Sağlık Bilimleri Üniversitesi Akademik Yılı Açılışı
- Başbakan Yıldırım: (3)- "Alçak darbe girişimi bastırıldı ve şimdi onların failleri mahkemelerde hesabını veriyor ama şunu gördük ki tehlike tahminlerimizden daha büyük. Devletin bütün kurumları, asker, polis, jandarma, sahil güvenlik, yargı, üniversiteler, liseler, bürokrasi ve iş hayatı, sivil...
ANKARA (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, "Alçak darbe girişimi bastırıldı ve şimdi onların failleri mahkemelerde hesabını veriyor ama şunu gördük ki tehlike tahminlerimizden daha büyük. Devletin bütün kurumları, asker, polis, jandarma, sahil güvenlik, yargı, üniversiteler, liseler, bürokrasi ve iş hayatı, sivil toplum örgütleri, bütün buralara adeta bir virüs gibi sızmışlar, kılcal damarlara kadar girmişler. Şimdi bunları tek tek buralardan ayıklamak kolay bir iş değil. Çok büyük bir operasyon, büyük ve titiz bir çalışmayı gerektiriyor." dedi.
Gülhane Külliyesi'nde düzenlenen Sağlık Bilimleri Üniversitesi Akademik Yılı Açılışı ve Fahri Doktora Tevdi Töreni'nde konuşan Yıldırım, 15 Temmuz'da hain darbe girişimine maruz kalındığını hatırlatarak, bunun adeta Türkiye'nin ikinci İstiklal Harbi, Kurtuluş Mücadelesi olduğunu vurguladı.
Yıldırım, 15 Temmuz'da milletin bayrağa, ezana, geleceğe, demokrasiye, hükümetine, Cumhurbaşkanına sahip çıktığını hatırlatarak, şöyle konuştu:
"Bu alçak darbe girişimi bastırıldı ve şimdi onların failleri mahkemelerde hesabını veriyor ama şunu gördük ki tehlike tahminlerimizden daha büyük. Devletin bütün kurumları, asker, polis, jandarma, sahil güvenlik, yargı, üniversiteler, liseler, bürokrasi ve iş hayatı, sivil toplum örgütleri, bütün buralara adeta bir virüs gibi sızmışlar, kılcal damarlara kadar girmişler. Şimdi bunları tek tek buralardan ayıklamak kolay bir iş değil. Çok büyük bir operasyon, büyük ve titiz bir çalışmayı gerektiriyor. Her kurumumuz bu çalışmayı büyük bir titizlikle, minimum hata ile tamamlamak için gayret gösteriyor."
- "Terör örgütlerinin ekmeğine yağ sürüyorlar"
Başbakan Yıldırım, bu konuda önemli bir mesafe alındığına dikkati çekerek, "Hiç kimse, hiçbir devlet kendisine sadakatle bağlı olmayan insanlarla, memurlarla, yöneticilerle yol yürüyemez, çalışamaz. Bunun en yakın örneği, iki Almanya'nın birleştirildikten sonra Doğu ile Batı'nın 1991'de bir gecede 500 bin kamu çalışanını kurumlarından uzaklaştırmasıdır. Bunu yaşadı Avrupa. Bugün bizi bu yönde tenkit edenler, ileri geri konuşanlar, farkında olmadan, terör örgütlerinin ekmeğine yağ sürüyorlar. Bunu asla kabul etmemiz mümkün değil." ifadelerini kullandı.
Başbakan Yıldırım, 15 Temmuz sonrası bütün kurumların durumlarını gözden geçirdiğini, Silahlı Kuvvetlerde yeniden yapılanmaya gidildiğini anlattı.
"Yeniden yapılanmanın amacının Silahlı Kuvvetlerin asli fonksiyonlarına daha fazla yönelmesi, tali hizmetlerin Silahlı Kuvvetleri meşgul etmesinden kurtarılması" olduğuna işaret eden Yıldırım, bu kapsamda tersaneler, askeri fabrikalar, dikimhaneler, bakım atölyelerinin Milli Savunma Bakanlığına devredildiğini, kuvvet komutanlıklarının Milli Savunma Bakanlığıyla, Sahil Güvenlik ve Jandarma'nın da İçişleri Bakanlığıyla ilişkilendirildiğini hatırlattı.
Binali Yıldırım, böylece Silahlı Kuvvetlerin operasyonel gücünü daha da artıracak asli alanına döndüğünü vurgulayarak, bu değişimlerden bir diğerinin de sağlık alanında yapıldığını, askeri hastanelerin, Gülhane Askeri Tıp Akademisi Hastanesinin Sağlık Bakanlığına, üniversitesinin de Sağlık Bilimleri Üniversitesine geçtiğini anımsattı. Böylece hastanenin hem asker hem sivillerin hizmetinde olduğuna işaret eden Yıldırım, üniversitenin de hem askeri hem de sivil tabip ihtiyaçlarını karşılayacak hale geldiğini bildirdi.
