17 Ara 2024 00:42 Son Güncelleme: 17 Ara 2024 02:15

Şakir Paşa ile Gelini Aniesi arasındaki yasak aşk: Halikarnas Balıkçısı babasını bu yüzden öldürmüş

Murat Bardakçı'nın 2001 yılındaki köşe yazısı, Şakir Paşa ile gelini arasındaki yasak aşk ve Paşa'nın gelinine tecavüz ettiği gerçeğini ortaya koyuyor. Şakir Paşa, Cevat Şakir Kabaağaçlı'nın, namıdiğer Halikarnas Balıkçısı'nın babası. Şakir Paşa, oğlu Cevat Şakir Kabaağaçlı'nın karısıyla yasak aşk yaşıyor ve bu sebeple oğlu tarafından öldürülüyor. Şakir Paşa Ailesi: Mucizeler ve Skandallar dizisiyle gündeme gelen cinayetin iç yüzünü Murat Bardakçı'nın verdiği bilgiler doğrultusunda anlatıyoruz.

Şakir Paşa Ailesi: Mucizeler ve Skandallar dizisindeki Şakir Paşa ve Cevat karakterleri, gerçek hayatta Mehmet Şakir Paşa ve Cevat Şakir Kabaağaçlı'dan başkası değil. Bu ikili baba ve oğul. Dizide henüz işlenmese de Cevat Şakir Kabaağaçlı, babası Şakir Paşa'yı gerçek hayatta silahla vurup öldürmüş ve bu yüzden hapis yatmıştır. Diziyle gündeme gelen cinayetin iç yüzünü Murat Bardakçı'nın verdiği bilgiler doğrultusunda anlatıyoruz.

Şakir Paşa Ailesi'nin Şakir Paşa'sı ile Gelini Aniesi Arasındaki Yasak Aşk

Şakir Paşa, Afyon’un köklü ailelerinden birine mensuptur. Dedeleri arasında din bilginleri ve hattatlar bulunan bu aile, Osmanlı kültür ve sanat hayatında iz bırakmıştır. Şakir Paşa’nın ağabeyi Ahmed Cevat Paşa, Sultan II. Abdülhamid döneminde sadrazamlık (başbakanlık) yapmış önemli bir isimdir.

Şakir Paşa, ağabeyi Ahmed Cevat Paşa ile birlikte askerî okuldan mezun olmuş, ardından o dönemin Harp Akademisi olan Erkânıharp Mektebini bitirerek kurmay subay olmuştur. Görevleri gereği Osmanlı İmparatorluğu’nun dört bir yanında bulunmuş, bir yandan askerlik mesleğini icra ederken bir yandan da kitaplar yazmıştır. Zamanla “paşa” unvanını almış ve ağabeyi 1891’de sadrazam olduğunda Şakir Paşa, Atina’ya büyükelçi olarak atanmıştır.

Şakir Paşa, Girit’te bulunduğu dönemde Sare İsmet Hanım ile evlenmiş ve bu evlilikten iki erkek, dört kız olmak üzere altı çocuğu olmuştur. Ancak ailesi bir dizi trajediyle karşılaşmıştır. Ağabeyi Ahmed Cevat Paşa, Sultan II. Abdülhamid’in gözünden düşerek sadrazamlıktan alınmış, Şam’a sürgüne gönderilmiş ve burada vereme yakalanarak 1900 yılında henüz 49 yaşında hayatını kaybetmiştir. Bu trajik olay Şakir Paşa’yı derinden etkileyerek sarayla bağlarını tamamen koparmasına sebep olmuştur. Tüm görevlerinden ayrılan Şakir Paşa, ailesiyle birlikte Büyükada’daki köşküne çekilmiş ve vaktini kitap yazmakla geçirmeye başlamıştır.

HALİKARNAS BALIKÇISI, BABASI ŞAKİR PAŞA'YI NEDEN ÖLDÜRDÜ?

1914 yılı Haziran ayında Şakir Paşa, oğulları Cevat ve Suat’ı yanına alarak Afyon’daki çiftliğine gitmiştir. Çiftlikteki işlerle ilgilenip düğün masraflarını karşılamak için gerekli düzenlemeleri yapmayı planlıyordur. Ancak, Afyon’dan İstanbul’a cenazesi dönmüştür. Oğlu Cevat ile bilinmeyen bir sebepten dolayı tartışmaya girmiş ve bu tartışma kavgaya dönüşmüştür. İşte bu bilinmeyen sebep Cevat Şakir'in karısı Aniesi'nin ta kendisidir. Cevat Şakir Kabaağaçlı, silahını çekerek babası Şakir Paşa'yı yasak aşk ilişkisi yüzünden vurmuş ve ölümüne sebep olmuştur.

Şakir Paşa ile oğlu Cevat Şakir Kabaağaçlı arasında süregelen gerginlikler biliniyordu. Cevat’ın, Oxford Üniversitesi’nde eğitim için babasının servetini harcamasına rağmen okulunu tamamlayamaması, İtalya’da Aniesi adında bir kızı hamile bırakması ve onu nikâhına alarak İstanbul’a getirmesi gibi olaylar bu gerilimi artırmıştır. Ayrıca, Şakir Paşa ile gelini Aniesi arasında bir yasak ilişki yaşandığına dair söylentiler, trajedinin boyutlarını büyütmüştür.

Cevat, babasının ölümünden sonra 14 yıl hapse mahkûm edilmiş, cezasının büyük bir kısmını çektikten sonra afla serbest kalmıştır. Ancak, 1925 yılında bir gazetede yazdığı yazı nedeniyle İstiklâl Mahkemesi’ne sevk edilmiş ve üç yıl Bodrum’da kalebentlik cezasına çarptırılmıştır. Cezasını tamamladıktan sonra Bodrum’dan ayrılmamış ve hayatının geri kalanını burada geçirmiştir.

Şakir Paşa’nın trajik hayatı ve aile içindeki karmaşık ilişkiler, sadece Osmanlı’nın son dönemine değil, modern Türk edebiyatı ve sanatına da ilham vermiştir. Şakir Paşa'nın soy ağacı üyelerinden Halikarnas Balıkçısı (Cevat Şakir Kabaağaçlı), Fahrelnisa Zeid, Aliye Berger ve Füreya Koral gibi isimler, Türk sanat ve kültürüne büyük katkılarda bulunmuştur.