10 Eyl 2009 11:40 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 13:51

RTÜK'ÜN BU CEZASI KANALLARIN BAŞINI ÇOK AĞRITACAK!..

RTÜK, yayın ihlali yapan kanallara yeni bir tür ceza verecek!

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), yayın ihlalleri konusunda yeni bir uygulamaya gidiyor. Mevcut cezaların caydırıcı olmadığını gören Kurul, televizyonlara 'gelir getirici yayın yapma yasağı' getirecek.

Düzenlemeye göre ceza alan program, kendi gün ve saatinde yayınlanacak ancak hiçbir şekilde reklam, sponsor duyurusu, bant reklam, sanal reklam alamayacak. Yasak, ikinci ihlalden sonra uygulamaya girecek. 6 maddelik tasarı, 1 Ekim'de yasama döneminin açılmasıyla Meclis'e sevk edilecek.

Televizyon kuruluşları yeni yayın dönemine hızlı başladı. Geçen sezon müstehcen sahneleri ile konuşulan bazı dizilere yenileri eklendi. Yeni diziler reyting için bildik yola başvurdu ve sansasyonel sahnelerle seyirci karşısına çıktı. RTÜK tarafından 'uyarı' cezası verilen diziler de, ceza aldıkları sahneleri aratmayan sahnelerle ekrana çıkmaya hazırlanıyor. Görüntülerden rahatsız olan vatandaşlardan RTÜK'e şikâyet yağmaya başladı.

Yürürlükteki RTÜK yasası, yayın ihlali yapan kanalları önce uyarıyor, aynı ihlalin tekrarı durumunda, yayın durdurmak üzere savunma isteniyor. Yayın durdurulunca program yerine RTÜK'ün hazırladığı belgesellere yer veriliyor. İhlalin tekrarı durumunda para cezası veriliyor. Ancak verilen cezalar, programların kazandırdığı para karşısında devede kulak kalınca caydırıcılık özelliği kalmıyor. Yeni düzenleme ile televizyonların can damarı durumundaki reklamlara el atılıyor. Hazırlanan yasa taslağına göre cezalar uygulanmadan önce kanallar bir kez uyarılacak, ihlalin tekrarı durumunda ise gelir getirici yayın yasağı gündeme gelecek. Üzerinde çalışılan 6 maddelik değişiklikle ortaklık konusu da düzenleniyor. Buna göre Türk vatandaşı olmayan yabancı kişi veya şirketler bir kanalın en fazla yüzde 50'sine sahip olabilecek.

Özel kanalların Türkçe dışındaki dillerde yayın yapması ile ilgili yayın sınırını kaldıran yeni yönetmelikle ilgili çalışmalar da tamamlandı. "Türk Vatandaşlarının Günlük Yaşamlarında Geleneksel Olarak Kullandıkları Farklı Dil ve Lehçelerde Yapılacak Radyo ve Televizyon Yayınları Hakkında Yönetmelik Taslağı" adını taşıyan yeni düzenleme, meslek birliklerine gönderildi.

Zaman'ın ulaştığı taslağın en önemli maddelerini, yürürlükteki yönetmelikte yer alan süre kısıtlamasının ve program içeriklerine uygulanan sınırlamanın kaldırılması oluşturuyor. Kanalların günlük 45 dakika, haftada toplam 4 saat Kürtçe yayın izni vardı. Radyolar günlük 60 dakika, haftada 5 saat farklı dil ve lehçelerde yayın yapabiliyordu. Hazırlanan taslakta bu kısıtlamalara yer verilmedi. "Sadece yetişkinlere yönelik haber, müzik ve geleneksel kültürün tanınmasına yönelik yayınlar yapılır." ibaresi de metinden çıkarıldı.

Bu madde özellikle çocuklara yönelik yayınları yasaklıyordu. 'Mevcut dil ve lehçelerin öğretilmesini amaçlayan programlar' konusundaki sınırlama ise sürecek. Programların, televizyonlar için, Türkçe alt yazı ile verilmesi, radyolar için ise tekrar edilmesi uygulaması da büyük ölçüde kaldırıldı.