''Sahte çürük raporu'' davası
- Kapatılan özel yetkili İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen hükümlerin Yargıtay 6. Ceza Dairesince bozulmasının ardından, emekli Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok'un da aralarında bulunduğu 11 sanığın yeniden yargılanmasına başlandı- Üçok:"Bu davanın da benim 'Işık evleri'...
İSTANBUL (AA) - Yasal düzenlemeyle kapatılan özel yetkili İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen hükümlerin Yargıtay 6. Ceza Dairesi'nce bozulmasının ardından, emekli Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok'un da aralarında bulunduğu 11 sanığın yeniden yargılanmasına başlandı.
İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesindeki ilk duruşmaya, başka suçtan tutuklu sanık emekli Binbaşı Murat Tugay Tepe ile tutuksuz sanıklar Ahmet Zeki Üçok, Ömer Uçar, Fehmi Suna, İsmail Es, Tahir Mete Turan, Taylan Özgür Düşko, Sibel Fatma Çarmıklı, Murat Can Çarmıklı ve Ahmet Metin Kökenek katıldı. Duruşmaya gelmeyen sanık Erdem Kılıç'ı ise avukatı temsil etti.
Duruşmada Yargıtay 6. Ceza Dairesinin 8 Ekim 2015 tarihli bozma kararı okundu. Ayrıca, hükümlüler Murat Tugay Tepe ve Erdem Kılıç hakkında karar düzeltme taleplerinin incelenmesi için dosyanın Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildiği de hatırlatılarak, başsavcılığın "itiraz yoluna gidilmediği"ne yönelik 28 Mart 2016 tarihli yazısının dosyaya konulduğu belirtildi.
- Üçok, Yargıtay'ın bozma kararına uyulmamasını istedi
Dava kapsamında aldığı 9 yıl 7 aylık hapis cezası Yargıtay'ca bozulan sanıklardan Ahmet Zeki Üçok, bozma ilamına uyulmamasını talep ederek, "Daha önce bu davanın yargılamasında ve karar aşamasında bulunmuş başkan ve üyeler ile cumhuriyet savcıları hakkında soruşturma ve kovuşturmalar bulunmaktadır. Bazıları yurt dışına kaçmış olup, bir kısmı da meslekten çıkartılmışlardır. Bu davanın bir kumpas davası olduğuna inanıyorum." dedi.
Soruşturma ve kovuşturma aşamalarının tamamının usulsüzlüklerle geçtiğini öne süren Üçok, "Yargıtay'ın bozma ilamında da bu usulsüzlüklere değinilmemesi, ayrıca kovuşturma aşamasında reddi hakim taleplerimizin kabul edilmemesi nedeniyle dosyanın Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na gönderilmesini talep ederim. Ayrıca ben Hava Kuvvetleri Başsavcısı olarak görev yaptığım esnada Milli Savunma Bakanlığı'ndan izin alınmaksızın hakkımda soruşturma, kovuşturma yürütülmüştür, bu husus da usule aykırıdır, yargılama şartı oluşmamıştır. Bu konu da dikkate alınsın" diye konuştu.
- "Biz FETÖ militanlarınca mahkum edildik"
Kayseri'deki "Işık evleri" soruşturmasını kendisinin başlattığına dikkati çeken Üçok, "Biz Fetullahçı terör örgütü (FETÖ) militanlarınca yargılandık ve mahkum edildik. Bu davanın da benim 'Işık evleri' soruşturmasından alınmam için uydurulmuş bir kumpas olduğunu, diğer sanıkların da benden dolayı bu olayın mağduru olduklarını, bu senaryoyu tamamlamak için sahte bir örgüt kurulduğunu düşünüyorum." ifadesini kullandı.
Ahmet Zeki Üçok, FETÖ'nün Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki (TSK) illegal yapılanmasıyla ilgili soruşturma yürüttüğü için örgütle arasında husumet oluştuğunu öne sürerek, "Beni 10 bin 54 yıl hapis cezası ile yargıladılar. Hakkımda 24 ayrı soruşturma açtılar. Toplam 4 yıl 10 ay cezaevinde tutuklu kaldım. İki kez TSK'dan atıldım. Atılma kararımdan biri iptal edildi, diğeriyle ilgili inceleme devam ediyor. Mağdur olduğum anlaşılınca tahliye edildim" diye de konuştu.
