"SORUŞTURMA AÇILMASINI UTANÇ VERİCİ BULUYORUM"!..AGOS YAZARI AYDIN ENGİN DE 301. KERVANINA KATILDI!..
Agos Gazetesi yazarı Aydın Engin, bir yazısında 301. maddeyi ihlal ettiği gerekçesiyle bugün Şişli Adliyesi'nde gelerek Cumhuriyet savcısına ifade verdi.Engin,ifadesinin ardından basın mensuplarına durumu,"komik ve trajik" olarak değerlendirdi.
5 Ocak'ta yazdığı "Yeni Yıl Yazısı Gibi" başlıklı makalesi üzerine Recep Akkuş isimli şahıs, 9 Ocak günü 301. madde kapsamında Engin hakkında suç duyurusunda bulundu.
Şişli Cumhuriyet Savcılığı tarafından başlatılan soruşturma üzerine Engin bugün adliyeye geldi. Şişli Adliyesi'nde savcılığa ifade veren Engin, ardından basın mensuplarına açıklama yaptı. Aydın Engin, "Agos Gazetesi'nde 5 Ocak'ta yayınlanan "Yeni Yıl Yazısı Gibi" başlıklı yazı nedeniyle yanlış anlaşılması mümkün olmayan ya inadına ya da kültür düzeyi düşük olduğu için yapılan başvuru sonucu 301. maddeyi ihlal ettiğime dair soruşturma açıldı. Bana sorarsınız savcının bu suç duyurusunu gördüğünde çöp kutusuna atması gerekirdi.
Tekrar ısrarla söylüyorum. Yanlış anlaşılması mümkün olmayan bir yazıydı. Bu tür ihbarcılığı meslek haline getirmiş grubun adını dahi bilmediğim bir üyesini ciddiye alıp soruşturma açılmış. Bu konuda bir gazeteciye soruşturma açılmasını utanç verici buluyorum. Fikir özgürlüğüne inandığımız müddetçe savcılarla karşı karşıya gelecek gibiyiz. Umarım ve dilerim ki bu sonuncu olur ama sonuncu olmayacak gibi.
Çok komik ve trajik bir durum söz konusu. 301. maddenin Ankara da değiştirilmesi görüşülürken, siyasiler bununla ilgili açıklama yaparken 301. ihlal ettiğim gerekçesiyle ifade vermek komik. Bundan 1 hafta 10 gün önce sivil toplum kuruluşları 301. maddendin kaldırılması için bir açıklama yaptılar. 301. kalkmadıkça yazarlar, fikir adamları tehdit altında. Bu ismini bilmediğim ama daha önce ihbarcı grup içindeki bir şahıs bunu yaptı. Hrant Dink öldürülmeden önce yazılan bir yazıyla ilgiliydi bu. Umarım soruşturma sonucu dava açılmaz. Bu benim yazdığım ironik bir yazıydı.
Mizahi yazı yazmanın riskleri var Türkiye'de. Siyasiler düşünce özgürlüğünün önüne zincir örmemesi gerektiğini anlattığım yazımda ben Fransa'ya gidip 'Ermeni soykırımı yoktur' desem bu yasayı çıkaracak Fransız hükümeti bana o yüzden ceza verecek. Ben Türkiye'ye geldiğim de 'Ermeni soykırımı vardır' desem bana yine ceza verilebilir. Dediğim gibi siyasiler düşünce özgürlüğünün önüne zincir örmemeli. 2007 Türkiyesi'ne yakışmıyor" dedi.
Engin'e destek vermek için adliyeye gelen Helsinki Yurttaşlar Derneği üyesi Ümit Fırat ise "Maalesef Türkiye'de suç duyurusunda bulunmayı meslek haline getiren bir grup var" diye konuştu.