RTÜK YASA TASARISI NEDEN KRİZE NEDEN OLDU?
Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan RTÜK Yasa Tasarısı Taslağı kurulda krize neden oldu.
RTÜK taslağında skandal
Kamuoyuna dikkat çekecek bazı bölümleri yansıtılan yeni RTÜK Yasa Tasarısı Taslağı’nın altından skandal çıktı. Cumhuriyet’in edindiği bilgilere göre, 3 Mart 2010’da gerçekleştirilen üst kurul toplantısında yayıncılığın denetimi noktasında büyük önem taşıyan bölge müdürlüklerinin daha da geliştirilmesi kararı alındı. Kurulun AKP, CHP ve MHP kontenjanından seçilen üyelerinin tümü, bölge müdürlüklerinin güçlendirilmesi konusunda oybirliği ile karar aldı. Ancak, bazı RTÜK ve Başbakanlık bürokratları tarafından hazırlanan ve geçen haftaki Bakanlar Kurulu toplantısında imzaya açılan yeni yasa tasarısı taslağında yapılan düzenleme, tüm üyeleri şaşırttı. Çünkü, taslakta daha 1 ay önce oybirliği ile güçlendirilmesi kararı alınan bölge müdürlüklerinin kaldırılması öngörülüyordu. Taslakta yer alan ve tüm üyeler tarafından şaşkınlıkla karşılanan bir diğer düzenleme ise RTÜK Genel Sekreteri Şeref Ataklı’nın başkan yardımcılığına getirilmesi oldu. Bir süre önce Ankara’nın Akyurt ilçesi kaymakamlığına atanan ancak göreve gitmeyen Ataklı, taslak yasalaşırsa başkan yardımcısı olacak.
'Devlet düzeni hiç bu kadar bozulmamıştı'
RTÜK üyesi Esat Çıplak, taslağın üyelerin bilgisi dışında hazırlandığını belirterek, “Devletin işleyiş düzeni hiç bu kadar bozulmamıştı. Teamüllerde olmayan şekilde üst kurul by-pass edildi” dedi.
Çıplak, yapılan düzenlemeleri eleştirirken, isim vermeden Ataklı ile ilgili değişikliğe değindi. Çıplak, “Kişiye özel kanun maddesi taslağa konulurken, yılların deneyimli RTÜK personeli mağdur ediliyor, hakları ellerinden alınıyor” dedi. Geçmişte RTÜK tarafından çalışılıp düzenlenen ve oybirliği ile alınan bazı hükümlerin, birkaç RTÜK bürokratı tarafından değiştirildiğini anlatan Çıplak, “Burada bizlerin yanı sıra AKP kontenjanından seçilen 5 üyenin de haberi olmadan, RTÜK’teki ve Başbakanlık’taki bürokratların keyfine göre hareket edildi. Üyelikler işlevsiz hale getirildi” diye konuştu. Üst kurulun 1 ay önce yaptığı toplantıda oybirliği ile bölge müdürlüklerinin güçlendirilmesi kararı aldığını doğrulayan Çıplak, şöyle devam etti:
“Üst kuruldan gizli olarak bölge müdürlüklerinin kapatılması kararı alındı. Şimdi bu müdürlüklerde yıllardır emek veren personel ne yapacağını bilemiyor. Personelin maaşları donduruluyor ancak özlük hakları korunuyor. Uzman denetçiler, uzmanlar, bölge müdürleri, müfettişler araştırmacı kadrosuna atanıyor.”
Çıplak, yapılan düzenlemelerle bürokratik yapının geliştirildiğini, ancak Meclis iradesiyle oluşan kurulun işlevsizleştirildiğini vurguladı.
Fırat Kozok/Cumhuriyet