Sağlık Bakanlığı'ndan uyarı: Bu besinleri sahurda yemeyin - Sayfa 4

SAHURU SU İLE SAKIN GEÇİŞTİRMEYİN

Sahurun günün önemli bir öğünü olan kahvaltının yerini aldığı için mutlaka ama mutlaka yapılması gerektiği ifade ediliyor. Uzmanlar sahura kalkmamak ya da sadece su içmek açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine; güne hazırlıksız başlanmasına, gün içinde halsiz ve isteksiz olunmasına neden olduğuna dikkat çekiyor. 29 gün boyunca bu şekilde beslenmek sağlık açısından da riskleri beraberinde getiriyor.

412
Sağlık Bakanlığı'ndan uyarı: Bu besinleri sahurda yemeyin - Sayfa 5

Aynı zamanda aşırı yağlı, tuzlu, hamur işi gıdaları içeren ağır öğünlerden oluşan sahur sofraları gece metabolizma hızı düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme hızını ve kilo alma riskini artırıyor.

PEKİ İFTARDA NE YENMELİ?

İftarda orucun su, zeytin veya hurmayla ile açılmasından sonra yemeğe biraz çorba ve salata ile başlanması öneriliyor. Devamında ise etli sebze, yağlı, ağır olmayan et yemeği, zeytinyağlı sebze yemeği, salata, söğüş, 1-2 dilim ekmek ya da küçük bir porsiyon pilav veya makarna besin tüketim önerileri arasında bulunuyor.

512
Sağlık Bakanlığı'ndan uyarı: Bu besinleri sahurda yemeyin - Sayfa 6

İftar ve sahur arasında ise meyve, kuru meyve, kabuklu yemişler, süt/yoğurt ve her gün olmamak şartıyla küçük porsiyonlarda sütlü tatlılar tüketilebilir. Oruç tutanların, tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra aralıklarda her seferinde azar azar küçük porsiyonlar şeklinde beslenmeleri çok önemli. Hazırlanacak yemeklerde ızgara, haşlama, fırında, buğulama gibi sağlıklı yöntemlerin tercih edilmesi, kavrulmuş, kızartılmış ve tütsülenmiş yemeklerden uzak durulması da öneriliyor.

612
Sağlık Bakanlığı'ndan uyarı: Bu besinleri sahurda yemeyin - Sayfa 7

Yapılan önerilere göre, yemekler hızlı yemek yerine yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek tüketilmeli. Kişiler susamış hissetmese bile iftar ve sahur arasında sık sık su içmeli. Ayrıca süt, ayran, sade soda, taze sıkılmış meyve-sebze suları, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları da tercih etmeli. 

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİREN BESİNLERE ÖNEM VERİLMELİ

Ramazan ayı boyunca bağışıklık sistemini güçlendiren A ve C vitamini gibi antioksidan vitaminlerden zengin havuç, brokoli, kabak, lahana maydanoz gibi sebzelerle portakal, mandalina, elma gibi meyvelerin tüketilmesi gerektiği vurgulanıyor.

712