyici olmuş gibi görünüyor. Obama mesela, uluslararası alanda o kadar eleştirilmesine rağmen neden Ortadoğu’ya karşı “geri” bir duruş sergiledi? Ya da Beşar Esad’a ve Suriye konusuna değişik bir perspektiften yaklaşabilirsiniz belki artık.. Benim için haber detaylarda saklıdır, bilim de öyle.. Bunlar kitapta yer verdiğim ayrıntılardan sadece birkaçı..”
“NEDEN AK DENİLENE KARA DEMEK?”
“ Aslında benim için riskli bir çalışmaydı ak denilene kara demek ya da bazı ifadelerin eksik kalabildiğini gösterme çabası... Her şeyden önce, ABD’nin Ortadoğu politikasında öne çıkan faktörler değince petrol ve İsrail akla geliyor. Günümüz koşullarında, özellikle güçler dengesi algısıyla bu iki etkenin eksik kaldığını anlatmaya çalışarak, yeni başlıklar ekledim ABD’nin Ortadoğu politikasındaki belirleyici unsurlara ve bunu olaylarla kanıtlamaya çalıştım. Yani, evet 10 yıl öncesinde petrol ve İsrail diye iki faktör öne sürülebiliyordu ancak günümüzde bu yaklaşımın eksik olduğunu düşünüyorum. Yaptığım çalışma sonucu diğer faktörlere kitapta genişçe yer vermeye çalıştım”
“KİTAP ÇÖP OLABİLİRDİ”
“Ortadoğu’da dengeler çok hızlı değişiyor ve bu hızı yakalayıp ayak uydurmaya çalışırken, savunduğunuz şeye ait kanıtlarınızı kuvvetlendirmeye çalışıyorsunuz. Kitap bittikten sonra nefesimi keserek izlediğim ve haberlerde aynı heyecanla sunduğum iki olay vardı. İlki Obama’nın G-20 Zirvesi’ndeki konuşmanın satır araları. Dinlerken çok heyecanlandım çünkü kitabın Obama’yla ilgili savunduğum tezler birden çöp olabilirdi. İkincisi, Azez’in YPG tarafından kuşatılmasına Türkiye’nin verdiği tepki ve buna karşın ABD’nin açıklaması.. ABD açıklamasını okurken ve haberlerde sunarken yüreğim ağzımdaydı.. Ancak kitapta kanıtlamaya çalıştığım iddiaları destekler yaklaşımlar oldu bunlar. Buna ilave olarak IŞİD’in yükselişiyle ilgili ‘Saddam’ın kehaneti gerçek oluyor’ diye geçen yaz attığım bir başlık var ki aylar sonra Tony Blair’ın yaptığı açıklama bunu destekledi.”
İşte kitap hakkındaki yorumların özetleri:
“......Benan Kepsutlu araştırmacı gazeteciliğe dayanan, daha doğrusu gazeteciliği bilimsel esaslara dayandıran bu çalışmasıyla övgüyü hak ediyor. Kendisi olayların (ve çatışmaların) içinde bulunmakla kalmamış bu olayların tarihî, iktisadî ve siyasî köklerini soğukkanlı bir şekilde ortaya koymaya çalışmıştır...”
Prof. Dr. Ahmet Tabakoğlu
Marmara Üniversitesi
Ortadoğu ve İslam Ülkeleri Enstitüsü Müdürü
“....Literatürdeki petrol gerçeği ve İsrail’in güvenliğinin ABD’nin Ortadoğu politikalarının temelini oluşturduğu varsayımına itiraz ederek yeni başlıklar ekleyen ve klasik anlatımın dışına çıkan Kepsutlu, akıcı bir üslup ile iddialarını kanıtlayarak başarılı bir çalışma ortaya koymuştur....”
Prof. Dr. Zekeriya Kurşun
Ortadoğu ve İslam Ülkeleri Araştırmaları Enstitüsü
Siyasi Tarih ve Uluslararası İlişkiler Başkanı
“...ABD’nin Ortadoğu politikalarını üç Başkan, Clinton, Bush ve Obama üzerinden bizlere aktaran kitap, tarihi insanlar mı yapar sorusuna da ışık tutmaktadır. Uluslararası ilişkilerin kuralarının her gün yeniden yazıldığı günümüz “Ortadoğu öğrencileri” için paha biçilmez bir kaynak niteliğindedir...”
Prof. Dr. Harun Öztürkler - ORSAM Ortadoğu Danışmanı
“...Bölgedeki ABD’nin çıkarlarını ve değişen güçler dengesini ayrıntılı olarak inceleyen Sayın Kepsutlu, aynı zamanda bölgeyi tanıyan ve geleceğin duayen araştırmacı gazetecileri arasında yer alacağına inandığım biri olarak, eserinde pek çok bilinmeyene ışık tuttuğuna inanıyorum...”
Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın - ÖZYEĞİN ÜNİVERSİTESİ
“...Benan Kepsutlu bu eserinde akademisyenliği ile gazeteciliğinin önemli bir sentezini ortaya koymuş. Sadece ABD için değil tüm dünya için önemli bir dönemi iki farklı bakış açısı ve uzmaNlığı ile değerlendirerek Amerikan Dış Politikasının farklı dönemlerinin okunmasına büyük katkı yapmış. Birçok araştırmacıya yol gösterecek önemli bir çalışma. "
Yrd. Doç. Burak Kuntay
Bahçeşehir Üniversitesi Hükümet ve Liderlik Okulu Başkanı
“.....Akademik titizlik ile gazetecilik merakının çok kararında harmanlanmasıyla oluşan bu kitapta hem Ortadoğu’nun yüz yıllık tarihinden kesitler, hem de “Suriye” gibi, “IŞİD” gibi, “Ortadoğu’da Kürtler” gibi son dönemin en tartışmalı gündem maddeleri yer alıyor....”
Daha ne olsun!
Elinize sağlık Benan Kepsutlu
Ahmet Hakan – Gazeteci
“....Bir gazeteci olarak, pek çoğuna bizzat tanınklık etmiş olan Benan Kepsutlu, karşılaştırmalı olarak Clinton, W.Bush ve Obama’nın Ortadoğu’ya nasıl baktıklarını ve Amerikan çıkarlarını nasıl koruduklarını son derece çarpıcı bir şekilde anlatıyor...”
Mithat Bereket – Gazeteci
Benan Kepsutlu kimdir?
Yeditepe Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası ilişkiler Bölümü ve Yeditepe Üniversitesi Radyo TV Sinema Bölümü'nü bitirdi. 1991 – 2001 yıllarında İtalya Modena’da Romenica okulunda İtalyanca dil eğitimini tamamladı. Marmara Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsü'nde Yüksek Lisans yaparak Ortadoğu konusunda uzmanlaştı. Halen Marmara Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsü Ortadoğu Siyasi Tarihi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde doktorasını yapmaktadır.
Mehmet Ali Birand yönetiminde Kanal D Haber’de ve CNN Turk’te muhabirlik yaptığı dönemde, televizyon haberciliği eğitimi almak üzere Londra’da BBC News’e kabul edildi. TRT TÜRK'ün Erbil bürosunu kurdu ve ilk temsilcisi oldu. 2010’da Haber Editörü ve Program Sunucusu olarak Habertürk’e transfer oldu. Muhabir ve sunucu olarak görev yaptığı dönemde 30’a yakın “Dünya’da İlk” ve “Türkiye’de İlk” olarak yayınlanan habere imza attı. Açıldığı ilk dönemde A Haber’de sabah kuşağını hazırlayıp sundu. Halen Habertürk’te haber spikerliği ve program sunuculuğu yapmaktadır.
Görevi gereği İsrail, Filistin, Irak, Gürcistan, Afganistan, Pakistan, Suriye, Mısır’da savaş dönemlerinde çalışan Kepsutlu, Ermenistan, İngiltere, İtalya, Hollanda, İsviçre, Yunanistan, Malezya ve Kırgızistan'da kritik süreçlerde görev yaptı.
Fuad MASUM (Irak Cumhurbaşkanı), Esma ESAD (Suriye First Lady’si), Celal TALABANİ (Irak Cumhurbaşkanı) , Mesut BARZANİ (Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Lideri), Yevgeni PRIMAKOV (Rusya Başbakanı), Berham SALİH (Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Lideri Başbakanı), Mikheil SAAKASVILI (Gürcistan Devlet Başkanı), Rahim MEŞAİ ( İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı), Mahmud KUREYŞİ (Pakistan Dışişleri Bakanı), Mahmud El ZAHAR ( Hamas Lideri), Kurmanbek BAKİYEV (Kirghizistan Devlet Başkanı), Ahmed MUHTAR (Pakistan Savunma Bakanı), Teodoros PANGALOS (Yunanistan Dışişleri Bakanı), General David RODRIGUEZ (Afganistan’dan Sorumlu ABD Generali), Richard HOLBROOKE (ABD Yönetiminin Afganistan ve Pakistan Danışmanı), Adahan MADUMAROV ( Kırgızistan Cumhurbaşkanı Yardımcısı), Michael RUBIN ( George W.Bush Yönetiminin Ortadoğu Danışmanı), Usama NUCEYFI ( Irak’ın Sünni Lideri, Cumhurbaşkanı Yardımcısı), Igor CUDINOV (Kırgızistan Başbakanı), Jiri SEDIVY (NATO Genel Sekreter Yardımcısı) gibi pek çok lider ve siyasetçiyle özel röportajlar ve söyleşiler gerçekleştirdi.
