Ekonomi
14 Eki 2024 09:22 Son Güncelleme: 14 Eki 2024 09:45

SGK uzmanı İsa Karataş asgari ücrette beklenen rakamı açıkladı

SGK uzmanı İsa Karakaş, Türkiye gazetesindeki köşesinde yaptığı değerlendirmede asgari ücretin net olarak kaç tl alacağını tek tek açıkladı. Aynı zamnda asgari ücretin işverene maliyetini de açıklayan Karakaş "Daha yüksek bir rakam olduğunda 1.000 doları aşacaktır" dedi.

Milyonlarca çalışanın merakla beklediği asgari ücret rakamına dair uzman isimlerden yeni açıklamalar geldi. 2025 yılı asgari ücret zammının ne kadar olacağı herkes için merak konusu olmaya devam ediyor.

SGK uzmanı İsa Karakaş, işçinin eline geçecek net asgari ücret rakamını açıkladı. 2025 yılında geçerli olacak asgari ücretin belirlenmesi için Asgari Ücret Tespit Komisyonunun toplantı takviminin aralık ayının ilk haftasında açıklanması bekleniyor.

Türkiye Gazetesi yazarı İsa Karakaş bugünkü köşe yazısında 2025 Asgari Ücret beklenti analizine yer verdi.

Karakaş yazısında şunları söyledi:

"İşverenlerin özelikle de ihracatçıların döviz kuru nedeniyle zaten rekabet etmekte zorlandıklarını bunun üstüne asgari ücretin yüksek belirlenmesinin kendilerini çok zor duruma düşüreceğini dile getirmektedir.

Belirtmiş olduğumuz bu iki majör faktör çerçevesinde net asgari ücretin kamuoyunda beklenti hâline gelen 25.000 TL’yi bulmayacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Satın alma gücünün çok düştüğü bu hayat pahalılığında elbette ki bu rakamın bile bir ailenin geçimini karşılamasından çok uzak olduğu aşikârdır.

Ancak biz analizimizi belirtilen faktörler çerçevesinde gerçekleşmesi kuvvetle muhtemel rakamlar çerçevesinde ele almaktayız.

Fiilen ödenmekte olan ücretlerin genel durumunu ve geçim şartlarının yanı sıra enflasyonun seyri, ekonominin büyümesi emekçiler ile sermayenin bu büyümeden aldığı hisseler gibi birden çok unsuru göz önünde bulundurması elzemdir. Ayrıca yıl sonu enflasyonun %43’lerde gerçekleşmesi beklenmektedir. Ancak enflasyon rakamlarının aynen alınması mecburiyeti bulunmamaktadır.

Bu muvacehede sadece 2025 yılı hedeflenen enflasyonun baz alınması hâlinde net ücret 19.975 TL’nin altında kalacaktır. Bunun aralık ayında açıklanacak açlık sınırının bile çok gerisinde kalacak olması nedeniyle ekonomi yönetiminin katı tutumuna karşın bu rakamın daha makul bir seviyeye çekilmesi düşünülmektedir.

Asgari ücretin yine vergilerden muaf olacağı da göz önünde bulundurulduğunda net olarak 22.500 TL civarında gerçekleşmesini beklemekteyiz."