13 Oca 2025 10:47 Son Güncelleme: 13 Oca 2025 10:51

Sesini klonladı, iki bankayı dolandırdı: "Bu kadar kolay olmamalı"

Klonlanmış sesini kullanarak iki bankayı dolandıran kişi sesli kimlik doğrulamanın güvenliğini sorgulattı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Anabilim Dalı Başkanı ve Bilişim Teknolojileri Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, “Birkaç dakikalık ses kaydıyla birinin sesini birebir kopyalamak ve bankaları kandırmak bu kadar kolay olmamalı. Bu olay, bankaların ve diğer kurumların güvenlik sistemlerini yeniden gözden geçirmesi gerektiğinin açık bir kanıtı” dedi.

Hürriyet'ten İsmail Sarı'nın haberine göre; BBC’nin Dolandırıcılık Güvenli Haftası etkinliği çerçevesinde tüketici savunucusu Martin Lewis, artan ses dolandırıcılığına dikkat çekti. Lewis, kendi sesini klonlayarak çeşitli ifadeler oluşturdu ancak asıl merakı bu ifadelerin ne kadar etkileyici olabileceğiydi.

Ofisteki meslektaşları, oluşturduğu klon ses ile kendi sesi arasındaki farkı anlamakta güçlük çekti. Bu durum, yapay zeka sesinin, insanların gerçek bir insan sesi dinlediklerine inanıp inanamayacaklarını araştırmak için bir fırsat sundu.

Sonrasında Lewis, banka hesabının sesli kimlik sistemini aşmayı denemeye karar verdi. Birçok banka, telefon bankacılığında ‘Voice ID’ veya ‘Sesim Şifrem’ gibi bilinen bir sistem kullanıyor. Bu sistem, bankanın hesap sahibinin kimliğini otomatik olarak doğrulamasına olanak tanıyor.

Yapay zeka tarafından klonlanan sesiyle ‘sesim şifremdir’ ifadesini kullanan Lewis, Santander bankasını aradı. Otomatik yanıt, kaydedilen telefon numarasından aradığını doğruladı ve sesle kimlik doğrulama sürecine geçti. “Sesim şifremdir” dediğinde, bankadan gelen yanıt, sesinin şifre olarak kullanıldığını teyit etti.

Aynı denemeyi bir başka banka olan Halifax’ta tekrarladığında ise yine başarılı bir sonuç elde etti. İlk oturum açma işlemlerini BBC stüdyosundaki hoparlörlerle gerçekleştiren Lewis, daha sonra aynı uygulamayı evindeki basit bir iPad hoparlörüyle de denedi ve yine başarılı oldu. Bu durum, yüksek ses kalitesinin şart olmadığını da göstermiş oldu.

"Güvenlik sistemleri gözden geçirilmeli"
Bu durumun çok korkutucu olduğuna dikkat çeken Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Anabilim Dalı Başkanı ve Bilişim Teknolojileri Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, “Birkaç dakikalık ses kaydıyla birinin sesini birebir kopyalamak ve bankaları kandırmak bu kadar kolay olmamalı. Bu olay, bankaların ve diğer kurumların güvenlik sistemlerini yeniden gözden geçirmesi gerektiğinin açık bir kanıtı” dedi.

Klonlanmış sesin banka güvenlik adımlarını atlatabilmesi, dolandırıcılık yöntemlerinin ne kadar sofistike hale geldiğini de gösteriyor” diyen Prof. Dr. Kırık, “Düşünsenize, bir dolandırıcı sizin sesinizi klonlayıp bankanızı arıyor ve hesap bilgilerinize erişmeye çalışıyor! Bu, yüz tanıma veya parmak izi gibi biyometrik güvenlik yöntemlerine ek olarak sesli kimlik doğrulamanın da artık eskisi kadar güvenli olmayabileceği anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.

Bu olay, Türkiye’de de benzer risklerin kapıda olduğunu gösteriyor ve şimdiden önlem alınması gerektiğini ortaya koyuyor” diyen Prof. Dr. Ali Murat Kırık, şöyle devam etti:

Bankalar ve finans kuruluşları, sesli kimlik doğrulamanın tek başına yeterli olmadığını kabul edip çok katmanlı güvenlik sistemlerine geçmeli. Özellikle biyometrik verilerle yapılan doğrulamalara ek olarak, SMS veya mobil uygulama üzerinden çift faktörlü kimlik doğrulama zorunlu hale getirilmeli. Ayrıca, ses klonlama girişimlerini tespit edebilecek yapay zeka destekli analiz sistemleri geliştirilmeli. Bireylerin de kendi ses kayıtlarını paylaşırken daha dikkatli olması ve bilinmeyen platformlara sesli mesaj bırakmaktan kaçınması gerekiyor."