Sağlık Bakanlığı'ndan uyarı: Bu besinleri sahurda yemeyin - Sayfa 2

Açıklanan bilgilere göre, oruç tutacak olanlar için bu yıl imsak ve iftar arası yaklaşık 15 saat aç kalmaları gerekiyor. Sağlıklı bir Ramazan geçirmek, yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için sahurun atlanmaması, oruç olunmayan saat diliminde en az 2 ana öğün ve ara öğünler yapılarak iftarda ağır yemekten kaçınılması gerektiği vurgulandı.

212
Sağlık Bakanlığı'ndan uyarı: Bu besinleri sahurda yemeyin - Sayfa 3

Ayrıca; sağlıklı ve dengeli beslenme açısından öğünlerde beş ana besin grubundan yiyeceklerin tüketilmesi gerektiği anlatıldı.

PEKİ SAHURDA NASIL BESLENİLMELİ?

Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler, çiğ sebze-meyve gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı veya çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatadan oluşan bir öğünün tercih edilebileceği açıklandı.

312
Sağlık Bakanlığı'ndan uyarı: Bu besinleri sahurda yemeyin - Sayfa 4

SAHURU SU İLE SAKIN GEÇİŞTİRMEYİN

Sahurun günün önemli bir öğünü olan kahvaltının yerini aldığı için mutlaka ama mutlaka yapılması gerektiği ifade ediliyor. Uzmanlar sahura kalkmamak ya da sadece su içmek açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine; güne hazırlıksız başlanmasına, gün içinde halsiz ve isteksiz olunmasına neden olduğuna dikkat çekiyor. 29 gün boyunca bu şekilde beslenmek sağlık açısından da riskleri beraberinde getiriyor.

412
Sağlık Bakanlığı'ndan uyarı: Bu besinleri sahurda yemeyin - Sayfa 5

Aynı zamanda aşırı yağlı, tuzlu, hamur işi gıdaları içeren ağır öğünlerden oluşan sahur sofraları gece metabolizma hızı düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme hızını ve kilo alma riskini artırıyor.

PEKİ İFTARDA NE YENMELİ?

İftarda orucun su, zeytin veya hurmayla ile açılmasından sonra yemeğe biraz çorba ve salata ile başlanması öneriliyor. Devamında ise etli sebze, yağlı, ağır olmayan et yemeği, zeytinyağlı sebze yemeği, salata, söğüş, 1-2 dilim ekmek ya da küçük bir porsiyon pilav veya makarna besin tüketim önerileri arasında bulunuyor.

512