09 Oca 2025 14:48 Son Güncelleme: 09 Oca 2025 15:04

Selim İleri kimdir, nereli, kaç yaşında öldü? Selim İleri neden öldü, hasta mıydı?

Türk edebiyatının önemli isimlerinden Selim İleri, 75 yaşında hayatını kaybetti. Peki, Selim İleri kimdir? Selim İleri neden öldü, hasta mıydı? Selim İleri'nin cenaze töreni nerede düzenlenecek? İşte Selim İleri'nin hayatı, biyografisi, kitapları, ödülleri ve daha fazlası...

Ölüm haberini İleri'nin yayıncısı Everest Yayınları sosyal medya hesaplarında duyurdu.

İleri için 10 Ocak Cuma günü saat 10.30'da İstanbul'da Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) cenaze töreni düzenlenecek. Cenazesi Vaniköy Camii'nde kılınacak öğle namazınının ardından da Sahrayıcedit Mezarlığı'na defnedilecek.

İleri'nin ölüm haberinin ardından edebiyat eleştirmeni Metin Celal, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda "Çok değerli dostumuz, Türk edebiyatının büyük ustalarından Selim İleri'yi kaybettik" dedi.

Tiyatro sanatçısı Nedim Saban da, X hesabında paylaştığı bir gazete küpürü ile İleri'yi andı. Saban, şair Murathan Mungan ve tiyatrocu Macide Tanır ile birlikte katıldıkları ve İleri'nin Kanal D için hazırlayıp sunduğu "Bir Hatıra Fotoğrafı" isimli programının anonsunu paylaştı.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da İleri'nin ölüm haberinin ardından taziye mesajı yayımladı.

Selim İleri kimdir, nereli, kaç yaşında öldü? Selim İleri neden öldü, hasta mıydı?

Selim İleri kimdir?

Ali Selim İleri, 30 Nisan 1949’da İstanbul Kadıköy’de dünyaya geldi ve Türk edebiyatına derin izler bırakan bir yazar, senarist ve eleştirmen olarak tanındı. Edebiyat kariyerine genç yaşlarda başlayan İleri, öykü, roman, senaryo ve inceleme türlerinde pek çok eser verdi. 8 Ocak 2025’te İstanbul’da hayata veda eden İleri, Türk edebiyatının çok yönlü ve üretken isimlerinden biri olarak anılıyor.

Selim İleri'nin Edebiyata İlk Adımları

Selim İleri, lise yıllarında edebiyata ilgi duymaya başladı. Öğretmenleri Vedat Günyol ve Rauf Mutluay’ın yönlendirmesiyle yazarlık yoluna adım attı. İlk öyküsü Savaş Çiçekleri, 1967’de Yeni Ufuklar dergisinde yayımlandı. 1968’de yayımlanan ilk kitabı Cumartesi Yalnızlığı/Güz Notları, babasına ithaf edilmiş önemli bir eserdir.

Selim İleri'nin Roman ve Senaryo Yazarlığı

1970’lerde Halit Refiğ’in teşvikiyle senaryo yazmaya başlayan İleri, Türk sinemasına da katkı sundu. İlk romanı Destan Gönüller 1973’te yayımlandı. 1976’da Dostlukların Son Günü adlı öykü kitabıyla Sait Faik Hikâye Armağanı kazandı. Bu başarıları, İleri’nin Türk edebiyatında kalıcı bir yer edinmesini sağladı.

Selim İleri Eserlerinde Duygusal Derinlik

Selim İleri, eserlerinde bireysel ve toplumsal duyarlılığı ustaca birleştirdi. Her Gece Bodrum adlı romanı, 1977’de Türk Dil Kurumu Roman Ödülü’ne layık görüldü. 1983’te yayımlanan Annem İçin, annesi Süheyla İleri’ye olan duygusal bağlılığını ve yaşamındaki etkisini yansıttı. Romanlarının yanı sıra tiyatro oyunları ve inceleme eserleriyle de dikkat çekti.

Selim İleri Edebiyatının Zamansızlığı

Selim İleri’nin 8 Ocak 2025’teki vefatının ardından, edebiyat dünyasında derin bir hüzün hâkim oldu. Yazar, şair ve bir dönem Everest Yayınları’nda Selim İleri’nin editörlerinden biri olan Mehmet Said Aydın, usta yazarın ardından yaptığı açıklamada, “Bu dünyadan bir Selim İleri geçti” diyerek onun edebiyat sahnesine damga vurmuş bir isim olduğunu vurguladı.

Mehmet Said Aydın, kapağında kendi çiziminin yer aldığı Yalnız Evler Soğuk Olur kitabını okurken, Selim İleri edebiyatının hiç “yaşlanmadığını” düşündüğünü dile getirdi. Aydın, İleri’nin eserlerinde yer alan anlatıcıların, tereddüt ve tutku çizgisinde bir denge kurarak, yazarın edebiyatına özgün bir kimlik kazandırdığını belirtti.

Selim İleri’nin bir dönem editörlüğünü yapan Aydın, onunla çalıştığı günlere dair anılarını şöyle paylaştı:

  • İleri’nin haftanın belirli günlerinde yayınevine gelerek kendisine gelen mektupları incelemesinden,

  • Koyu kahvesi eşliğinde sigara içerken yaptığı sohbetlerden,

  • Halit Refiğ’e yazdığı mektupları yayına hazırlamak için geçirdikleri uzun saatlerden bahsetti.

Aydın, 2011 yılında İleri’yle bu çalışmaları yaparken onun yazıya ve edebiyata olan tutkusu karşısında hayranlık duyduğunu ifade etti.

Selim İleri’nin edebiyatının yanı sıra kişiliğine de değinen Aydın, onun kendini ve dilini çok iyi tanıyan, hafızası ve kitap sevgisiyle örnek bir yazar olduğunu söyledi.
“Yemekler, sohbetler, misafirlikler, kitap tutkusu ve hafıza… Selim İleri çok şahsına münhasır bir edebiyatçıydı” diyen Aydın, Türk edebiyatında bıraktığı izlerin asla silinmeyeceğini dile getirdi.

Selim İleri'nin Ödülleri ve Başarıları

Selim İleri, kariyeri boyunca pek çok ödül kazandı. Bunlar arasında Erdal Öz Edebiyat Ödülü (2021), Orhan Kemal Roman Ödülü (2002) ve Afife Jale Tiyatro Ödülü (1997) bulunmaktadır. Edebiyat, sinema ve tiyatroya olan katkıları, çok yönlü bir sanatçı olarak tanınmasını sağladı.

Selim İleri'nin Son Yılları ve Vefatı

İleri, yaşamı boyunca Türk edebiyatına yön veren bir figür olarak saygı gördü. Eserleri pek çok dile çevrildi ve farklı kuşaklar tarafından okundu. 8 Ocak 2025'te kaldırıldığı İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesinde 75 yaşında öldü. Selim İleri, ardında unutulmaz eserler ve derin bir edebiyat mirası bırakarak Türk edebiyatının ölümsüzleri arasına katıldı.

Selim İleri Neden Öldü?

Yazar, senarist, eleştirmen olan Selim İleri, beyin embolisi kaynaklı bir hastalıkla mücadele ediyordu.