RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin için özel olarak açıldı: İhaleyi bakın kim aldı?
RTÜK Başkan Şahin’in, ‘makam aracına koruma sağlamak' amacıyla kullanılmak üzere bir yıllığına 1 milyon 160 bin lira bedelle araç kiralama ihalesi açıldı.
ANKA'dan Nisanur Yıldırım'ın haberine göre; Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin’in ‘makam aracına koruma sağlamak' amacıyla 1 yıllık kiralık araç ihalesine 15 Aralık 2023’te çıkıldı. RTÜK İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı’nın çıktığı ihale için “Radyo ve Televizyon Üst Kurulu başkanının makam aracına koruma sağlamak amacıyla eşlik etmek üzere 12 ay süreyle sürücüsüz binek araç kiralama” tanımlaması yapıldı.
İhale, Kamu İhale Kanunu’nun 21 F maddesi uyarınca pazarlık usulü ile yapıldı. 1 yıl süreyle sürücüsüz binek araç kiralama işinin maliyeti 1 milyon 160 TL olarak belirlendi. İhaleye, 2 şirket katıldı. İhaleye verilen en yüksek teklifin 1 milyon 212 bin TL, en düşük teklifin ise 1 milyon 44 bin TL olduğu bildirildi.
RTÜK'ten kiralık araca yıllık 1 milyon 44 bin TL
İhaleyi, 1 milyon 44 bin TL sözleşme bedeli ile Kayatur Filo Kiralama Anonim Şirketi kazandı. İhale, 29 Aralık 2023 tarihinde imzalandı. Kiralanan araç, 1 Ocak 2024-31 Aralık 2024 döneminde kullanılacak. Kiralanan araç için RTÜK bütçesinden aylık 87 bin lira ödenmiş olacak.
İhaleyi kazanan şirketin sahibi eski AKP milletvekili aday adayı
İhaleyi alan Kayatur Filo Kiralama Anonim Şirketi’nin ortaklarından birinin 24 Haziran 2018’de yapılan Milletvekili Genel Seçimlerinde AKP’den Ankara milletvekili aday adayı olan Mehmet Kaya olduğu ortaya çıktı. Mehmet Kaya’nın, Kaya Seyahat Firması’nın da sahibi olduğu öğrenildi. Mehmet Kaya’nın ortaklarından olduğu Kayatur Filo Kiralama Anonim Şirketi, daha önce MEB’in 1 yıllık araç kiralama ihalesini de 55 milyon 208 bin 428 TL’ye kazanmıştı.
21/f pazarlık usulü nedir?
İhalelerde uygulanan 21/f pazarlık usulü, idarelerin yaklaşık maliyeti 1 milyon 439 bin 543 TL’ye kadar olan mamul mal, malzeme veya hizmet alımlarında kullanılıyor. Söz konusu ihale yöntemi son yıllarda, ‘davet usulü’ ve usulsüz ihalelere yol açtığı iddiasıyla eleştiriliyor.