"SATIYOR FISILTISI HER SEFERİNDE DİPTEN ALDI!.." HABERTÜRK'E GÖRE AYDIN DOĞAN NE YAPIYOR?
Grup şirketleri resmen satılmadı ancak al-sat ve tüyolarla hisseler, defalarca el değiştirdi.
Doğan Grubu´nun, Doğan Yayın Holding´de (DYH) hisse satışı veya ortaklık için çalışmalara başlayacağını açıkladığı 23 Ekim´den bu yana grup hisselerinde görülen hareketlilik, yatırımcısının başını döndürdü. "Sattı, satacak, satıyor..." derken, son 2 ayda Doğan Gazetecilik ve Doğan Yayın Holding´de "tüyo"yu önceden alan yüzde 30´ları aşkın kâra geçerken, borsa dedikodularından habersiz küçük yatırımcının ise zararı katlandı.
Vergi cezası öncesi 7 Eylül´de 2.18 TL olan grup şirketlerinden Doğan Gazetecilik´in hisse fiyatı geçen hafta cuma günü 4.08 TL ile ulaştığı zirvenin ardından, dün tekrar "kaybedenler" listesinin başını çekti. Günü yüzde 8.3´lük düşüşle tamamlayan Doğan Gazetecilik´in hisse fiyatı 3.74 TL´ye geriledi.
"Gazetelerini satıyor" haberlerinin fiyatlandığı geçen hafta 288 milyon dolara kadar çıkan Doğan Gazetecilik´in piyasa değeri, dün 262 milyon dolara düştü. 3.5 ayda 4 defa yatırımcısının yüklü miktarda satışını yaşayan Doğan Gazetecilik, en büyük yükselişini ise grubun DYH hisselerinde satış veya ortaklık çalışmalarına başladığını duyurduğu 23 Ekim ile 3 Kasım arasındaki yüzde 125´lik rallide yaşadı.
AL-SAT´LARLA DALGALANDI
Geçen hafta borsada artık yüksek sesle ifade edilmeye başlanılan grubun "Hürriyet dışındaki gazetelerinin satışı için son aşamaya gelindiği" yönündeki ifadeler dün tekrar tersine dönerken, geçen cuma yüzde 12 fırlayan DYH, dün tekrar yüzde 5.3 düştü; piyasa değeri de bir günde 706 milyon dolardan 665 milyon dolara geriledi. Son 3.5 aydaki alsat´larla DYH´nin piyasa değeri 557 ile 887 milyon dolar; Doğan Gazetecilik´in ise 128 ile 288 milyon dolar arasında dalgalandı.
Doğan´ın davası Danıştay´da
Halkalı Vergi Dairesi´nin Doğan Grubu´na kestiği cezaya karşılık istediği 4.8 milyar TL´lik teminat istemiyle ilgili açılan dava, Danıştay´a gitti. Grup avukatları, vergi dairesinin teminat istemiyle ilgili yürütmeyi durdurma talepleri 9. Vergi Mahkemesi´nce reddedilince, dosyayı Bölge İdare Mahkemesi´ne taşımış ancak burada da başkan dışındaki tüm heyetle ilgili `reddi hâkim´ talebinde bulunmuştu. Bölge İdare Mahkemesi ise birden fazla hâkimin reddedilmesi durumunda Danıştay´a gönderilmesini öngören `İdari Yargılama Usulü´ gereğince dosyayı, Danıştay´a gönderdi.
YİNE AYNI MAHKEME
İstanbul 6. Vergi Mahkemesi´nde Doğan Grubu´nun vergi cezasıyla ilgili Halkalı Vergi Dairesi aleyhine açtığı tarhiyat davasının ise en erken 2010 Ocak ayında görüleceği öğrenildi. Vergi Dairesi avukatları, tarhiyat davasının 10 Kasım günü yapılan duruşmasında 6. Vergi Dairesi aleyhinde,"hâkimin tarafsızlığı konusunda kuşkuya düştüklerini öne sürerek" reddi hâkim talebinde bulunmuştu. Ancak Bölge İdare Mahkemesi "iddiaları inandırıcı bulmayarak" talebi kabul etmemiş, davanın tekrar 6. Vergi Mahkemesi´nde yapılmasına karar vermişti. Bu davaya ilişkin duruşmanın, Ocak 2010´da yapılacağı öğrenildi.
Gazete Habertürk