Medya
24 Oca 2012 11:14 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:16

RTÜK YASAKLARI HANGİ DİZİLERE REKLAM OLDU?

Rtük'ün kestiği cezalar hangi dizilere reklam işlevi gördü? Milliyet Cadde yazarı Sina Koloğlu yazdı...

Milliyet Cadde yazarı Sina Koloğlu yazdı: ‘M.U.C.K.’, sıradan bir gençlik dizisiyken fragmanındaki görüntülerin ceza almasıyla birden bire ilgi odağı oldu. Yani cezalar bir çeşit reklam aslında..."


İŞTE MİLLİYET CADDE YAZARI SİNA KOLOĞLU’NUN O YAZISI...

Projelerin olmayan değerine değer katıyor cezalar. Şu meşhur klip cezaları mesela... “Hikaye iyi mi ya da estetik mi?” gibi sorular bir kenara atılıyor ve ortaya ‘yasak’ çıkıyor. Yasak girince arkasından ‘özgür sanat’, ‘sanatçının bağımsızlığı’, ‘kültür ve sanata devlet baskısı’ gibi çok büyük sıfatlar ekleniyor arkasına. Ve klip ‘sanatsal’ bir değer kazanarak birden ticari kimliğinden çok daha ötelerde bir konuma getiriliyor.
Mesela ‘M.U.C.K.’ dizisi sıradan bir gençlik dizisiyken fragmanındaki görüntülerin ‘ceza’yla ilgi odağı olması projeyi, benzer bir platforma çekti. Bir de ticari tarafına bakalım; sözkonusu kliplerden dolayı o şarkılara ilgi daha da artıyor. Şarkıcının albümü daha çok soruluyor. Yapımcı firma bu durumdan çok memnun oluyor. Beklenmedik bir anda hiç düşünmeyeceği bir reklam yapılmış oluyor. Aynı durum sözkonusu dizi için de geçerli.