13 Tem 2020 12:51 Son Güncelleme: 13 Tem 2020 12:57

Sosyal medya düzenlemesine muhalefet ayarı

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görüşülmesi beklenen sosyal medya düzenlemesiyle ilgili olarak AKP, muhalefetin itiraz ettiği bazı hükümleri metinden çıkardı...

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görüşülmesi beklenen sosyal medya düzenlemesiyle ilgili olarak AKP, muhalefetin itiraz ettiği bazı hükümleri metinden çıkardı. Yeni metin, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a iletildi.

1 Temmuz'da tatile giremeyen Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nun, bu hafta içinde gündemindeki konuları görüştükten sonra 1 Ekim'e kadar tatil kararı alması bekleniyor.

AKP yönetimi, muhalefet partileri ile bir ön görüşme yaparak sosyal medya düzenlemesinin yanı sıra, sahte gıdalara yönelik cezaların artırılması ve hobi bahçelerine yönelik yeni kurallar getiren teklifin yasalaştırılmasından sonra Meclis çalışmalarına ara verilmesini önerdi.

Muhalefet partilerinin yöneticileri ise, hazırlanan sosyal medya teklifini görmek istediklerini, buna göre karar vereceklerini dile getirdi. Bunun üzerine, AK Parti daha önce gündeme getirdikleri ve muhalefetin itiraz ettiği bazı hükümleri metinden çıkarılarak, kapsamın daraltılmasına karar verdi.

Yasanın uzlaşma çıkarılması ile çıkarılması için muhalefetin eleştirilerini dikkate alarak hazırlanan yeni metin AKP yönetimi tarafından AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan’a iletildi.

AKP kaynakları, muhalefetle bugün yapılması planlanan görüşmede uzlaşma sağlanması durumunda, perşembe gününe kadar yasanın çıkarılmasının hedeflendiğini dile getirdi. Uzlaşma sağlanmaması durumunda ise, düzenlemenin ekim ayına kalabileceği de konuşuluyor.

AKP’nin Almanya’daki uygulamadan yola çıkarak, dar kapsamlı olarak hazırladığı ve muhalefetin desteğini aradığı sosyal medya düzenlemesine ilişkin taslakta, bir milyondan fazla kullanıcısı olan sosyal medya kuruluşlarının Türkiye’de temsilcilik açmaları ve elde ettikleri reklam gelirleri üzerinden vergi ödemeleri öngörülüyor.

Taslakta ayrıca yasalara göre suç sayılan eylemlerin sosyal medya aracılığı işlenmesi durumunda da suç sayılması, suç işleyenler ile ilgili bilgelerin mahkemelerin talebi hâlinde verilmesi ve suç teşkil eden içeriklerin 24 saatte kaldırılmasına yönelik düzenleme yer alıyor.