Yaşanan bu değişimlerin bir geçiş süreci olduğunu, bazı zorluk ve sıkıntıların yaşanabileceğini belirten Yıldırım, bunların hepsinin günden güne yerine oturduğunu söyledi.
Aynı değişimin Sağlık Bakanlığında hastanelerin tek bir çatı altında toplanması sırasında yaşandığını ancak günün sonunda herkesin, "yapılan işin ne kadar isabetli olduğu, sağlıkta dönüşümün ne kadar başarılı sonuçlara ulaştığı"nı dile getirdiğini ifade etti.
Yıldırım, "Burada yaptığımız değişiklik inşallah hem Silahlı Kuvvetlerimizin sağlık alanındaki ihtiyaçlarının uzun vadede sürdürülebilir bir şekilde karşılanmasına katkı sağlayacak, diğer yandan da sivilin ihtiyacı olan sağlık mensuplarının yetişmesi için ve onların 58 tane, yurdun değişik köşelerindeki hastanelerinde uzmanlık, pratik yapmaları için büyük bir kaynak olacak." diye konuştu.
Sağlık Bilimleri Üniversitesinin bu anlamda imkanlarının çok geniş olduğunu dile getiren Yıldırım, yeni kurulmasına rağmen asırlık bir tecrübeyle işe başladığına dikkati çekti. Eksik olan kadro, altyapı, bina, araç ve gereç ihtiyaçlarını da gidereceklerini bildiren Yıldırım, şahsına tevdi edilen fahri doktora unvanına vesile olanlara teşekkürlerini sundu.
Akademik yıl açılışına katılmaktan duyduğu mutluluğu da dile getiren Yıldırım, bu tip teşviklerin, sorumluluklarını daha artıracağını kaydetti.
- "Savunma Sağlık Bilimleri Enstitüsünün kuruluşu tamamlandı"
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, üniversitenin 2015'te kurulduğunu ancak köklerinin eskide olduğunu söyledi. 2016-2017 eğitim yılında İstanbul'daki meslek yüksekokulu ve enstitüde sorunsuz şekilde eğitime başlandığını dile getiren Erdöl, 15 Temmuz'daki darbe girişimi sonrasında 669 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Gülhane'nin eğitim fonksiyonlarının Sağlık Bilimleri Üniversitesine devredildiğini anlattı. Erdöl, var olan tıp fakültesi, hemşirelik meslek yüksekokulu, sağlık bilimleri enstitülerinin başına Gülhane isminin getirilerek, "Gülhane" isminin ve marka değerinin de korunduğunu söyledi.
Gülhane'de güvenliğin ihtiyacı olan Savunma Sağlık Bilimleri Enstitüsünün de kuruluşunun tamamlandığını bildiren Erdöl, gelecek günlerde Türk Silahlı Kuvvetleri ile de görüşerek nasıl bir eğitim planlaması yapılacağına karar verileceğini ifade etti.
Akademik kadro hakkında bilgi veren Erdöl, yakın zamanda yeni kadro ilanına çıkacağını söyledi. Erdöl, yaklaşık 5 bine yakın öğrencilerinin bulunduğunu, 7 binin üzerinde de uzmanlık öğrencisinin eğitimlerini sürdürdüğünü kaydetti. Yurt dışında da eğitim faaliyetlerinin devam ettiğini anımsatan Erdöl, yurt dışında Türkçe eğitim veren ilk yükseköğretim kurumunu Somali’de, Recep Tayyip Erdoğan Meslek Yüksekokulu açtıklarını, yaklaşık 80 öğrencinin orada mesleki eğitime başlayacağını ifade etti.
- Başbakan Yıldırım'a fahri doktora unvanı
Programda, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Külliyesi tanıtım filmi izlendi. Senato kararı okunduktan sonra Başbakan Yıldırım'a, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl tarafından fahri doktora tevdi edildi.
Akademik personel cübbe giyme töreninin ardından Başbakan Yıldırım, bakanlar ve diğer yetkililer, yüksek lisans ve doktora eğitimini tamamlayan öğrencilere diplomalarını verdi. Ayrıca, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Külliyesi'ndeki fakülte ve yüksekokulları birincilikle kazanan öğrencilere ödülleri verildi.
Programa, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, AK Parti Genel Sekreteri Fatih Şahin, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Ankara Valisi Ercan Topaca ile akademisyenler, üniversitede eğitim gören öğrenciler ile diğer davetliler katıldı.
(Bitti)