Seçil Erzan olayından sonra DenizBank'ta denetimler sıklaşmış: "Başka vakalar da tespit ettik"
Seçil Erzan olayıyla ilgili ilk kez konuşan DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, "Keşke biri sırtımı sıvazlasaydı, o zaman uyanırdık" diyerek, bankanın konuyla dahli olmadığını belirtti.
DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, ünlü futbolcuların da aralarında olduğu birçok kişiyi "yüksek fon vaadi" ile kandırarak milyonlarca dolar para toplamakla suçlanan eski DenizBank Florya Şube Müdürü Seçil Erzan hakkında ilk kez konuşurken, olaydan sonra bankada denetimleri sıklaştırdıklarını belirtti. Ateş, "daha sonraki dönemlerde ortaya çıkması muhtemel olan vakaların üst üste tespitini yaptıklarını" söyledi.
Hakan Ateş, Hamburg'da gazetecilerle bir araya geldi.
Türkiye'nin gündeminden düşmeyen Seçil Erzan olayıyla ilgili olarak ilk kez yorum yapan Hakan Ateş, Erzan’a banka sorgusu sırasında “Bir tek doğrunun ipine sarıl. Seni kurtaracak tek şey budur. Çok mağdur insan var” dediğini anlattı. Ateş, “Bankacılığın tamamen dışında, bankada hiç kaydı olmayan ve alışverişlerin tamamen şube dışında oluştuğu bir ortamda bunu yakalamak kolay bir iş değil” diye konuştu.
Olaya karışanların hepsini tanıdığını anlatan Ateş, “Allah aşkına, gerçekten helal olsun ya deyip keşke biri sırtımı sıvazlasaydı. ‘Sen yüzde 257 faiz veriyorsun’ deseydi uyanırdık o zaman” diye konuştu.
Zimmet ve dolandırıcılık olaylarının dünyanın her yerinde olduğunu, bu nedenle sigorta poliçeleri yaptırdıklarını anlatan Ateş “Birçok bankada karşılaşılan benzer işlemler basında haber olarak yer bulmazken bizimle ilgili en küçük gelişme sosyal medyada yer buluyor. Bizim adımız kanuna aykırı olarak geçiyor” ifadelerini kullandı.
Dünyanın hiçbir yerinde bir şube müdürünün elden para almayacağını, böyle bir yetkisi bulunmadığını vurgulayan Ateş, son olaydan sonra bankada denetimlerin sıkılaştığını, bunun sonucu olarak da daha sonraki dönemlerde ortaya çıkması muhtemel olan vakaların üst üste tespitini sağladıklarını kaydetti.
Türkiye gazetesinden Önder Çelik'in haberine göre; Zimmet suçuyla dolandırıcılık ayrımına işaret eden Ateş, şöyle konuştu:
“Bankacılıkta böyle bir şeyin yolunu açmak çok tehlikeli. Bir banka muamelesi ancak bankaya yatan para ile başlar. Oradan çalınmışsa o zimmettir. Ama bankaya hiç girmediyse o başka bir şeydir, dolandırıcılıktır, nitelikli dolandırıcılıktır, evrakta sahteciliktir.”
"PAZAR PAYIMIZDA ÖNEMLİ BÜYÜME KAYDETTİK"
10 Haber'den Ruhi Sanyer'in haberine göre de Ateş, “Seçil Erzan olayından sonra bankanın imajı, yani para yatırma meselesinde güven kaybı oldu mu?” sorusu üzerine, 2023 sonu itibarıyla 40 milyar dolarlık bilançoları, 25 milyar dolarlık mevduatları, 20 milyar dolarlık kredileri, 4 milyar dolarlık öz varlıkları ve 1 milyar dolarlık kârları olduğunu söyledi. Avusturya, Almanya ve Moskova’da faaliyet gösterdiklerini, çok sayıda iştirakleri olduğunu anlatan Ateş, Türkiye’nin önemli altyapı projelerinin de finansmanını sağladıklarını söyledi. Kısacası, o tarihten sonra (7 Nisan’dan sonra) mevduatımız hem hacim hem müşteri olarak arttı. "Bilançomuzdan da görüleceği üzere pazar payımızda da önemli büyüme kaydettik" dedi.