Kepsutlu, halen Başkent İletişim Akademisi’nde Televizyon Haberciliği dersleri vermektedir; aynı zamanda Bahçeşehir Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler ve Yeni Media Bölümlerinde ders vermektedir.
Kanal D Haber, BBC News, CNN Turk, TRT Türk, Haber Türk gibi pek çok kurumda çalışan Benan Kepsutlu, uzun yıllar İsrail, Filistin, Suriye, Afganistan, Pakistan, Mısır, Irak gibi pek çok Ortadoğu ülkesinde gazeteci olarak dünya televizyonlarında “ilk” olarak yayınlanan pek çok habere imza attığı gibi, Marmara Üniversitesi Ortadoğu ve İslam Ülkeleri Enstitüsü’nde doktorasına devam ederek iki farklı bakış açısıyla bu çalışmayı kaleme almış... Ayrıca Ortadoğu’da devlet başkanlarıyla, liderlerle ya da konunun birinci muhattaplarıyla gerçekleştirdiği röportajlardan da alıntılara yer vermiş... Mesela Bölgesel Kürt Yönetimi lideri Mesut Barzani, mesela Beşar Esad’ın eşi Esma Esad, mesela Irak Cumhurbaşkanlarından Celal Talabani ve Fuat Masum, Hamas liderlerinden Mahmud El Zahar, İran Cumhurbaşkan Yardımcısı Rahim Meşai ya da Usama Bin Ladin öldürüldüğünde Pakistan Savunma Bakanı’nın özel röportajı.... Yaklaşan Amerikan seçimlerine dair de fikirler yer alıyor kitapta. Kepsutlu kitapla ilgili Medyaradar’a konuştu...
“ABD’NİN ORTADOĞU POLİTİKASI BAŞKANDAN BAŞKANA DEĞİŞİYOR!”
“Kitabı okuyanlar ABD’nin Ortadoğu politikasına farklı bir gözle bakmaya başlayacaklar diye düşünüyorum. Özellikle günümüz koşullarında... ‘ABD’de hangi parti seçilirse seçilsin, kim başkan olursa olsun, Ortadoğu politikası bellidir’ şeklinde bir genel varsayım vardır mesela.. Bu çalışmada ilk itirazım buna oldu. Temelde niyet belli, Amerikan halkının güvenliği ve ekonomik çıkarları korumak. Ama asıl mesele bu niyetin NASIL hayata geçirildiği! Hangi yaklaşımla hareket edildiği.. İşte bu noktada, sadece Cumhuriyetçilerle Demokratlar arasındaki farklılıktan bahsetmedim, aynı zamanda başkandan başkana yaklaşımların farklılıklarının Ortadoğu’da ne gibi sonuçlara neden olduğu ve olabileceğini de kendi içinde kanıtlamaya çalıştım.”
“BENİM İÇİN HABER DETAYLARDA SAKLIDIR. BİLİM DE ÖYLE...”
“Detaylardan yola çıkmaya çalıştım...Örneğin Bill Clinton döneminde 1995’ten sonraki ‘Ulusal Güvenlik Stratejileri’ belgelerinin satır aralarında saklı kalan ifadeler ya da Clinton’ın genişleme & angajman politikasının aslında Arap Baharı’nı “farkında olmadan” nasıl tetiklediği... Ya da Amerikan düşünce kuruluşu Rand Coorperation’ın W.Bush için 2003 yılında hazırladığı İslama ve Müslümanlara yönelik yürütülmesi gereken stratejilerle ilgili “Sivil Demokratik İslam” raporu...Bu rapor dönemsel olarak ABD’nin Türkiye yaklaşımı için de belirleyici olmuş gibi görünüyor. Obama mesela, uluslararası alanda o kadar eleştirilmesine rağmen neden Ortadoğu’ya karşı “geri” bir duruş sergiledi? Ya da Beşar Esad’a ve Suriye konusuna değişik bir perspektiften yaklaşabilirsiniz belki artık.. Benim için haber detaylarda saklıdır, bilim de öyle.. Bunlar kitapta yer verdiğim ayrıntılardan sadece birkaçı..”
“NEDEN AK DENİLENE KARA DEMEK?”
