26 Nis 2012 15:58 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:35

RTÜK'TEN ÖZEL TELEVİZYONLARA AB AYARI!

RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, ''Görsel ve işitsel medyayı AB standartlarına getirmek istiyoruz'' dedi.

Çorum'da bir otelde ''Yerel ve Bölgesel Medya Buluşması'' kapsamında düzenlenen panelde konuşan RTÜK Başkanı Dursun, görsel ve işitsel medyanın, sesin ve görüntünün bir yerden bir yere sınır olmaksızın nakledilmesi olduğunu belirtti.

Türkiye'de televizyon kanallarında 1990'lı yıllardan sonra gelişme olduğunu ifade eden Dursun, ''24 ulusal kanalımız, 15 bölgesel ve 205 yerel kuruluşumuz var. Türkiye'de görsel alanı düzenlemek için RTÜK kurulmuştur. RTÜK'ün temel amacı denetlemektir. Sektörü düzenlemek gerekiyor. 6112 sayılı yeni yasa ile görsel ve işitsel alanda bir milat yaptık. AB standartlarını yeni dönemde hedef alıyoruz. Türk frekans karmaşasına son vermek istiyoruz. Görsel ve işitsel medyayı AB standartlarına getirmek istiyoruz'' diye konuştu.

Dursun, 2015'te analog yayınların biteceğini, sayısal yayınlara geçileceğini dile getirerek, ''Türkiye sayısal yayıncılıkta geri kalmış durumda. Daha ucuz ve daha kaliteli yayın yapılabilmesi önemli'' ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Dursun, reyting ölçme ile ilgili yasa çalışmalarının ise sürdüğünü söyledi.

TRT Genel Müdürü Şahin

TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ise TRT'nin artık tematik bir aile kanalına dönüştüğünü belirterek, ''Artık çok özel yayınlarımız var. Programlarımız çok fazla ilgi görüyor. TRT Haber bizim yüzümüzü güldüren bir kanal oldu. TRT Çocuk'ta yaptığımız programlar ise bazen TRT-1 ile yaptığımız programlarla yarışıyor. Artık kendi çizgi filmlerimizi çekiyoruz. TRT-6'yı ise kurmadan önce yasal bir zemine dayandırdık. Özellikle Irak'ın kuzeyinde, İran'da, doğu ve güneydoğu Anadolu'da ilgiyle izlenmekte'' dedi.

TRT Avaz'da ise yeni bir program başlattıklarına işaret eden Şahin, şöyle konuştu:

''5 ayrı Türk ülkesinden öğrencileri aynı eve yerleştirdik. Bu kanalı izleyenler rahatlıkla diğer Türk dillerini de anlıyor. Ayrıca GoogleTR isimli bir kanal kurmayı amaçlıyoruz. Bu kanalda çok kaliteli diziler yayınlayacağız. Artık amaç kalite artırmak. GoogleTR'de programlar kalitede yarışacak. 14 televizyon kanalı, 18 radyomuz var. Aynı zamanda internet üzerinden yayınlarımız var. Ayrıca 35 dil ve lehçede yayın yapıyoruz. Sosyal medya giderek güç kazanan bir iletişim ağı. İnternet ve halkla ilişkileri bir araya getiren en önemli kavram olarak karşımıza çıkıyor. Televizyonculukla ilgili yapacağımız şey kalmadı artık. Kaliteli ve iyi film, dizi ve programlar yapmak zorundayız. Bu kapsamda çalışmalarımıza devam ediyoruz.''

-BİK Genel Müdürü Atalay-

Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Mehmet Atalay da aldıkları kararlarda adil davranmanın önemli olduğunu vurguladı.

Atalay, şunları kaydetti:

''En sağdan en sola inandığını yazan gazeteciler istiyoruz. İlde bulunan eksiklikleri yazmaktan yerel gazeteler korkmamalı. 28 Şubat sürecinde Yeni Şafak'ta genel müdür iken Cumhurbaşkanlığı resepsiyonuna alınmamıştık. Gazeteci, yapılan programa girse de girmese de haberi yazar. Aynı şeyler küçük illerde de var. Herkes kendi işini yapacak. Büyük projelerin gazeteciler aracılığıyla duyurulması önemli.''

Mehmet Atalay, ülke geliştikçe reklam payının da yükseleceğini sözlerine ekledi.