SEN ÖNCE İNDİR ŞU PARMAĞINI! TARAF ERDOĞAN'I GENERALE BENZETTİ!
Taraf Gazetesi, Başbakan Erdoğan'ın parmaklı fotoğrafı ile tiyatroculara çıkışını manşetine taşıdı.
Tiyatro tartışmasında Erdoğan’ın generaller gibi despotça parmak sallamasına tepki var
İstanbul Şehir Tiyatroları’ndaki yönetmelik değişimiyle başlayan tartışma, önceki gün Başbakan Erdoğan’ın tiyatroların özelleştirilmesi konusunu Bakanlar Kurulu’na taşıyacağını söylemesiyle iyice alevlendi. Üstelik, gelişmiş ülkelerde devlet eliyle tiyatro yapılmadığını öne süren Başbakan’ın “İstanbul Şehir Tiyatroları’nda o despot anlayış, o kibirli tavır tekrar kendini gösterdi. Soruyorum siz kimsiniz. Bu ülkede sanat sizin tekelinizde mi? Geçti o günler. Artık o despot aydın tavrıyla parmağınızı sallayarak bu milleti aşağılama dönemi geride kaldı” ifadeleri tiyatro sanatçıları tarafından “kabul edilemez, faşizan bir üslûp” olarak değerlendirildi.
Öte yandan, Başbakan’ın açıklamalarından, tam olarak ne demek istediği anlaşılamadı. Erdoğan’ın devlet eliyle tiyatroculuk olmayacağı tezi de tiyatrocuların aksi yöndeki görüşleriyle çürütülürken; sanatçılar, danışmanlarının Başbakan’ı yanlış yönlendirdiğini söyledi. Erdoğan’ın açıklamasının ardından aralarında pek çok ünlü tiyatrocunun da bulunduğu tiyatroseverler, Harbiye’deki Muhsin Ertuğrul Sahnesi önünde sabaha kadar oturma eylemi yaptı. Biz de sabaha kadar uykusuz kalan tiyatroculara sorduk: Başbakan’ın üslûbunu nasıl değerlendiriyorsunuz ve olası özelleştirme sonrasında nasıl bir tabloyla karşı karşıya kalırız?
» Gencay Gürün
Başbakan’ın üslûbu hakkında konuşmak benim işim değil; o üslûpla Başbakan seçildi. Bir şeye kızmıştır, yalnış bilgilendirilmiştir; o yüzden böyle konuşmuş olabilir. Böyle büyük bir şey yapmayacağını düşünüyorum, umuyorum. Sanatçılar olarak biraraya gelerek başka çözümler üzerinde konuşmalıyız. Eğer böyle bir şey gerçekleşirse Türkiye’de tiyatro biter. Özel tiyatrolar küçük oyunları sahneleyebilir, Devlet Tiyatroları’nın (D.T.) yerini tutamazlar. Klasikler sahnelenemez. D.T’yi özelleştirmek demek opera ve baleyi özelleştirmek demek.
» Genco Erkal
Öncelikle, Sayın Başbakan bizi despotlukla suçluyor, ancak kendisinin açıklaması çok despotça, yaralayıcı. “Biz de istediğimiz oyunlara sponsor oluruz” diyor. Bu çok sakıncalı, faşizan bir davranış biçimi. Özelleştirmeyi düşünmek bile istemiyorum. Tiyatro piyasa koşullarına bırakılamayacak kadar önemli. Eğer bırakılırsa insanlar seviyor diye ucuz, basit güldürüler oynanır. Ödenekli tiyatroların görevi olan birçok şey yerine getirilemez. Bunlardan biri de yazar yetiştirmek. Yazar yetişmez, dolayısıyla oyun çıkmaz. Klasikler sahnelenemez. Devletin özel tiyatrolara verdiği desteği çekeceği yönünde de duyumlar alıyoruz, bu yönde emareler var. Kısaca bizden yana olmayana hayat hakkı yok noktasına gidiyor iş.
» Bozkurt Kuruç
Devlet Tiyatroları tüm Türkiye’de hizmet veriyor. 12 şehirde var ve 60 şehirde turnelere gidiyor. Devlet desteği olmadan ya da başka bir destek olmadan bunun yürümesi mümkün değil. Ben yoğun koalisyon dönemlerinde 11 bakanla çalıştım, kimse bana “Ne yapıyorsun” diye sormadı. Başbakan, öyle yapacağım dedi diye öyle olacak diye bir şey yok. Bakanlar Kurulu’na gider, konuşulur, tartışılır. D.T’nin tiyatroyu yaygınlaştırma, yerleştirme ve geliştirme süreci tamamlandı mı, tamamlanmadı mı? Bu süreç bitmedi. (Taraf)