Sahurdan hemen sonra bunu yapan yandı! Uzman isim 'aman dikkat' diyerek uyardı

11 ayın sultanı Ramazan ayının gelmesiyle birlikte gün boyu aç ve susuz olacağımız için beslenme düzenimiz tamamen değişmektedir. Düzeni oturtana kadar birçok kişinin özellikle ilk haftalarda zorlandığı oruçta uzmanlar sahurda doğru beslenmenin, fazla yemek yememek gerektiğinin altını çiziyor. Peki , sahurdan hemen sonra yapılan hataları en aza indirmek için ne yapmalı? Sahurdan sonra dikkat edilmesi gerekenler:

Sahurdan hemen sonra bunu yapan yandı! Uzman isim 'aman dikkat' diyerek uyardı - Sayfa 1

İslam alemi için çok önemli Ramazan ayında daha enerjik ve sağlıklı olabilmek için düzenli ve dengeli beslenme çok büyük önem taşıyor. Beslenme düzenimizin oldukça değiştiği 30 gün boyunca uzmanlar hem kilo almamak hem de sağlıklı bir Ramazan ayı geçirmek için bazı uyarılarda bulunuyor.

110
Sahurdan hemen sonra bunu yapan yandı! Uzman isim 'aman dikkat' diyerek uyardı - Sayfa 2

Gastroenteroloji Uzm. Dr. Sibel Tetik, Ramazan’da öğün aralarının uzadığına dikkat çekerek ve mide sorunu yaşamamak için dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. Tetik, oruç tutarken mide rahatsızlığı geçirme riski en yüksek olan kişilerin gastrit, ülser ve reflü hastalığı olanlar olduğunu vurgulayan Tetik, şu uyarılarda bulundu

210
Sahurdan hemen sonra bunu yapan yandı! Uzman isim 'aman dikkat' diyerek uyardı - Sayfa 3

SAHURDAN SONRA HEMEN YATMAYIN

"İftarda ve sahurda fazla yemek yenmesi, sahurda yemekten hemen sonra yatılması, reflü ataklarını tetikleyebilir. Ayrıca uzun süren açlık sonrasında zamanla sindirim sisteminin hareketleri de azalmaktadır. Bu nedenle iftarda hızlı ve fazla yemek karında şişkinliğe, hazımsızlığa yol açabilmektedir.

310
Sahurdan hemen sonra bunu yapan yandı! Uzman isim 'aman dikkat' diyerek uyardı - Sayfa 4

Midelerinde gastrit veya ülser sorunu olanların oruç tutmaya başlamadan önce tedavilerini tamamlamaları tavsiye edilmektedir. Mide yakınmaları hafif boyutta olan kişilerin, diyet ve ilaç gibi önlemlerle oruç tutmasında bir sakınca görülmemektedir. Kronik hastalığı, geçirilmiş ülseri veya mide kanaması olanların ise Ramazan öncesinde bir uzmana başvurarak gereken önlemler almaları, gerekiyorsa bu süreci ilaç tedavisi ile desteklemeleri gerekmektedir. Henüz tedavisi süren ülser hastaları, yeni geçirilmiş mide kanaması, mide kanseri, ciddi reflü hastalığı veya çeşitli mide hastalıkları nedeniyle beslenme güçlüğü olanların oruç tutmaları ise sağlık açısından sakıncalı olabilmektedir."

410