03 Ara 2010 16:35 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:50

SAĞLIK BAKANI RECEP AKDAĞ NASIL SAĞLIK MUHABİRLERİ GÖRMEK İSTİYOR?

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, SMD yönetimini konuk ettiği toplantıda nasıl sağlık muhabirleri görmek istediğini açıkladı!

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, dünyada sağlık muhabirlerinin en deneyimli muhabirler arasından seçildiğini belirterek, medyaya çağrıda bulundu.

Sağlık Muhabirleri Derneği (SMD) Yönetim Kurulu üyelerini, Genel Başkan Yusuf Ziya Erarslan başkanlığında kabul eden Akdağ, sağlık haberciliğinin önemine işaret etti.

Doğru bilgilere dayanmayan sağlık haberlerinin tüm toplumu olumsuz etkilediğini, bu nedenle sağlık muhabirlerinin sorumluluklarının büyük olduğunu kaydeden Akdağ, ''Dünyada sağlık muhabirleri en deneyimli muhabirler arasından seçiliyor. Ülkemizde de aynı durum olmalı. Bu kadar önemli bir alanda deneyimli muhabirler görevlendirilmeli'' diye konuştu.

Yeterli özen gösterilmeden yapılan sağlık haberlerinin halk sağlığına zarar verebildiğini anlatan Akdağ, ''Bu tür durumlarda hukuki yollara başvurmak yorucu olabiliyor. En uygun olanı, bu tür gelişmelerin ilgili kesimlerin yer alacağı bir konseyde etik açıdan değerlendirilmesi ve uyarı mekanizmalarının harekete geçirilmesidir'' şeklinde konuştu.

Tıbbi açıdan hiçbir geçerliliği olmayan yöntemlerin halka ''umut'' olarak tanıtılmasını eleştiren Akdağ, ''Adamın mesleği şarlatanlık. Mesleği şarlatanlık olanla mücadele edemezsin. 'Bunun verdiği acı sudan babam iyi oldu' diyor. Tıpta alternatif tedavilerin de delile dayandırılması gerekir. Tabip örgütlerine de bu konuda büyük görev düşüyor'' uyarısını dile getirdi.

Sağlık alanında yaşanan gelişmelere de işaret eden Akdağ, ''Artık işiniz zorlaştı. İshal salgını yok, ambulanslar geç kalmıyor, acil servislerde kavga çıkmıyor'' diye konuştu.

El yıkama, sigara ve alkolden kaçınma, doğru ve yeterli beslenme, hareketli yaşam konularında önemli çalışmalar yürüttüklerini, obezite, kanser, şeker gibi hastalıklardan korunmada toplumun bilinçlendirilmesinin büyük önem taşıdığını, bunun için kitle iletişim araçlarından yararlanmayı düşündüklerini belirten Akdağ, ''Bu konuda internet medyası, televizyonlar, gazeteler ve diğer basın yayın organları ile işbirliği yapmak istiyoruz. Mesela bazı konularda diziler kanalıyla mesajlar verilebilir'' şeklinde konuştu.

Sağlık Muhabirleri Derneği Genel Başkanı Yusuf Ziya Erarslan da, Ankara'da görev yapan sağlık muhabirleri olarak örgütlenme çalışmalarının uzun süredir devam ettiğini belirterek, sağlık muhabirliğinin gazeteciliğin çok hassas bir alanı olduğuna işaret etti. Erarslan, ''Dernek olarak sağlık haberciliğinin gelişmesi için her türlü işbirliğine açığız. Sağlık Bakanlığı ile de bu amaçla birlikte çalışmalar yürütebiliriz'' diye konuştu