13 Mar 2022 21:05 Son Güncelleme: 13 Mar 2022 21:09

Rusya-Ukrayna savaşında 'barış' umudu...

Rusya'nın Ukrayna topraklarını işgalinin 18. gününde Rus ve Ukraynalı yetkililerden 'barış' için olumlu mesajlar geldi. Yetkililer birkaç gün içinde olumlu sonuçlar alınabileceğini belirtti.

24 Şubat’ta Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin 18. gününde olumlu gelişmeler yaşanıyor. Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları devam ederken, Belarus'ta Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakerelerin 4'üncü turunun yakın zamanda yapılması bekleniyor.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Başdanışmanı Mihaylo Podolyak sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Merhaba, müzakerelerin nasıl yürüdüğüne ilişkin bazı açıklamalar yapmak istiyorum. Önemli bir şeyi anlamalısınız. Rusya, Ukrayna'nın pozisyonunu, kendi ülke çıkarlarını koruduğunu anlamaya başladı. Masadaki pozisyonumuz çok sert ve ilk olarak askerlerin topraklarımızdan çıkarılmasına ve ateşkesin sağlanmasına ilişkin taviz vermeyeceğimizi Rusya anladı. Rusya olumlu konuşmaya başladı. Sayılı günler içinde olumlu sonuçlar alacağımızı düşünüyorum. Ukrayna'ya tüm bunlara dayanabildiği için minnettarım” dedi.

Rusya-Ukrayna savaşında 'barış' umudu... - Resim : 1

Reuters’ta yer alan habere göre Podolyak, sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşımda “Taleplerimiz savaşın sona ermesi ve Rus birliklerin geri çekilmesidir. Bu taleplerle ilgili anlayışlı bir diyalog var” ifadesini kullandı.

RUSYA: İLERLEMELER İMZALANMIŞ ANLAŞMALARA DÖNEBİLİR

Rus müzakere heyetinde yer alan Rusya parlamentosunun alt kanadı Devlet Duması Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Leonid Slutsy, bugüne kadar gerçekleşen görüşmelerde ilerlemeler kaydedildiğini aktardı.

Slutsy, “Müzakere heyetlerinin ilk toplantısına kıyasla Moskova ve Kiev bir sonuca ulaşma konusunda belirli bir ilerleme kaydetti. Kişisel beklentilerime göre bu ilerlemeler önümüzdeki birkaç gün içinde her 2 tarafın toplantısında imzalanmış anlaşmalara dönebilir. Taraflar arasındaki anlaşmalar birçok insanı kurtarmaya yardımcı olacak” ifadelerini kullandı.

Rus ve Ukraynalı yetkililer, gerçekleştirilecek anlaşmaların kapsamına ilişkin bilgi vermedi.

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞINDA SON DURUM

24 Şubat’ta gerçekleştirilen işgalden bugüne kadar binlerce insan hayatını kaybetti. Bugüne kadar 2.5 milyon Ukraynalının ülkeyi terk ettiği belirtilirken, Ukrayna ülkeyi Rusya’ya teslim etmeyeceğini açıklamıştı.

Geçen hafta yapılan üçüncü tur müzakerelerde, sivillerin tahliyesi için insani koridor oluşturulmasında ortak karar alınmıştı.

Rusya Devlet Başkanı Putin ise, geçtiğimiz cuma günü, görüşmelerde “bazı olumlu değişiklikler” olduğunu söylemiş ancak ayrıntılı bilgi vermemişti. Cumartesi günü ise Kremlin, Rus ve Ukraynalı yetkililer arasındaki görüşmelerin “online” olarak devam ettiğini söylemişti.

ABD'DEN, RUSYA'YA NATO UYARISI

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları 18'inci gününe girerken, ABD'den Rusya'ya NATO toprakları konusunda uyarı geldi.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ABD basınına verdiği röportajda, Rusya’nın NATO topraklarını vurması durumunda, NATO'nun buna “tam gücüyle” karşılık vereceği konusunda uyardı.

