RTÜK'ten ünlü radyocuya 'Hamster' cezası!
Radyo programında geçen sözler, Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından cezalandırıldı.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), bir dinleyicinin “Şimdi elektriği kedi kestiğine göre, Twitter ve Youtube’u hangi hayvan kesti diye düşünüyorum” mesajını okuyan ve ardından “Hamster” diyerek espri yapan ünlü radyocu Nihat Sırdar’ın programını “insan onuruna ve özel hayatın gizliliğine aykırı olduğu” olduğu gerekçesiyle cezalandırdı.
RTÜK, Başbakanlık BİMER ve Emniyet Genel Müdürlüğü’ne gelen şikâyetlerin ardından Show Radyo’da yayımlanan “Nihat’la Muhabbet” programının 2 Nisan’da yayımlanan bölümünü mercek altına aldı.
RTÜK İstanbul Bölge Temsilciliği tarafından hazırlanarak, Üst Kurul’a sunulan rapora göre, programcı Sırdar, CHP’li milletvekillerinin Ankara’daki yerel seçimlerle ilgili duyarlılığı yine tartışmalara sahne olan İstanbul Üsküdar için göstermemelerini eleştirdi. Bu sırada dinleyicilerden gelen mesajları da okuyan Sırdar, bir dinleyiciden gelen “Elektrikleri kedinin kestiğine inandım da Twitter ve Youtube’u hangi hayvan kesti diye düşünüyorum” mesajını okuyarak “Şimdi elektriği kedi kestiğine göre, Twitter ve Facebook’da ne olabilir? Hamster...” dedi. Sırdar daha sonra şöyle devam etti:
“Üsküdar’da çalınan oylar binlerle ifade edilirken neden sahip çıkılmaz, Ankara’daki reaksiyon neden Üsküdar’da gösterilmez diye çok sayıda dinleyicimiz soruyor. Konuya herhalde CHP’nin bir açıklaması olacaktır. Neden Ankara’da durum öyleyken İstanbul’da öyle değil, merak ediyor insan.”
Sırdar’ın programda RTÜK Yasası’nı ihlal ettiğini savunan Bölge Temsilcisi Murat Soysal, gerekçesini ise şöyle sıraladı: “Yayın kuruluşunun bu yayını nedeniyle, RTÜK Yasası’nın ‘Yayın Hizmet İlkeleri’ başlıklı 8. (1) maddesinin (ç) bendinde belirtilen ‘İnsan onuruna ve özel hayatın gizliliğine saygılı olma ilkesine aykırı olamaz, kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez’ ile (ı) bendinde belirtilen ‘Tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerini esas almak ve toplumda özgürce kanaat oluşumuna engel olmamak zorundadır; soruşturulması basın meslek ilkeleri çerçevesinde mümkün olan haberler, soruşturulmaksızın veya doğruluğundan emin olunmaksızın yayımlanamaz, haberin verilişinde abartılı ses ve görüntüye, doğal sesin dışında efekt ve müziğe yer verilemez; görüntülerin arşiv veya canlandırma niteliği ile ajanslardan veya başka bir medya kaynağından alınan haberlerin kaynağının belirtilmesi zorunludur’ hükümlerini ihlal ettiği düşünülmektedir.”
Raporu değerlendiren Üst Kurul, oyçokluğu ile radyo programında yayıncılık ilkelerinin ihlal edildiğine karar verdi. Kurul, daha önce benzer bir karar olup olmadığına göre, uyarı, program durdurma, yayın durdurma ya da para cezaları uygulayabiliyor.