Gündem
16 Tem 2012 13:46 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:55

ŞİRKET HABERİ YAPAN GAZETECİLERE YEMEK, MASAJ VE KUAFÖR HEDİYESİ!

Gazetecilere verilen pahalı hediyeler, bedava yurtdışı gezileri medyada uzun süredir tartışılıyor.

Gazetecilere verilen pahalı hediyeler, bedava yurtdışı gezileri medyada uzun süredir tartışılıyor. Ancak önüne bir türlü geçilemeyen bu mesleki ayıba her gün bir yenisi ekleniyor.

Bu yılın başında Makrom Yapı tarafından habere giden gazetecilere ev hediye edilmesinin ardından emlak sektöründe yeni bir skandala davetiye çıkarıldı.

Davet Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’ndan…

“MESAİ SAATİNİZDEN ÇALIN”

Gazetelerin ve internet sitelerinin emlak editörlerine gönderilen davette gazetecilerden mesai saatlerinden birkaç saat çalarak davete icabet etmeleri isteniyor. Davette yok yok; fitness, yüzme havuzu, masaj, kuaför hizmeti, yemek, konser…

Gönderilen davet metninde “Sinpaş GYO desteğinizle daha da büyürken” ifadesi de akıllara “Bir gazetecinin işi bir şirketin büyümesine katkı koymak mıdır” sorusunu getiriyor. Dahası “Her şirket ve kuruma eşit mesafede durması gereken gazetecilerin bu şekilde ödüllendirilmesi cürretini Sinpaş GYO nereden alıyor” diye sormak gerekiyor.
Gazetelerin emlak editörlerine gönderilen basın davetinin tam metni şöyle:

“Hep birlikte yoğun ve keyifli bir dönemi geride bıraktık. Sinpaş GYO desteğinizle daha da büyürken, yenilikçi misyonunu taşımaya devam etti. O nedenle istedik ki bu yoğun dönemin ardından 18 Temmuz Çarşamba günü hep birlikte keyifli saatler geçirelim.

Ortaköy Çarşısı açılan Bosphorus City’de fitness, masaj, yüzme havuzu, kuaför gibi hizmetlerden yararlanıp, küçük sürprizlerimizle eğlenerek iş saatlerinden çalacağımız birkaç saati, Kandilli Restoran’daki keyifli bir akşam yemeği ile bitirelim. Geceyi ise Kuruçeşme Arena’da Kenan Doğulu konseri ile noktalayalım.

Sinpaş GYO A.Ş.”

MESLEK ÖRGÜTLERİ NE İŞ YAPIYOR?

Gazeteciler, bir şirketin büyümesine destek olduğu için iş saatlerinden çalacağı birkaç saatte masajla, yemekle, konserle ödüllendirilirken meslek örgütleri ne iş yapıyor?

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin TÜRKİYE GAZETECİLERİ HAK VE SORUMLULUK BİLDİRGESİ‘nin 11. maddesinde diyor ki “Gazeteci, bir bilginin, haberin yayını ya da yayınlanmaması karşılığı hiçbir maddi veya manevi avantajın peşinde olamaz. Gazeteci, devlet başkanından milletvekiline, iş adamından bürokratına kadar haber kaynağı olarak da kabul edilen kişi ve kurumlarla iletişimini ve ilişkisini meslek ilkelerini gözeterek yürütür.”

12. maddesinde de şöyle yazıyor:

“12. Gazeteci, mesleğini, reklamcılıkla, halkla ilişkilerle veya propagandacılıkla karıştıramaz. İlan – reklam kaynaklarından herhangi bir telkin, tavsiye alamaz, maddi çıkar sağlayamaz.”

Basın Konseyi’nin BASIN MESLEK İLKELERİ‘nin 3′üncü maddesinde “Kamusal bir görev olan gazetecilik, ahlaka aykırı özel amaç ve çıkarlara alet edilemez” yazıyor.

Medya Derneği’nin TÜRKİYELİ GAZETECİLER İÇİN ETİK İLKELER metninde “Gazeteciler haber kaynaklarıyla ilişkilerinde dikkatli davranmalıdırlar. Hediye, özel muamele veya para almak gibi çıkar ilişkilerine girmemelidirler” ifadeleri yer alıyor.

Bu meslek örgütlerinin var oluş sebeplerinden biri de mesleğin onurunu, ahlakını, ilkelerini korumak değil mi? Bunun için mücadele etmeyeceklerse ne için mücadele edecekler? Yoksa “habere giden gazetecilere ev hediye ettiler” skandalında olduğu gibi bu vahim daveti de görmezden mi gelecekler?

Ekonomiservisi.com