13 Mayıs 2012 12:00 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:39

SABAH ATV'NİN SAHİBİ AHMET ÇALIK HANGİ SEKTÖRE GİRİYOR?

Sabah-ATV'nin sahibi ünlü işadamı Ahmet Çalık, yeni bir sektöre girmek için hamle başlattı..

Sabah-ATV’nin sahibi ünlü işadamı Ahmet Çalık, şimdi de kredi kartı sektörüne giriyor.

Vatan yazarı Ufuk Şanlı’nın haberine göre Çalık, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumuna (BDDK) gereken başvuruları yaptı. İzin için artık gün sayıyor..

İŞTE O YAZI

Bank Pozitif ve Aktifbank kredi kartı pazarına giriyor

Bank Pozitif ve Aktifbank dev oyuncuların çarpıştığı kredi kartı arenasına inmeye hazırlanıyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan (BDDK) gereken izinleri alan Bank Pozitif çalışmalara hemen başlarken, Çalık Grubu’nun bankası Aktifbank izin için gün sayıyor.

52 milyon kredi kartının bulunduğu kart pazarına 2 yeni oyuncu daha giriş yapmaya hazırlanıyor. Garanti Bankası’nın Bonus, Yapı Kredi’nin World, İş Bankası’nın Maksimum, HSBC’nin Advantage ve Bank Asya’nın Asyacard ile boy gösterdiği bu dev pazara girecek yeni oyuncular ise Bank Pozitif ve Aktifbank...

Sonbaharda piyasada olacağız

İsrailli Bank Hapoalim’in Türkiye’deki iştiraki olan Bank Pozitif’e geçen ay Üst Kurul’dan kredi kartı konusunda izin çıktı. Gelişmeleri VATAN’a değerlendiren Bank Pozitif Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Akçakayalıoğlu, “Bank Pozitif olarak, müşterilerimize kredi kartı seçeneğini de sunmak üzere BDDK’ya başvurumuzu yaptık. Çok kısa bir süre önce de başvurumuza paralel onayımızı aldık, şu anda da teknik denetim aşamasını tamamlamak üzereyiz. Bu çalışmalar tamamlanır tamamlanmaz kendi markamız, Bank Pozitif markasıyla tüketicilerimize kredi kartı avantajı sunmayı hedefliyoruz” dedi.

2012 yılı kart hedefi koymadıklarını anlatan Akçakayalıoğlu, “2012’yi ağırlıklı olarak yatırımların tamamlanması ve hazırlık çalışmalarına paralel bir başlangıç süreci olarak öngördük. Bu yüzden büyük bir hedef koymadık. 2013 yılı, kredi kartı açısından aktif olarak performans göstereceğimiz ilk yılımız olacak. Bu nedenle 2013 yılı için 20-30 bin müşterimizi kredi kartı sahibi yapmayı hedefliyoruz. Sonraki yıllarda da hedefimiz 250 bini aşmak” bilgisini verdi.

Aktifbank gün sayıyor

Çalık Grubu’nun yatırım bankası Aktifbank ise izin için gün sayıyor. Holding yetkilileri bu konudaki sorumuza “Başvurumuz var ama henüz cevap gelmedi. Şu aşamada konuşmak için çok erken” cevabını verdi. Çalık Grubu’nun Arnavutluk’ta faaliyet gösteren bankası BKT, Arnavutluk ve Kosova’da bireysel bankacılık alanında oldukça etkili. Kredi kartı pazarının henüz emekleme aşamasında olduğu Balkanlar da ciddi bir tecrübe elde eden Çalık Grubu’nun aynı başarıyı kendi markasıyla elde etmesi için oldukça enerji harcaması gerekecek...

Kart sayısı 10 yılda 3.5 kat arttı

2002 yılı sonunda 15.5 milyon kredi kartı sayısı aradan geçen 10 yıllık zaman dilimi içinde yüzde 230 artışla 52 milyon ulaştı. Aynı dönemde banka kartı sayısı da 35 milyondan 85 milyona yükseldi. POS sayısı da 496 binden yüzde 300 artışla 1 milyon 987 bine fırladı. Toplam kredi kartı harcamaları ise son altı yılda 86.5 milyar liradan 294 milyar liraya yükselerek devasa bir büyüklüğe ulaştı.

Pazarın en büyük oyuncusu Garanti

Banka Kart Sayısı
Garanti 8.889.000
Yapı Kredi Bankası 8.540.000
İş Bankası 5.822.000
Akbank 5.463.000
Finansbank 4.815.000
Ziraat Bankası 3.550.000
Vakıflar Bankası 2.706.000
HSBC Bank 2.222.000
Halk Bankası 2.200.000
Denizbank 2.055.000
Türk Ekonomi Bankası 2.042.000
Bank Asya 1.966.000

İngiliz Gizli Servisi’nden Türk Merkez Bankası’na operasyon

Kalpazanlık ya da bilinen adıyla ‘sahte para’ basımı hakkında çalışmalar yapan bir güvenlik yetkilisiyle sohbet ediyoruz. “Kalpazanlık faaliyeti aslında devletlerin kontrolünde yürütülen bir faaliyettir” diyen yetkili, bu alandaki en yetkin ülkelerden birisinin de İngiltere olduğunu söyleyince şaşırdık. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Denetim Dairesi eski başkanı ve iktisat tarihçisi Dr. Celali Yılmaz da bu bilgiyi ilginç bir anekdot ile teyit ediyor.

“İngiltere 1. Dünya Savaşı sırasında Almanya ve Osmanlı İmparatorluğu’nu ekonomik yıkıma sürüklemek için milyonlarca mark ve Osmanlı Lirası basarak piyasaya sürdü” diyen Yılmaz, İngiliz Savaş Bakanlığı ve Gizli Servisinin (Secret Intelligence Service) birlikte organize ettiği bu operasyonda ne kadar sahte paranın piyasaya sürüldüğünün gizemini hâlâ koruduğunu ifade ediyor. Yılmaz’ın aktarımlarına göre İngiliz Gizli Servisi tarafından organize edilen bu operasyonun amacı Osmanlı askerleri ile halkın moralini bozmak ve ekonomiyi darbe vurmaktı. Operasyon için düğmeye 1915’te basıldı. Osmanlı Ordusu’nun Süveyş Kanalı ve Mısır’ı ele geçirmek için başlattığı ‘Kanal Harekâtı’ İngilizleri ciddi anlamda telaşlandırmıştı. Osmanlı Ordusuna karşı Çanakkale’de güçlü bir karşı saldırı başlatan İngilizler diğer taraftan psikolojik ve ekonomik operasyonlar için de harekete geçti. Bu kapsamda Avrupa ve Afrika’da milyonlarca sahte Alman markı piyasaya sürülürken, Osmanlı sınırları içine de binlerce lira pompalandı. Dolaşıma sokulan 10 liralık sahte banknotlar o kadar iyi taklit edilmişti ki, görenler kolay kolay ayırt edemiyordu. Osmanlı istihbaratı ve polis müfettişleri sahte para konusunda yeterli eğitime sahip olmadığı için sahte paralar Cumhuriyet’in ilanından sonra bile piyasada dolaşmaya devam etti. Yeni liraya geçilince bu banknotlar da tarihe karıştı.