03 Eyl 2012 13:02 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:05

RUŞEN ÇAKIR O FOTOĞRAFI YERDEN YERE VURDU; O POZ POST-KOLONYAL BİR POZ!

TVNET ekranlarında yayınlanmaya başlanan Son Baskı programının bugünkü konuğu Ruşen Çakır'dı.

Günlük gazetelerden derlenen haberler, gündemdeki konular, medyadaki polemikler, tartışmalar ve atışmalar bundan sonra her gün Son Baskı’da TVNET ekranlarında masaya yatırılacak.

Veyis Ateş’in hazırlayıp sunduğu Son Baskı bugün yayınlanan ilk programında medya mahallesinin önemli isimlerinden birini ağırlayarak izleyici karşısına hızlı çıktı. Vatan gazetesi yazarı Ruşen Çakır’ı ilk bölümün konuğu olarak ekrana çıkaran Son Baskı’da konuşulan ilk konu da Hürriyet genel yayın yönetmeni Berberoğlu’nun Şemdinli’de çektirdiği fotoğraf oldu.

Çakır Berberoğlu’nun çektirdiği fotoğrafların Hürriyet’in resmi ideolojisini yansıttığını, bu ideolojinin çok geri kalmış bir düşünce olduğunu ve Berberoğlu’nun tavrının post-kolonyal bir tarz olduğunu söyledi.

İşte Ruşen Çakır’ın o fotoğrafa tepkisi:

GAZETECİ GÖZLEMCİDİR BÖYLE POZ VERMEZ

Ruşen Çakır: "Ben oralara çok gittim. Orada çektirilecek olan fotoğraf insanlarla çektirilir. Gazeteci gözlemcidir. Gazeteci kendisi değildir. Gazeteci tanığıdır olayın. Şemdinli’ye çıkıp öyle bir poz vermenin anlamı Hürriyet’in resmi ideolojinin en büyük taşıyıcısı olmasıdır. Bu mesaj var o fotoğrafta. AK Parti iktidarı noktasının gerisinde bu duruş. Hepimiz kardeşiz demekle olmaz bu iş. Türkiye Türklerindir demek gerisindedir AK Parti’nin."

Veyis Ateş: Bu fotoğrafla ne demek istiyor?

O POZ POST-KOLONYAL BİR POZ

Ruşen Çakır: Burada daha çok Selahattin Demirtaş’ın PKK kontrol ediyor diyen saçma sapan çıkışına cevap gibi. Ama gazetecinin görevi bu değildir. Şemdinli’nin tepesine kaymakam ile çıkarsın, onları fotoğraflarsın. Gazeteci bunu yapar. Ben gittim masa kurdum diyen post kolonyal fotoğrafı çok sorunlu. Öyle bir fotoğraf gazetecilik açısından çok sorunlu. Türkiye’de medyanın en büyük sorunlarından biri bu. Olayları dizayn eden bir açıyı savunmak.

Veyis Ateş: Niye Özkök okumuyorum dediniz?

Ruşen Çakır: Arada sırada bakıyorum. Ama çağın, türkiye’nin gerisinde kaldı. Aşıldı. Ama çok sayıda insan onunla kavga ederek medyada yer aldığı için ömrü uzuyor. Geçmişte bir fonksiyonu vardı. Resmi ideolojiyi taşıyan Hürriyet’in en büyük sesi olarak bir fonksiyonu vardı ama bu artık bitti.

ARTIK MEDYA SİYASETİ DİZAYN EDEMİYOR

Veyis Ateş: Eskiden de yazar mıydı cinsellik filan ben mi kaçırıyorum yoksa

Ruşen Çakır: Eskiden da yazardı ama... Hürriyet’in genel yayın yönetmeni olarak herkesi dizayn edebileceğini düşünürdü. Artık öyle değil. Eskiden iktidarı dizayn ederdi. Ama artık hikaye. Böyle bir şey yok artık. Artık siyaset medyayı dizayn ediyor