SİBERALEM.COM,TÜRKİYE'NİN SANAL HARİTASINI ÇIKARDI...HANGİ İL ÇAPKIN,HANGİSİ KISA İLİŞKİ, HANGİSİ EVLİLİKTEN YANA?
5 milyonun üzerinde üyesi bulunan en büyük arkadaşlık sitelerinden 'siberalem.com' Türkiye'nin sanal ilişki haritasını çıkardı.İzmir'in kızları sanal ortamda da çapkın. Ankaralılar kısa ilişki peşinde Osmaniyeliler evlilik.
Türkiye'nin en büyük arkadaşlık sitelerinden Siberalem.com'un üye veri tabanından çıkan istatistikler, Türkiye'nin sanal ilişki tercihini ortaya koyuyor.
Batı'da arkadaş arayanların yaş ortalaması artarken, büyük şehirlerde kısa süreli ilişki daha popüler.
2000 yılından beri faaliyet gösteren Siberalem.com Türkiye'nin ilişkiler haritasını çıkardı.
5 milyonun üzerinde üyesi bulunan site haritayı, yaklaşık 3,5 milyon olan aktif üyelerin profillerinden oluşan veri tabanını yorumlayarak oluşturdu.
Siteye üye olanlar, kendilerine profil yaratırken, en sevdiği yazardan, aradığı arkadaşta ilk dikkat edeceği özelliğe kadar yaklaşık yüze yakın soru cevaplıyor. 5 milyon kişiden toplanmış bu cevaplar, araştırmacılara Türkiye'nin birçok konuda röntgenini çekebilecek verileri sağlıyor.
Siberalem'in Genel Müdürü Ayşe Gözde Ekmekçi, şehirlerin farklı nüfuslarının sonuçları etkilememesi için, sıralamaların mutlak rakamlar değil, oranlar üzerinden gerçekleştirildiğini belirtiyor.
Ekmekçi'ye çıkan sonuçların güvenilirliğini soruyoruz, yanıtı şöyle oluyor:
"Bu sonuçlar, Siberalem. com'da son bir yılda aktif olmuş yaklaşık 3,5 milyon profil baz alınarak çıktı. Üye profillerinin doğru olduğunu anlamak için de sitede bir dolaşmak ya da etrafınızdakilerin Siberalem'deki deneyimlerini dinlemek yeterli. Ufak sapmalar muhakkak vardır ama örneklem kümesi çok büyük olduğu için bunların sonuçlara etkisinin çok küçük olduğunu ya da olmadığını düşünüyoruz."
Bu çalışmanın, bir araştırmanın sonuçları değil, büyük bir veri tabanındaki bilgilerin verdiği istatistikler olduğunu söyleyen Ayşe Gözde Ekmekçi, "Yani hiç yorumsuz sadece sayıları paylaşıyoruz," diyor.
KADINLAR AİLELERİNDEN KORKARAK YAZIŞIYOR
Ayşe Kaya Ekmekçi, çıkan sonuçların bir kısmının tam beklendiği gibiyken, bir kısmının ise gerçekten şaşırtıcı olduğuna dikkat çekiyor:
"Örneğin illere göre kadın üye oranıyla o ilin gelişmişlik katsayısı arasında bu kadar ciddi bir korelasyon çıkması... Hep tahmin ettiğimiz bir şeyi bu veri açıkça ortaya koyuyo; 'Bir şehirde kadınlar ne kadar aktifse, hayatın içindeyse o şehir o kadar gelişmiş oluyor."
Ekmekçi'nin de dikkat çektiği gibi çıkan sonuçlar aslında Türkiye gerçeğini yansıtıyor. Örneğin kadın üye oranına bakıldığında, sanayi ve ticaret alanında gelişmiş batı şehirlerinin, üst sıraları farklı bir üstünlükle ele geçirirken, doğugüneydoğu illerinin değerlendirmede ancak düşük skorlar yakalayabildiği görülüyor. Görece az gelişmiş şehirlerde, kadının birçok sosyal aktivitede olduğu gibi, erkeğin ardından ikinci plana itildiği fark ediliyor.
İnternet kullanımı, online arkadaşlık gibi kavramlar Anadolu kadınının erişimine, erkeğe oranla hayli uzakta.
Gelişmiş şehirlerde yaş ortalaması da yüksek. En düşük yaş ortalaması ile en yüksek yaş ortalaması arasındaki yaklaşık 4 senelik fark göze çarpıyor.
Büyük kentlerin temposu, yaşam koşulları, şehirli kadın ve erkeklerin bu tercihlerini açıklayabilecek olguların başında yer alıyor. Fotoğraflı profiller verisi ise bir anlamda üyelerin cesaret kriteri.
Gerçek fotoğraflarını, diğer kullanıcılarla paylaşan üyelere bakıldığında da, bu üyelerin yüksek oranda büyük şehirlerde yaşadıkları göze çarpıyor. Sitenin veri tabanı, üyelerin ilişki türü tercihlerini de ortaya koyuyor. Burada, belirli bir ilden sadece bir ilişki tipini işaretlemiş üyelere bakılmış.