30 Haz 2020 16:51 Son Güncelleme: 30 Haz 2020 18:55

"Şark Bülbülü" Celal Güzelses'in hayatı roman oldu

Gazeteci ve tv programcısı Mustafa Sağlamer, Atatürk'ün "Şark Bülbülü" unvanını verdiği Celal Güzelses'i konu alan "Celal/Azrail Son Notayı Bekler" isimli biyografik romanı kaleme aldı.

Gazeteci ve tv programcısı Mustafa Sağlamer'in kaleme aldığı biyografik roman "Celal/Azrail Son Notayı Bekler" 8 Temmuz'dan itibaren D&R, İnkılâb, Remzi ve diğer belli başlı kitabevlerinde okurla buluşacak.

60 yıl önce aramızdan ayrılan "Şark Bülbülü" Celal Güzelses'i konu alan kitabın en ilgi çeken yanı, tıbbi bir gerçeğin, dünyada ilk kez edebi bir yapıtta işlenmesi.

Yazması için Sağlamer'i teşvik eden Güzelses'in torunu Emrah Özpirinççi, kitabı Atatürk Vakfı'na armağan etti. Böylelikle satıştan elde edilecek gelir, vakfın öğrenci burslarına ve yurt inşaatına katkı sağlayacak.

Kitabın arka kapağında, Türkiye'nin en çok okunan üç yazarının; Yılmaz Özdil, Bekir Coşkun ve Özdemir İnce'nin tanıtım yazılarının yanısıra, Atatürk'ün, Celal Güzelses'e henüz çocukken ne tavsiyede bulunduğu da yer alıyor.

"Şark Bülbülü" Celal Güzelses'in hayatı roman oldu - Resim : 1

CELAL GÜZELSES KİMDİR?

1900 yılında Diyarbakır'da dünyaya gelen Güzelses, 1 Şubat 1959'da aynı kentte vefat etti.
Annesini ve babasını küçük yaşta kaybedince kız kardeşi Adalet'le bir başlarına kaldılar. İlkokuldayken, babasının mensubu olduğu Rufai tekkesinde Kur'an eğitimi almaya başlamıştı. 9 yaşında hem hafız oldu hem de tasavvuf musikisi çalışmalarında yer aldı.

1. Dünya Savaşı'nın başlamasıyla Rüştiye'nin kapatılması üzerine tahsilini yarıda bırakmak zorunda kaldı.

1917 yılında birkaç arkadaşıyla Seman Köşkü (sonradan 'Gazi Köşkü" adını aldı) yakınlarındaki dutluklarda türkü söylerken, sesini duyan Atatürk'ün çağırtması üzerine yanına geldi ve orada okuduğu parça büyük komutanı çok etkiledi. Ve Atatürk, ileride plak doldurursa, mutlaka "Şark Bülbülü" lâkabını kullanmasını tavsiye etti.

Dolmabahçe Sarayı'ndaki ikinci buluşmalarında ise, ünlü konuklar musıkiye doydu. 66 plak dolduran Celal Güzelses'ten derlenen 46 türkü arasında "Ağlama Yar Ağlama, Bülbülün Kanadı Sarı, Dağlar Dağımdır Benim, Mardinkapı Şen Olur" türküleri de yer alıyor.