“ Aslında benim için riskli bir çalışmaydı ak denilene kara demek ya da bazı ifadelerin eksik kalabildiğini gösterme çabası... Her şeyden önce, ABD’nin Ortadoğu politikasında öne çıkan faktörler değince petrol ve İsrail akla geliyor. Günümüz koşullarında, özellikle güçler dengesi algısıyla bu iki etkenin eksik kaldığını anlatmaya çalışarak, yeni başlıklar ekledim ABD’nin Ortadoğu politikasındaki belirleyici unsurlara ve bunu olaylarla kanıtlamaya çalıştım. Yani, evet 10 yıl öncesinde petrol ve İsrail diye iki faktör öne sürülebiliyordu ancak günümüzde bu yaklaşımın eksik olduğunu düşünüyorum. Yaptığım çalışma sonucu diğer faktörlere kitapta genişçe yer vermeye çalıştım”
“KİTAP ÇÖP OLABİLİRDİ”
“Ortadoğu’da dengeler çok hızlı değişiyor ve bu hızı yakalayıp ayak uydurmaya çalışırken, savunduğunuz şeye ait kanıtlarınızı kuvvetlendirmeye çalışıyorsunuz. Kitap bittikten sonra nefesimi keserek izlediğim ve haberlerde aynı heyecanla sunduğum iki olay vardı. İlki Obama’nın G-20 Zirvesi’ndeki konuşmanın satır araları. Dinlerken çok heyecanlandım çünkü kitabın Obama’yla ilgili savunduğum tezler birden çöp olabilirdi. İkincisi, Azez’in YPG tarafından kuşatılmasına Türkiye’nin verdiği tepki ve buna karşın ABD’nin açıklaması.. ABD açıklamasını okurken ve haberlerde sunarken yüreğim ağzımdaydı.. Ancak kitapta kanıtlamaya çalıştığım iddiaları destekler yaklaşımlar oldu bunlar. Buna ilave olarak IŞİD’in yükselişiyle ilgili ‘Saddam’ın kehaneti gerçek oluyor’ diye geçen yaz attığım bir başlık var ki aylar sonra Tony Blair’ın yaptığı açıklama bunu destekledi.”
İşte kitap hakkındaki yorumların özetleri:
“......Benan Kepsutlu araştırmacı gazeteciliğe dayanan, daha doğrusu gazeteciliği bilimsel esaslara dayandıran bu çalışmasıyla övgüyü hak ediyor. Kendisi olayların (ve çatışmaların) içinde bulunmakla kalmamış bu olayların tarihî, iktisadî ve siyasî köklerini soğukkanlı bir şekilde ortaya koymaya çalışmıştır...”
Prof. Dr. Ahmet Tabakoğlu
Marmara Üniversitesi
Ortadoğu ve İslam Ülkeleri Enstitüsü Müdürü
“....Literatürdeki petrol gerçeği ve İsrail’in güvenliğinin ABD’nin Ortadoğu politikalarının temelini oluşturduğu varsayımına itiraz ederek yeni başlıklar ekleyen ve klasik anlatımın dışına çıkan Kepsutlu, akıcı bir üslup ile iddialarını kanıtlayarak başarılı bir çalışma ortaya koymuştur....”
Prof. Dr. Zekeriya Kurşun
Ortadoğu ve İslam Ülkeleri Araştırmaları Enstitüsü
Siyasi Tarih ve Uluslararası İlişkiler Başkanı
“...ABD’nin Ortadoğu politikalarını üç Başkan, Clinton, Bush ve Obama üzerinden bizlere aktaran kitap, tarihi insanlar mı yapar sorusuna da ışık tutmaktadır. Uluslararası ilişkilerin kuralarının her gün yeniden yazıldığı günümüz “Ortadoğu öğrencileri” için paha biçilmez bir kaynak niteliğindedir...”
Prof. Dr. Harun Öztürkler - ORSAM Ortadoğu Danışmanı
“...Bölgedeki ABD’nin çıkarlarını ve değişen güçler dengesini ayrıntılı olarak inceleyen Sayın Kepsutlu, aynı zamanda bölgeyi tanıyan ve geleceğin duayen araştırmacı gazetecileri arasında yer alacağına inandığım biri olarak, eserinde pek çok bilinmeyene ışık tuttuğuna inanıyorum...”
Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın - ÖZYEĞİN ÜNİVERSİTESİ
“...Benan Kepsutlu bu eserinde akademisyenliği ile gazeteciliğinin önemli bir sentezini ortaya koymuş. Sadece ABD için değil tüm dünya için önemli bir dönemi iki farklı bakış açısı ve uzmaNlığı ile değerlendirerek Amerikan Dış Politikasının farklı dönemlerinin okunmasına büyük katkı yapmış. Birçok araştırmacıya yol gösterecek önemli bir çalışma. "
Yrd. Doç. Burak Kuntay
Bahçeşehir Üniversitesi Hükümet ve Liderlik Okulu Başkanı
“.....Akademik titizlik ile gazetecilik merakının çok kararında harmanlanmasıyla oluşan bu kitapta hem Ortadoğu’nun yüz yıllık tarihinden kesitler, hem de “Suriye” gibi, “IŞİD” gibi, “Ortadoğu’da Kürtler” gibi son dönemin en tartışmalı gündem maddeleri yer alıyor....”
Daha ne olsun!
Elinize sağlık Benan Kepsutlu
Ahmet Hakan – Gazeteci
“....Bir gazeteci olarak, pek çoğuna bizzat tanınklık etmiş olan Benan Kepsutlu, karşılaştırmalı olarak Clinton, W.Bush ve Obama’nın Ortadoğu’ya nasıl baktıklarını ve Amerikan çıkarlarını nasıl koruduklarını son derece çarpıcı bir şekilde anlatıyor...”
Mithat Bereket – Gazeteci
Benan Kepsutlu kimdir?
Yeditepe Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası ilişkiler Bölümü ve Yeditepe Üniversitesi Radyo TV Sinema Bölümü'nü bitirdi. 1991 – 2001 yıllarında İtalya Modena’da Romenica okulunda İtalyanca dil eğitimini tamamladı. Marmara Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsü'nde Yüksek Lisans yaparak Ortadoğu konusunda uzmanlaştı. Halen Marmara Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsü Ortadoğu Siyasi Tarihi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde doktorasını yapmaktadır.
Mehmet Ali Birand yönetiminde Kanal D Haber’de ve CNN Turk’te muhabirlik yaptığı dönemde, televizyon haberciliği eğitimi almak üzere Londra’da BBC News’e kabul edildi. TRT TÜRK'ün Erbil bürosunu kurdu ve ilk temsilcisi oldu. 2010’da Haber Editörü ve Program Sunucusu olarak Habertürk’e transfer oldu. Muhabir ve sunucu olarak görev yaptığı dönemde 30’a yakın “Dünya’da İlk” ve “Türkiye’de İlk” olarak yayınlanan habere imza attı. Açıldığı ilk dönemde A Haber’de sabah kuşağını hazırlayıp sundu. Halen Habertürk’te haber spikerliği ve program sunuculuğu yapmaktadır.
Görevi gereği İsrail, Filistin, Irak, Gürcistan, Afganistan, Pakistan, Suriye, Mısır’da savaş dönemlerinde çalışan Kepsutlu, Ermenistan, İngiltere, İtalya, Hollanda, İsviçre, Yunanistan, Malezya ve Kırgızistan'da kritik süreçlerde görev yaptı.
Fuad MASUM (Irak Cumhurbaşkanı), Esma ESAD (Suriye First Lady’si), Celal TALABANİ (Irak Cumhurbaşkanı) , Mesut BARZANİ (Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Lideri), Yevgeni PRIMAKOV (Rusya Başbakanı), Berham SALİH (Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Lideri Başbakanı), Mikheil SAAKASVILI (Gürcistan Devlet Başkanı), Rahim MEŞAİ ( İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı), Mahmud KUREYŞİ (Pakistan Dışişleri Bakanı), Mahmud El ZAHAR ( Hamas Lideri), Kurmanbek BAKİYEV (Kirghizistan Devlet Başkanı), Ahmed MUHTAR (Pakistan Savunma Bakanı), Teodoros PANGALOS (Yunanistan Dışişleri Bakanı), General David RODRIGUEZ (Afganistan’dan Sorumlu ABD Generali), Richard HOLBROOKE (ABD Yönetiminin Afganistan ve Pakistan Danışmanı), Adahan MADUMAROV ( Kırgızistan Cumhurbaşkanı Yardımcısı), Michael RUBIN ( George W.Bush Yönetiminin Ortadoğu Danışmanı), Usama NUCEYFI ( Irak’ın Sünni Lideri, Cumhurbaşkanı Yardımcısı), Igor CUDINOV (Kırgızistan Başbakanı), Jiri SEDIVY (NATO Genel Sekreter Yardımcısı) gibi pek çok lider ve siyasetçiyle özel röportajlar ve söyleşiler gerçekleştirdi.
Kepsutlu, halen Başkent İletişim Akademisi’nde Televizyon Haberciliği dersleri vermektedir; aynı zamanda Bahçeşehir Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler ve Yeni Media Bölümlerinde ders vermektedir.