16 Eyl 2012 15:11 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:08

SOSYETE, SANAT VE SPOR DÜNYASINA KÖTÜ HABER!

Herşey İstanbul Narkotik Polisi'nin Tilki Selim lakaplı Selim Işık'ın çetesine düzenlediği operasyonla başladı.

Vatan yazarı Ufuk Şanlı’nın haberine göre Maliye Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile İstanbul emniyeti son 10 yılda yapılan lüks araç ithalatını mercek altına aldı

Düğmeye basıldı, lüks otoya 10 yıllık çapraz sorgu geliyor

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ‘300 bin lüks otoyu incelemeye aldık’ açıklamasının ayrıntıları netleşti. Maliye, Gümrük ve Emniyet’ten oluşan özel çalışma grubu son 10 yılda yurtdışından ithal edilen lüks otoları mercek altına aldı. Yasadışı yollarla yurtdışından getirilen araçlarla ilgili incelemenin sonucunda devletin kasasına 140 milyon lira girmesi bekleniyor.

Sosyete, sanat ve spor dünyasına kötü haber... Maliye Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile İstanbul emniyeti son 10 yılda yapılan lüks araç ithalatını mercek altına aldı. İstanbul Cumhuriyet savcılığı bünyesinde oluşturulan ‘çalışma grubu’ Türkiye’ye distribütörler üzerinden gelmeyen araçlarla ilgili bilgi bankası oluşturmak için harekete geçti. Bu kapsamda lüks otoların üretildiği ABD, Almanya ve İtalya’daki otomobil üreticileriyle temasa geçilecek, ilgili ülkelerin gümrük ve emniyet teşkilatlarından Türkiye’ye gönderilen araçlarla ilgili bilgi talep edilecek. Gelen bilgiler ışığında ‘grey market’ olarak tanımlanan ve her yıl milyonlarca liralık vergi kaybına neden olan pazar denetim altına alınacak. Araçları satanlar ile bilerek alanlara 140 milyon liraya yakın vergi cezası tebliğ edilecek.

Lüks otomobillerde ÖTV vurgununda üç yol izleniyor. Birinci yöntem de belli markalara ait lüks araçların ithalatında kardeş şirketler birbirlerine eksik fatura ve sahte belge düzenliyor. Aracın fiyatı düşük gösterildiği için daha az ÖTV ve KDV ödeniyor. İkinci yöntem de satılan araç için iki farklı fatura düzenleniyor. Örneğin 50 bin liralık bir araç için 40 bin liralık fatura hazırlanıyor. Yüzde 37’lik en düşük ÖTV matrahı 40 bin lira üzerinden hesaplanırken geriye kalan 10 bin liralık kısım ise aksesuar olarak gösteriliyor. Üçüncü vergi kaçırma yöntemi sahte belge ile Türkiye’ye giriş yapan sıfır görünümlü ikinci el araç satışı. Vergi kaçakçılığında yaşanan artışın perde arkasında büyük motorlu araçların ÖTV’sinin yüksek olması yatıyor. Motor silindir hacmi 2000 cc’nin üzerindeki araçlarda vergi yüzde 130’a çıkarılmıştı.

Uyuşturucu operasyonuyla başladı

Lüks otolarla ilgili inceleme süreci 2010’da başladı. İstanbul Narkotik polisi, 2010 Ocak’ın da ‘Tilki Selim’ lakaplı Selim Işık’ın çetesine bir operasyon düzenledi. Operasyonda A.İ. isimli işadamına ait Hummer H3 marka jipe de el konuldu. ABD’den getirildiği tespit edilen lüks aracı inceleyen Emniyet yetkilileri soruşturma kapsamında Amerikan polisinden bilgi talep etti. Uyuşturucuyla Mücadele Ajansı (DEA) yetkilileri yaptıkları incelemeler sonrasında Hummer’in ABD’den bir şirket tarafından Türkiye’ye ihraç edildiğini tespit etti. Şirket hakkında soruşturma başlatılırken, Türk polisi de Amerikalı şirketle bağlantılı 50 şirketi incelemeye aldı. Soruşturmayı üzerine alan İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nün vergi denetmenleri ve gümrük müfettişlerini de operasyona dâhil etmesiyle soruşturma daha da derinleşti. Savcılık nezaretinde başlayan operasyon devletin sahtecilik ve kaçakçılık yoluyla nasıl zarara uğratıldığını da gözler önüne serdi. Elde edilen belge ve bilgilere göre Amerika’da kurulan bir şirket üzerinden Türkiye’ye gönderilen lüks araçlar sahte belgelerle ülkeye sokuluyor, düşük bedelli beyan edilen araçların piyasadan çok daha uygun koşullarla alıcılara satıldığı tespit edildi. Soruşturma kapsamında Emniyet yetkilileri ABD’ye giderek yöneticilerinin sorgusuna katıldı ve el konulan evrakları inceledi. Bu belgeler ışığında yeni bir süreç başladı.

Şekerbank taşınıyor

Türk finans sektörünün köklü bankalarından Şekerbank’ta son günlerde tatlı bir telaş yaşanıyor. Bir süredir banka koridorlarında yeni bir genel müdürlük binası inşa edileceği ve bankanın buraya taşınacağı konuşuluyordu. Banka yöneticilerinin ‘dedikodu’ olarak yorumladıkları taşınma süreci bankanın ana ortağı Şekerbank Munzam Sandığı Vakfı’nın Levent Büyükdere Caddesi üzerinde yer alan çok değerli bir araziye yeni bir plaza inşa etmeye başlamasıyla yeniden konuşulmaya başlandı. Kulislerde konuşulanlara göre 2013 sonuna kadar tamamlanması planlanan yeni binanın 12 katı şekerbank’a tahsis edilecek. Geriye kalan bölümü ise ünlü bir otel grubuna işletmeye verilecek. Banka çalışanları arasında daha şimdiden ‘kim nereye oturacak?’ tartışmaları başladığına göre taşınma için geriye sayımın başladığını söylemek pekala mümkün...

‘300 bin aracı incelemeye aldık’ demişti

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, daha önce yaptığı açıklamada 300 bin lüks aracın satışını incelemeye aldıklarını açıklamış, “Çalışma bitmek üzere. Vergi kaçırmak çok ciddi risk almak demek” uyarısında bulunmuştu. Maliye Bakanlığı, hem lüks oto satışlarında vergi kaçağı olup olmadığını gözler önüne serecek hem de sahiplerinin vergi ödeyip ödemediğini ortaya çıkaracak. Yapılan ilk incelemelerde çok sayıda kişi ve şirketin Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tahakkuk etmesi için aracın değerini düşük göstererek vergi kaçırdığı tespit edildi.