Araştırmaya katılanlar “Referandumla gelen başkanlık sistemi sizce Türkiye için ne derece faydalı olmuştur?” sorusuna yüzde 55 ile “hiç yararlı olmadı” ve “yararlı olmadı” yanıtını verirken, “çok yararlı oldu” ve “yararlı oldu” diyenlerin oranı sadece yüzde 25,3 seviyesinde kaldı.
AKP seçmeninin yüzde 25’i başkanlık sistemi için “hiç yararlı olmadı” ve “yararlı olmadı” yanıtını verirken MHP seçmeninde bu oran yüzde 38,2 oldu.
Cumhur İttifakı’nın bileşeni olan her iki siyasi parti seçmeni içinde başkanlık sisteminin “çok yararlı” veya “yararlı” olduğu görüşünü paylaşanların oranı yüzde 50’nin altında kaldı.
Araştırma kapsamında sorulan “Sizce olası bir milletvekili seçiminde hangi ittifak daha çok oy alacaktır?” sorusuna katılımcıların yüzde 52,2’si “Millet İttifakı” yanıtını verirken, bu soruya “Cumhur İttifakı” diyenlerin oranı yüzde 47,8 seviyesinde kaldı.
AKP seçmeninin yüzde 17,1’i MHP seçmeninde yüzde 25,52’i parlamento seçimlerinde Millet İttifakı’nın daha çok oy olacağı görüşünü paylaştı.
Araştırmada yöneltilen “Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı siz olsaydınız öncelikle hangilerine yönelik çalışma yapardınız?” sorusuna katılımcıların yüzde 60’ı “ekonominin iyileştirilmesi” yanıtını verdi.
En çok yanıt alan ikinci seçenek ise yüzde 55,4 ile “işsizliğin çözümü” oldu.
Türkiye Monitörü araştırmasında seçmene partilerin hangi konuları daha çok gündeme getirdiği soruldu. Katılımcılar “Sizce AK Parti’nin gündeminde aşağıdakilerden hangileri daha çok yer almaktadır?” sorusuna ilk sırada yüzde 61,9 ile “Kanal İstanbul” yanıtını verdi.
Kanal İstanbul’u yüzde 44 ile “HDP’nin kapatılması” cevabı takip etti. Araştırma sonuçlarına göre, kamuoyunun gündemi ile AKP’nin gündemi arasında anlamlı bir farklılaşma olduğu sonucu öne çıktı.