Medya
03 Şub 2007 14:30 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 12:46

STAR GAZETESİ'NİN YENİ ORTAĞI KİM?..HEM SEYİT,HEM AYDINLIKÇI OLAN İŞADAMININ AMACI NE?..

TMSF tarafından düzenlenen ihaleyle Star gazetesini satın alan Kıbrıslı işadamı Ali Özmen Sefa, gazetesine yeni bir ortak daha aldı.O bir "seyit",yani Hz. Muhammed'in soyundan geliyor.Ve bir dönem Türkiye Köylü İşçi Partisi (TKİP) üyesi!..

Ethem Sancak Star'a ortak olarak medya sektörüne girdi

Eminim bu gazetenin okurları Ethem Sancak ismine yabancı değil. Ama bir çırpıda Sancak´ı anlat deseler, belki şöyle anlatılabilir: Ethem Sancak, Türkiye'de 2 milyar dolar civarında ciro yapan ve ilaç dağıtımının yüzde 40'ını kontrol eden Hedef Alliance'ın sahibi. Tarım ve hayvancılık konusunda da iş yapmış, bu konularla hem bir işadamı hem bir gönüllü olarak yakından ilgilenmiş bir isim. Aynı zamanda o bir "seyit", yani Hz. Muhammed'in soyundan geliyor. Ve bir dönem Türkiye Köylü İşçi Partisi (TKİP) üyesi. Son olarak TÜSİAD´ın geçen ay yapılan Genel Kurulu´nda yönetim kuruluna seçildi. Sancak, burada Sosyal İşler Komisyonu Başkanlığı yapacak.

Çok yönlü bir işadamı yani Sancak. Hem insan olarak hem de işadamı olarak. Bu yönlerine son olarak medya patronluğunu da kattı. Sancak, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından düzenlenen ihaleyle Star gazetesini 5 milyon 150 bin dolara Kıbrıslı Türk işadamı Ali Özmen Safa tarafından alınan gazetenin ortaklarından biri oldu. Şimdilik bu durum gizli tutuluyor. Ama yakın bir gelecekte Sancak bunu kamuoyuyla paylaşacak. Kendisine yakın bazı işadamlarıyla bu durumu paylaşmış. Aslında uzaktan da olsa medyanın bir dönem içinde bulunmuş bir isim Sancak. Aydınlık Hareketi´nin yayın organını çıkaran gazetecilerin seçiminde rol almış,

Aydınlık´tan Star´a

Bana Sancak´ın yeni misyonunu anlatan işadamı Star gazetesine ortak olan bir iki isimden daha bahsetti. Bu kişiler de kamuoyunun yakından tanıdığı isimler. Ama bunları henüz teyit edemediğim için yazmıyorum. Yalnız isimlerin dikkat çekici yönü Tayyip Erdoğan ile iyi ilişkileri olan kişiler olması. İsmi sayılan kişiler ile ilgili iki ipucu verip tekrar Sancak´a dönmek istiyorum. Adı geçen diğer işadamlarından biri bir dönem futbol federasyonunda yönetimde yer aldı. Bir diğerinin "altın" değerinde işi var. Bir de isimlerin çoğunun Erdoğan´ın en yakınındaki isim olan Remzi Gür´le de bağlantılı olması. Milliyet´te çıkardığımız Business ekinde Şaziye Karlıklı şöyle bir Sancak portresi çizmiş: Cumhuriyet ilan edilmeseydi o ve onun soyundan gelen yaklaşık bin kişi asla vergi vermeyecekti. Erkekleri askere alınmayacaktı. O ve ondan gelenler "seyit" kabul edildiği, yani Peygamber soyundan geldiği için kimse bu imtiyazlı duruma ses çıkartmayacaktı. Ama zaman "seyitleri" de değiştirdi. Siirt'in bu unvanı taşıyan büyük ailesi Cumhuriyet'ten sonra bütün bu imtiyazlardan vazgeçmek zorunda kalıyordu. Yaklaşık 500 yıl önce Mısır'dan yöre halkını "müslümanlaştırmak" misyonuyla çağrıldıkları Siirt'te yeni bir yaşam biçimiyle tanışacaklardı. Oturdukları köylere göre bölünüyor ve ortaya tam 21 soyadlı bir topluluk çıkıyordu. Bu ailenin lideri olan Abdülhakim Bey'in, Soyadı Kanunu'ndan payına "sancak" adı düşüyordu. Soy şecereleriyle ispat ettikleri "seyitliklerinin" devlet katında önemi kalmıyordu ama yerel halk nezdinde "kutsallıklarını" sürdürüyorlardı.

Bu "kutsiyet" de Abdülhakim Sancak'a önemli bir sorumluluk yüklüyordu; "Ekonomik, dini, kültürel bir çerçevede aileye sahip çıkmak ve inananlara önderlik etmek." Abdülhakim Bey, kendinden sonra önderlik için oğlu Ethem Sancak'ı uygun bulmuştu. Abdülhakim Bey, modern zaman seyidinin "okumuş" olması gerektiğinin de farkındaydı. Ve Ethem Sancak, 500 yıllık ailenin üniversiteye gönderilen ilk ve tek ferdi olarak İstanbul'a geldiğinde işler değişiyordu.

Seyit sosyalist