RTÜK'ten Digitürk tepkisi: Karar siyasi!
Tivibu’nun ardından Digitürk’ün de 7 kanalı platformdan çıkarmasına RTÜK üyeleri tepki gösterdi.
TİVİBU’nun ardından Digitürk’ün de 7 kanalı platformdan çıkarmasına RTÜK üyeleri tepki gösterdi. RTÜK'ün CHP'li üyesi Süleyman Demirkan, ''Dijitürk ihlal yaptıysa hukuk ve yetkilerimiz çerçevesinde gerekeni yaparız. Bu iş platformun kapatılmasına kadar gidebilir'' dedi.
Üyeler gelişmeleri Hürriyet’e şöyle değerlendirdi:
KAPATMAYA KADAR GİDEBİLİR
CHP’li Süleyman Demirkan: Böyle bir konuda RTÜK’ün mutlaka bilgi sahibi edilmesi gerekirdi. Ancak değiliz. Bu nedenle öncelikle kanalların platformdan çıkarılma sebebini soracağız. Tek gerekçe savcılık yazısı olamaz. Biz yayıncılığın sağlıklı yürütülmesi ve vatandaşın mağdur edilmemesi gerektiğini savunuyoruz. RTÜK yayıncılar olduğu için denetleyici bir otorite. Bu nedenle her şey kuralına göre olmalı. Kural ihlali yapan da mutlaka cezalandırılmalı. Dijitürk ihlal yaptıysa hukuk ve yetkilerimiz çerçevesinde gerekeni yaparız. Bu iş platformun kapatılmasına kadar gidebilir.
YARGI KARARI GEREKİR
MHP’li Esat Çıplak: Anayasa’nın 26’ncı maddesi, insanların düşünce, görüş ve fikirlerinin basın ve matbuat yoluyla yaymalarını düzenlemiştir. Savcılık yazısı ile kanallar bir platformdan çıkarılamaz. Ancak yargı kararı gerekir. Aksi halde bu hukuki olmaz ve Türkiye’de tek sesliliğe neden olur. Bu yollara tevessül edilmesi doğru değil. RTÜK mevzuatında yapılacak bir işlem varsa biz yaparız.
yayıncı mağdur edilmemeli
HDP’li Ersin Öngel : Sözleşme özgürlüğü var deniyor ancak bir takım siyasi yönlendirmelerle yayıncı kuruluşlar mağdur edilmemeli. Mağdur kanallar bize başvururlarsa konuyu RTÜK gündemine alırız.
DİGİTÜRK'TEN YANIT: YAZI GELDİ
Digiturk'ten yapılan açıklamada, şöyle denildi: “Değerli müşterilerimiz, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından yapılan soruşturmayla ilgili şirketimize resmi yazı tebliğ edilmiştir. Yazının içeriği gereği yasal zorunluluktan dolayı Kanaltürk, Samanyolu TV, Mehtap TV, S Haber (Samanyolu Haber), Bugün TV, Yumurcak TV ve Irmak TV kanalları platformumuzdan çıkarılmıştır.”
İŞTE SAVCILIĞIN YAZISI
ANKARA Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu’nun, Gülen Cemaati’ne yakın olduğu iddia edilen yayın organları hakkında “2014/37666 sayı numarası” ile soruşturma yaptığı ortaya çıktı. Soruşturmanın T.Ü. ve Ö.G. isimli iki vatandaşın suç duyurusu üzerine başlatıldığı öğrenildi. Savcılık soruşturma kapsamında Digitürk’e ve Superonline’a iki ayrı yazı göndererek, 7 TV kanalı ile bazı radyoların ‘yayın ağından kaldırılmasını’ istedi. Yazıda, yayın organlarının, “devlet ve siyasal iktidarı hedef alan” yayınlar yaptıkları iddia edilerek özetle şöyle denildi:
“Kendini Hizmet Hareketi olarak nitelendiren yapıyı illegal bir tepe örgütün yönettiği, dini görünüşlü yapının cemaat egemenliğinde bir siyasal düzen kurmayı amaçladığı, seçilmiş bir iktidarı ortadan kaldırıp örgüt emrindeki bir hükümet kurmaya yöneldiği... Bu amaçla örgüt çeşitli suçları işlemektedir.
TERÖRİZE EDİYORLAR
Örgütün emrindeki televizyon ve radyolarda örgüt liderinin muhterem olarak tanıtıldığı, insanüstü bir varlık pozisyonun vurgulandığı, dokunulmaz, erişilmez, kutsal bir kişilik olduğunun abartılarak yayınlarda verildiği, örgütün siyasi olaylarda taraf olup basın-yayın üzerinde belli bir grubu diğer gruba karşı kışkırtıp terörize ettiği, yayınların genelinde örgütün açık propagandasının yapıldığı, örgütlü yapının hiçbir kabahati olmadığı, suç işlemediği, devletin bu örgüte haksızlık yaptığının tekrar edilerek izleyici ve dinleyicilere ezberletildiği, bu kanallar kullanılarak örgütlü dayanışma için çağrılar yapılmaktadır. Bu gerekçelerle Terör örgütü olan yapının devlet ve siyasal iktidarı hedef alan yayınlar yaptığı, Kanaltürk, Samanyolu TV, Mehtap Tv , S Haber, Bugün TV, Yumurcak TV, Irmak TV isimli televizyon kanalları ve bu yapının elindeki Burç FM ve diğer radyo kanallarının suç işlemekte vasıta olarak kullanılması nedeni ile yer ve imkân sağlanmaması, fiillerine iştirak edilmemesi durumlarının değerlendirilerek karar verilmesi bilgilerinize rica olunur.” (Hürriyet)