01 Tem 2012 17:58 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:52

"ŞOFÖRÜN BASIN KARTI ALMASI KOMİSYONUN TAKDİRİ"

Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, makam şoförüne verilen sürekli basın kartı konusunda açıklama yaptı.

Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürü Murat Karakaya'nın makam şoförü Bekir Eryılmaz'ın 'Sürekli basın kartı' alması geniş yankı buldu.

Basın Kartları Komisyonu'nun Türkiye Gazeteciler Federasyonu Temsilcisi üyesi ve Alanya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Ali Dim: Konu komisyona geldiğinde bu kişinin memur olduğu, ilk kez basın kartını 1994'te aldığı, dolayısıyla taşıdığı sürenin yeterli olduğu, sürekli basın kartı almasında sakınca olmadığı söylendi. Bunu söyleyen de Genel Müdürlük adına komisyonda üye olan iki arkadaştan biri. Yönetmelik de açık. Verilen bilgiler doğrultusunda bu kişiye sürekli basın kartı vermek durumundayız. Bize 'Bu kişi memur kadrosunda ama şoför olarak görev yapıyor' deselerdi, o zaman takdir hakkımızı kullanırdık. Ama bunu bize söylemediler. Federasyon olarak Basın Kartları Yönetmeliği'nin değiştirilmesi yönünde çaba harcıyoruz.

Komisyon üyesi Ercan İpekçi de 'Madem bu durumdan Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürü de rahatsız, bu durumda bu konu bir sonraki komisyon toplantısında mutlaka düzeltilecektir' dedi.

Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı Ahmet Abakay: Yanlışlık en başta, devletin basın kartı vermesinden kaynaklanıyor. Demokratik ülkelerde bunu basın örgütleri veriyor. Devletin bu kartı vermesi sakat. Böyle olunca da haklı eleştiriler ortaya çıkıyor. Gerçek gazeteciler çoğu zaman basın kartı alamazken naylon gazeteciler, hısım-akrabalar ya da haberde sözü edildiği gibi şoförler alabiliyor. Nasıl TMOBB mühendislere, TTB de doktorlara kartlarını veriyorsa basın örgütleri de basın kartlarını vermedilir.

'USULSÜZLÜK YOK'
Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü de makam şoförüne verilen sürekli basın kartı konusunda açıklama yaptı. Basın kartlarının 23 Mart 2001 tarih ve 24351 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 'Basın Kartı Yönetmeliğine' göre verildiği belirtilen açıklamada, şöyle denildi: 'Haberde bahsi geçen şahıs, Genel Müdürlük'teki görevine lise mezunu olarak 1986 yılında başlamıştır. İlk basın kartı başvurusunu 30 Nisan 1994'te yapmış, 19 Haziran 1997 tarihinde de basın kartı almıştır. Yönetmelik hükümlerine göre ve kamu kurumlarına tahsis edilen hak kapsamında adı geçene basın kartı verilmesinde herhangi bir usulsüzlük bulunmamaktadır.

Genel Müdürlük onayıyla kesinleşiyor
- Basın Kartları Komisyonu ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç de habere konu işlemin 'kurallara uygun olmadığını' söyledi.

Erinç, şöyle konuştu:

Kurum çalışanlarından komisyona sunulacak adayların adlarını Genel Müdürlük belirliyor. Son gelen dosyalar da bu yöntemle kurulun önüne geldi. Bu kişiler, basın kartı taşıyor oldukları ve Genel Müdürlük'ün önerisi olduğu için komisyondan geçti. Komisyon kararı da Genel Müdür'ün onayıyla kesinlik kazanıyor. Bir aksaklık veya aykırılık varsa Genel Müdürlüğün onaylamaması gerekiyor. Böyle bir yanlışlık varsa, komisyonla ilişkilendirmek zor.