16 Haz 2016 11:23 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 21:19

Sosyal medya Türkiye'de 'en çok kullanılan ikinci haber kaynağı'

Oxford Üniversitesi'ne bağlı Reuters Enstitüsü'nün yaptığı bir araştırmaya göre Türkiye'de sosyal medya alternatif haber alma araçlardan biri oldu

Oxford Üniversitesi’ne bağlı Reuters Enstitüsü’nün yaptığı bir araştırmaya göre, Türkiye’de basın üzerindeki baskılar, alternatif haber alma kaynağı olarak sosyal medyayı ön plana çıkarıyor.

BBC Türkçe’nin haberine göre enstitünün ‘Dijital Haber Raporu 2016’ başlıklı araştırmasında, engellemelere karşın sosyal medyanın ulusal gelişmeleri izlemek için kitle iletişim araçlarından birine dönüştüğü belirtildi.

“Türk hükümeti medya kuruluşlarına baskıyı artırırken sosyal medya alternatif haber alma platformu oldu” denen rapora göre Türkiye’ye haftalık haber ulaşımı yüzde 90’ı internet, yüzde 73’ü sosyal medya, yüzde 80’i televizyon, yüzde 54’ü gazete, yüzde 41’i de radyo üzerinden sağlanıyor.

Kullanıcıların sosyal medyada haber alma kaynaklarının başında yüzde 64’le Facebook geliyor. Facebook’ı yüzde 31’le YouTube, yüzde 30’la Twitter, yüzde 17’yle WhatsApp ve yüzde 12’yle Instagram takip edyor.

‘Medya şirketleri hükümetle anlaşma yapmak zorunda kalıyor’

Raporda yazılı basında Hürriyet dışındaki gazetelerin kâr etmediği belirtilirken, medya şirketlerinin enerji ve inşaat sektörlerinde hükümetle anlaşma yapmak zorunda kaldıkları ve kamu şirketlerinin reklamlarına bağımlı oldukları da ifade edildi.

‘Fox Tv ve CNN Türk, ana haber kaynağı’

Katılımcıların yüzde 60’ı haftalık haber kaynağı olarak Fox TV’yi, yüzde 48’i Kanal D’yi, yüzde 47’si CNN Türk ve NTV’yi, yüzde 45’i Hürriyet’i, yüzde 40’ı ise A Haber’i kullanıyor.

İnternet sitesi bazında katılımların yüzde 37’si CNN Türk’ü, yüzde 36’sı Mynet’i, yüzde 35’i Hürriyet’i, yüzde 33’ü NTV’yi, yüzde 31’i de Milliyet’i haber kaynağı olarak gördüğünü belirtti.

‘Medyaya güven az’

Buna karşılık kullanıcıların medyaya yönelik güveni az. Araştırmaya katılanların yüzde 40’ı haberlere, yüzde 34’ü gazetecilere, yüzde 37’si de medyaya güvenmiyor. Medyanın siyasi baskıdan bağımsız olduğunu düşünenlerin bağımsız olduğunu düşünenlerin oranı ise sadece yüzde 29.