Rusya-Ukrayna savaşında 'barış' umudu... - Resim : 2

Sullivan böyle bir durumun yaşanması halinde bunu NATO’nun 5'inci Maddesini tetikleyeceğini ve bir NATO müttefikine yapılan saldırının tüm müttefiklere yapılmış sayılacağını vurguladı.

Sullivan, “NATO topraklarına askeri bir saldırı olursa, bu 5'inci Maddenin uygulanmasına neden olur ve NATO ittifakının tüm gücünü buna yanıt vermek için kullanırız” dedi.

RUSYA'DAN TÜRKİYE'YE GÖÇ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 24 Şubat’ta başlattığı Ukrayna işgali sonrasında yaklaşık 2 milyon Ukraynalı ülkeden ayrılmak zorunda kalırken benzer bir durumun Rusya’da da olduğu görüldü.

İngiliz medya kuruluşu BBC, son dönemde Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması ve Rus lider Vladimir Putin’in saldırgan tutumu dolayısıyla çok sayıda Rus vatandaşının ülkeden kaçtığını aktardı. Rusya’ya uygulanan yaptırımlarla birlikte Putin karşıtı çok sayıda kalifiye iş gücünün ülkeden ayrıldığı belirtilirken bu beyin göçünün etkilerinin uzun vadede hissedilebileceği belirtildi.

“TÜRKİYE’YE GİDİYORLAR”

BBC’nin haberinde Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasından sonra 25 binden fazla Rus vatandaşının Gürcistan’a kaçtığı belirtilirken BBC’ye konuşan bir Rus, “Putin rejimine karşı yapılacak en iyi hareketin Rusya’dan kaçmak olduğunu anladım. Ukraynalılara yardım etmek benim sorumluluğum” dedi. BBC’nin haberinde Avrupa Birliği, ABD, Kanada ve Birleşik Krallık’ın hava sahasını Rus uçaklarına kapadığı belirtilirken vize istemeyen bazı ülkelere uçuşların ise devam ettiği hatırlatıldı.

Haberde, “Ülkeden kaçış Gürcistan’la da bitmiyor. Birçok Rus, vizeye gerek olmayan ve uçuşların devam ettiği Türkiye, Orta Asya ve Güney Kafkaslar’a gidiyor. Birçoğu Ermenistan’a kaçıyor” denildi. Haberde, yaklaşık 200 bin Rus vatandaşının savaşın başladığı günden beri ülkeden kaçtığı belirtilirken, Belarus’ta da benzer bir durumun olduğu kayıtlara geçti. Batının yaptırımlarının ardından Belarus lideri Lukaşenko’nun rejiminden kaçmak isteyen Belarusluların da bölgedeki ülkelere kaçarak beyin göçü yarattığı aktarıldı.

Rusya-Ukrayna savaşında 'barış' umudu... - Resim : 3

“İSTANBUL’A UÇAK BİLETİ FİYATLARI ARTTI”

BBC, “Bu ülkelerden gelen talep, İstanbul ve Ermenistan’ın başkenti Erivan gibi şehirlere son dakika uçak bileti fiyatlarını ve kiralık ev ve konaklama fiyatlarını artırdı” değerlendirmesine yer verdi. Öte yandan BBC’ye konuşan ve sadece isminin Anya olduğunu söyleyen bir kadın, “İstanbul’a tek yön uçak biletimiz benim ve eşimin bir aylık maaşından daha fazlaydı” yorumunu yaptı.

Anya, “Şu an Rusya’da Ukrayna’ya desteğini beyan edenlerin 20 yıla kadar hapis yatabiliyor. Sınırların kapatılma endişesi, siyasi baskı ve zorunlu askerlik gibi şeyler DNA’mıza işlendi. Büyükannem bana Stalin döneminde devletten nasıl korktuklarını anlatıyordu. Şimdi ben de bunu hissediyorum” ifadesini kullandı.