Sanıklardan Fehmi Suna da, "Benim bu dosyada yer almamın tek sebebi Ahmet Zeki Üçok'un devrem ve sınıf arkadaşım olmasıdır. Onu ziyaret etmemden dolayı bu dosyaya dahil edildim. Yargıtay bozma ilamına uyulmasını, beraatime karar verilmesini talep ederim." dedi.
Sanıklardan Ahmet Metin Kökenek, Yargıtay ilamı konusunda taktiri mahkemeye bıraktığını belirtirken, söz alan diğer sanık ve sanık avukatları ise Yargıtay'ın bozma ilamına uyulmasını istedi.
Duruşmada Yargıtay ilamına karşı görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Esat Faruk Benli, dosyanın ve bozma ilamının kapsamlı olması nedeniyle bozma ilamına uyulup uyulmayacağı hususunda görüşünü bildirebilmesi için dosyanın kendisine gönderilmesine karar verilmesini talep etti.
Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, dosyanın bozma ilamına karşı beyanda bulunmak üzere savcılığa gönderilmesine hükmederek duruşmayı 22 Eylül'e erteledi.
- Davanın geçmişi
Dönemin Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun (CMK) 250. maddesiyle görevli, özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği savcılarından Hikmet Usta'ın hazırladığı ve özel yetkili İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, 8'i tutuklu 17 sanığın 1 ile 413 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılması isteniyordu.
Tutuklu sanıklardan Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok'un "suç işlemek amacıyla örgüt kurma, 4 kez nitelikli yağma, 54 kez nitelikli dolandırıcılık ve kamu görevini kötüye kullanma" suçlarından toplam 129 ile 403 yıl arasında değişen oranlarda hapis cezasına çarptırılması talep ediliyordu.
İddianamede, "suç örgütü kurduğu" iddia edilen tutuklu sanık Murat Tugay Tepe için de Albay Üçok ile aynı suçlardan ve "fuhuş için aracılık ve yer temin etme" suçundan toplam 134 ile 413 yıl arasında değişen oranlarda hapis cezası talep ediliyordu. İddianamede, aralarında Fenerbahçe Spor Külübü Başkanı Aziz Yıldırım, dizi film oyuncusu Engin Akyürek ve film yapımcısı İsmail Kılıçarslan'ın da olduğu 61 müşteki bulunuyor, sanıklar 60 eylemden sorumlu tutuluyordu.
Davaya bakan İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi, 1 Ekim 2010 tarihli duruşmada, tutuklu sanıklardan Tahir Mete Turan, Fehmi Suna, Taylan Özgür Düşko ve İsmail Es'in, 10 Haziran 2011 tarihli duruşmada ise Ahmet Zeki Üçok'un, 31 Ocak 2012 tarihli duruşmada ise diğer sanıkların tahliyesine karar verilmişti.
- Celal Kara'nın mütalaası
Davanın 19 Aralık 2012 tarihli duruşmasında o dönem duruşma savcısı olan Celal Kara'nın hazırladığı mütalaada, sanık Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok ve Murat Tugay Tepe'nin, 128 ila 398 yıl 6 ay ve 14 sanığın ise 1 ila 352 yıl 3 ay arasında değişen oranlarda hapisle cezalandırılması, bir sanığın ise beraatine karar verilmesi talep edilmişti.
Mahkeme 4 Nisan 2013 tarihli duruşmada davayı karara bağlamıştı.
Ahmet Zeki Üçok'u, 9 yıl 7 ay ve Murat Tugay Tepe'yi de çeşitli suçlardan toplam 142 yıl 11 ay hapis cezasına çarptıran mahkeme, Tepe hakkında ayrıca yakalama emri çıkartmıştı.
Mahkeme heyeti, iş kadını Sibel Fatma Çarmıklı ve oğlu Murat Can'a 2 yıl 6'şar ay, 6 sanığa ise 4 yıl 2 ay ile 51 yıl 6 ay arasında değişen oranlarda hapis cezası öngörürken, 6 sanığın ise beraatine hükmetmişti.
Davanın temyiz edildiği Yargıtay 6. Ceza Dairesi, 8 Ekim 2015 tarihli ilamıyla, Üçok'un da aralarında bulunduğu 11 sanıkla ilgili verilen hükümleri hem esas hem de usul yönünden bozmuş, diğer 6 sanığın beraatini ise onamıştı.