25 Oca 2012 18:39 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:16

SOSYAL MEDYA GELENEKSEL MEDYAYI YIKACAK MI?

Ahmet Hakan ile Fatoş Karahan “Sosyal medya geleneksel medyayı yıkacak mı” sorusuna cevap aradı.

Avea‘nın düzenlediği “Bir Sohbet Var” etkinliğinde “Sosyal medya, klasik medyayı yenecek mi?” sorusu tartışıldı. İstanbul Galata’daki Bbase adlı mekanda gerçekleşen sohbete Milliyet reklam yazarı Fatoş Karahasan, Hürriyet yazarı Ahmet Hakan ve Sabah teknoloji editörü Timur Sırt ile çok sayıda blogger katıldı. Sosyal medyayı etkin kullananan, buna karşın geleneksel medyada da yer alan üç ismin tartışmasından önemli satırbaşları şunlar:

Ahmet Hakan: Gazeteler artık Twitter’a kayıtsız kalamıyor

Ben çok eski bir yazar değilim. Ama gazetecinin okuruyla mektup bağı kurduğu günlere de yetiştim. O dönem mektupla beslenirdik, okurun fikrini bu yolla duyardık. Sonra e-mail, internet ve sosyal medya da çıkınca beslendiğimiz alanlar çeşitlendi… Ancak bu sosyal medya dönemi sonrası bazı yanılsamalar da yaşanıyor. Mesala Twitter’da gündem oluşturan bir konu fazlaca büyütülebiliyor. Küçük bir grubun sesi bazen fazla gür çıkabiliyor. Ben yine de sosyal medya ve internetin yer almadığı bir gazeteciliği çok sığ bulurum. Sosyal medya dönemiyle biraz da “Derin Babıali” olgusu yıkıldı. Ben burnundan kıl aldırmayan yazarlardan olmadığım için bu konuda bir sorun yaşamadım. Yazılı basın da artık sosyal mecralara kayıtsız kalamıyor. Mesala ben Hürriyet’in yazı işleri toplantısında “Twitter bu konu ile yıkılıyor” dendiğinde” o konunun haberleştirildiğini biliyorum…

Fatoş Karahasan: Sosyal medyada gündemi TV dizileri belirliyor

Sosyal medyanın hayatımıza girmesiyle çok şey değişti. İnternetin doğuşuna tanıklık eden bizim nesil aslında bir “dijital göçmen” buna karşın çocuklarımız ise “dijital doğanlar” kuşağı… Buna rağmen sosyal medyada hala çok ciddi bir özgün içerik sorunu var. Twitter’da çok konuşulan bir konunun haber haline gelmesi biraz bize has. Hatta şu an gazete başlıkları, TV’deki dizi kahramanları Twitter’daki ana gündemi belirler halde. Bir de “internet havuzdaki çiş gibidir, ne kadar da temizlerseniz orada kalır” diye bir söz var. Bu nedenle dijital ortamda yapılanların yıllar geçse de unutulması çok mümkün değil. Geçenlerde okuduğum bir makalede sosyal medya ile ilgili iyi tanım vardı: Google iyi bir üniversite kütüphanesidir, Facebook ise o okulun kantini…

www.campaigntr.com