Gündem
02 Nis 2015 17:00 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:10

Sansüre bir tepki de RSF'den: Halkın bilgilenme hakkı ayaklar altında!

TGC, TGS, Basın Konseyi ve DİSK Basın-İş’ten sonra şimdi de RSF, rehin alma olayıyla ilgili “alışkanlık” yapan yayın yasağını ve akreditasyonu kınadı

Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın Çağlayan Adliyesi’nde rehin tutulmasıyla ilgili Başbakan talimatıyla getirilen yayın yasağını ve akreditasyon uygulamasını bir “alışkanlık” olarak eleştirdi.

Bianet'te yer alan habere göre; RSF Doğu Avrupa ve Orta Asya Bürosu temsilcisi Johann Bihr,“Türkiye’de en bayağı sansür sıradanlaştıkça ve endişeye doğurdukça yürütme de sorumluluğunu üstlenmede bir sakınca görmüyor” dedi.

Bihr: Halkın bilgilenme hakkı ayaklar altında

Türkiye her hassas meseleye yayın yasağı getirildiğini açıklayan Bihr, iktidarın, bilinmesinde kamu yararı olan konularda halkın bilgilenme hakkını ayaklar altına aldığını savundu.

TGC, TGS, Konsey, DİSK Basın-İş kınadı

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Türkiye Gazeteciler Sendikası’ndan (TGS) sonra son olarak da Paris merkezli uluslararası çapta medya özgürlüğünü savunan RSF, Başbakan Davutoğlu’nun talimatıyla getirilengeçici yayın yasağını kınadı.

TGS, Akşam gazetesi muhabiri Hilal Yıldırım’ın Çağlayan Adliyesi’nde rehine olayını basın odasından görüntülemeye çalışırken darp edilmesini, Birgün muhabiri Ece Aydın’ın da gözaltına alınmasını kınadı

DİSK Basın-İş de, Ece Aydın’ın gözaltına alınmasına da tepki gösterdiği açıklamasında, AKP iktidarının artık sarı basın kartını da yeterli bulmadığını, “Benden olmayan gazetecilik yapamaz” mantığından hareket ettiğini savundu. DİSK Basın-İş, gazetecileri baskılara karşı örgütlü olmaya çağırdı.

Başbakan: Akreditasyon talimatını ben verdim

Başbakan Ahmet Davutoğlu Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın cenaze töreninde bazı basın kuruluşlarının akreditasyon sansürü ile ilgili açıklama yaptı: "Ben verdim talimatı".

“Maalesef medyamızın bazıları bu acıyı paylaşırken, başka bir kesimi de daha evlat acısı yüreğini inmiş ailenin acısı dururken bu sabah gazeteleri açtığınıza o resimleri, şakağına silah dayanmış resimleri yayınlama ahlaksızlığını, nezaketsizliğini göstermiştir.”

Başbakanın sözleri

Medyayı özeleştiri yapmaya çağıran Başbakan şöyle konuşmuştu:

"Akreditasyon talimatını ben verdim. Ne eleştiri gelirse gelsin hepsine hazırım. Bütün ızdırapları yaşadıktan sonra bir ricada bulundum. Medyaya dikkatli olunması için rica ettim. Birçok kere söyledik. Gece yarısından itibaren sayfaları gördüğümüzde insani duyarlılık görmedim ben. Muhterem eşleriyle görüştüğümde neler hissettiğini ben biliyorum. Evladını gördünüz, sabah bu gazeteyi gördüğünde ne hissetti?...”