RTÜK BAŞKANI VE 9 ÜYEYE CEZAEVİ YOLU MU GÖZÜKTÜ?
RTÜK Başkanı Davut Dursun ile toplam 9 RTÜK üyesinin "Görevi kötüye kullanmak" hapis cezasına çarptırıldığı davanın temyizinde kararın onanması istendi.
RTÜK Başkanı Davut Dursun ile 4'ü yeni toplam 9 RTÜK üyesinin "Görevi kötüye kullanmak" suçundan 2 yıl 2 ay 20 gün ile 2 yıl 9 ay 10 gün arasında hapis cezasına çarptırıldığı davanın temyiz duruşmasında verilen cezaların onanmasını istendi.
Cumhuriyet gazetesinden Fırat Kozok'un haberine göre RTÜK Daire Başkanı ve Uzman Denetçisi Dr. Cengiz Özdiker, Danıştay ve idare mahkemelerinin verdiği göreve iade kararlarını uygulamadıkları için dönemin RTÜK Başkanı Zahid Akman ve bazı üyeler hakkında suç duyurularında bulunmuştu.
Ankara 21. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen dava sonucunda dönemin RTÜK üyelerine "görevi kötüye kullanmak" suçundan hapis cezaları verilmişti.
Bu çerçevede, eski RTÜK üyesi Arif Merdol ile geçtiğimiz haftalarda yaşamını yitiren Mehmet Dadak, 2 yıl 2 ay 20 gün, dönemin RTÜK Başkanı Akman ile, mevcut başkan Davut Dursun ve Kurul Üyesi Abdulvahap Darendeli, 2 yıl 6'şar ay, RTÜK Başkanvekili İlhan Yerlikaya, üye Taha Yücel ile eski üyeler Şaban Sevinç ve Paşa Yaşar da 2 yıl 9 ay 10'ar gün hapis cezası almıştı.
Mahkeme sanıkların ayrıca, Türk Ceza Yasası'nın 53. maddesi uyarınca belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılmasını da kararlaştırmıştı.
Özdiker'in açtığı dava daha sonra üyeler tarafından temyiz edilmişti. Davanın temyiz görüşmelerinde Yargıtay 4. Ceza Dairesi'ne görüş bildiren Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı Yardımcısı Hayri Buyruk'un görüşleri RTÜK üyelerinde "soğuk duş" etkisi yarattı. Savcı Buyruk, sanıkların itiraz gerekçelerinin reddini ve verilen cezaların onanmasını istedi.
'Yargıtay onarsa, cezaevi yolu açılıyor'
Yargıtay hapis cezası kararını onaylarsa mevcut RTÜK Başkan ve üyeleri Dursun, Akman, Yerlikaya, Yücel ve Darendeli TCY'nin 53. maddesi uyarınca cezaevine girecekler. İnfaz tamamlandıktan sonra da belli hakları kullanmaktan da yoksun olacaklar. Bu isimler aldıkları ceza miktarının yarısı süresince (Yaklaşık 1 yıl 35 gün) "muhtar adayı bile" olamayacaklar, seçimlerde oy da kullanamayacaklar. Bu isimlerin RTÜK üyelikleri de düşecek.
Özdiker 2004 yılında Daire Başkanlığı görevinden alınmış ancak mahkeme kararı ile göreve dönmesi kararlaştırılmıştı. Bu kararı uygulamayan RTÜK yönetimi Özdiker'i eski görevi yerine Adana Bölge Müdürlüğüne atamıştı. Özdiker de bunun üzerine yargıya başvurmuş, üyeler hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Başbakanlık, üyeler hakkında soruşturma izni verilmemesine karar vermişti. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, bu karara karşı Danıştay 1. Dairesi'ne itirazda bulunmuş, Danıştay 1. Dairesi, oy çokluğu ile Başbakan'ın izin verilmemesine ilişkin kararını kaldırmıştı. Kararın ardından soruşturmaya devam edilmiş ve üyelerin Özdiker hakkındaki idari yarı kararlarını yerine getirmedikleri anlaşılmıştı.