Sıfır araç alacaklara çok kritik uyarı! Vergi Usul Kanunu'nda yeni dönem

Gelir İdaresi Başkanlığı, Vergi Usul Kanunu'na önemli yenilikler getirdi. 2025'ten itibaren sıfır araç alanlar, elektronik tebligat sistemine dahil edilecek. Ayrıca, yeni nesil ödeme kaydedici cihazlarla ilgili düzenlemeler netleşti ve entegrasyon şartları belirlendi. Dijital Vergi Dairesi'nin kapsamı genişletilerek mali müşavirlere mükellefler adına işlem yapma yetkisi verildi. Bu düzenlemelerle hem bürokrasi azalacak hem de kayıt dışı ekonomiyle mücadele güçlenecek.

Sıfır araç alacaklara çok kritik uyarı! Vergi Usul Kanunu'nda yeni dönem - Sayfa 1

Bakanlığın Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Vergi Usul Kanunu genel tebliğleri, Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğlerle mükelleflerin uyum maliyetleri ile bildirim yükümlülüklerini azaltan, bürokratik süreçleri ortadan kaldıran ve kayıt dışı ekonomi ile mücadeleyi destekleyen bir dizi uygulamaya ilişkin düzenleme yapıldı.

114
Sıfır araç alacaklara çok kritik uyarı! Vergi Usul Kanunu'nda yeni dönem - Sayfa 2

Buna göre, 2005 yılından bu yana bilanço esasına göre defter tutan mükellefler tarafından verilen ve 1,6 milyon mükellefin alım ve satımlarını bildirildiği Ba-Bs uygulamasına son verildi.

214
Sıfır araç alacaklara çok kritik uyarı! Vergi Usul Kanunu'nda yeni dönem - Sayfa 3

Elektronik belge uygulamalarını kullanan mükellefler ile düzenlenen elektronik belgelerin sayısında meydana gelen artış ve kurumlar arası veri paylaşımının etkinleştirilmesi bu formlara olan ihtiyacı azalttı. Bu durumu dikkate alan Bakanlık, aylık olarak verilen ve hem mükellefler hem de meslek mensupları açısından bir iş yükü meydana getiren söz konusu formların alınması uygulamasına son verdi.

314
Sıfır araç alacaklara çok kritik uyarı! Vergi Usul Kanunu'nda yeni dönem - Sayfa 4

SIFIR ARAÇ ALANLAR E-TEBLİGAT'A DAHİL OLACAK
Gelir İdaresi Başkanlığınca (GİB) ilk kez 2016 yılında kullanıma sunulan ve 9,5 milyona yakın kişi tarafından kullanılan elektronik tebligat uygulamasıyla tebligatlar, ücretsiz olarak elektronik ortamda yapılıyor ve bu tebligatlara Dijital Vergi Dairesi ve GİB Mobil üzerinden ulaşılabiliyor.

Bununla birlikte kendisine e-Tebligat gönderilen kişiler, anlık olarak SMS ve e-Posta yoluyla da bilgilendiriliyor.

414