08 Kas 2023 15:19 Son Güncelleme: 08 Kas 2023 17:05

Sansür yasası AYM'de, gazeteciler nöbette! Tolga Şardan da katıldı

Sansür yasasının iptal edilmesini isteyen gazeteciler, Anayasa Mahkemesi önünde nöbet başlattı. Nöbete, bir süre önce tutuklanıp tahliye edilen gazeteci Tolga Şardan da katıldı.

Dezenformasyon yasası adı ile TBMM'den geçen sansür yasasının iptal edilmesini isteyen gazeteciler, Anayasa Mahkemesi önünde basın nöbeti başlattı. AKP ve MHP oylarıyla 14 Ekim'de Meclis'ten geçen yasa 18 Ekim'de yürürlüğe girdi. O günden bu yana da 33 gazeteci yasaya muhalefet gerekçesiyle gözaltına alındı, bir bölümü de tutuklandı.

Anayasa Mahkemesi önündeki basın nöbetine 100 civarında gazeteci katıldı. “Gazeteciler sansüre karşı buluşuyor” adıyla Anayasa Mahkemesi önünde sessiz protesto ve serbest kürsü oluşturuldu.

Sansür yasası AYM'de, gazeteciler nöbette! Tolga Şardan da katıldı - Resim : 1

Yasa ile ‘'Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığıyla ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır” hükmü getirilmişti.

O DA TUTUKLANMIŞTI

Basın örgütleri “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçuna hapis cezası getiren maddenin iptali için AYM önünde ‘sansüre ve tutuklamalara karşı basın nöbeti' başlattı. Nöbete 29'uncu maddeden tutuklanan gazeteci Tolga Şardan da katıldı.

Sansür yasası AYM'de, gazeteciler nöbette! Tolga Şardan da katıldı - Resim : 2

Şardan ‘'AYM'nin vereceği sağduyulu bir karar sadece mesleğimiz açısından değil, toplumun ve ülkenin genel beklentisi açısından da çok önemli olacak. Toplumun rahatlamaya ihtiyacı var. Doğru bilgiye doğru habere ihtiyaç var. Gazetecilerin elini kısıtlamak, önünü kapatmak yerine gazetecilik yapan gazetecilerin önü açılmalı'' dedi.

BAROLAR BİRLİĞİ’NDEN DESTEK

Gazeteci meslek örgütü üyeleri düzenlemenin iptalini istedi. Gazeteciler Cemiyetinin daveti üzerine Basın Konseyi, İzmir Gazeteciler Cemiyeti, Parlamento Muhabirleri Derneği, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Türkiye Gazeteciler Sendikası, DİSK Basın-İş Sendikası başkanları ile çok sayıda gazeteci, düzenlemenin iptal edilmesi talebiyle Anayasa Mahkemesi önünde toplandı.

Gazetecilere, RTÜK üyesi İlhan Taşcı, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ve CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal da destek verdi. “Biz gazeteciyiz” sözünün yer aldığı metal rozetlerin dağıtıldığı meslek örgütü üyeleri, “Sansür yasasına hayır”, “Tuşlara özgürlük” ve “Gazetecilik yapıyoruz” yazılı pankartlar taşıdı.

Gazetecilere, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan da destek ziyaretinde bulundu. Sağkan, basın hürriyetini savunmak için geldiklerini belirterek “Ancak basın hürriyetinin sadece gazetecilere tanınan bir özgürlük alanı olmadığını da çok iyi biliyoruz. Aslında bu 85 milyonun haber alma hakkını ve en temelde de çatı kavramı olan ifade hürriyetini ilgilendiren bir sorundur. 217/A maalesef ki dezenformasyonla mücadele için getirilmiş bir yasa değil, basına yönelik bir sansür yasasıdır” dedi.